Menu

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρμενία

Την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Σεργκ Σαργκσιάν, στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας, ενώ υπογράφηκε διμερής συμφωνία στον αγροτικό τομέα.

«Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού», είπε ο κ. Παπούλιας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Αρμένιο Πρόεδρο για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά.

«Επισήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας που αναπτύσσονται, και ειδικότερα στη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρασόφ (Brusov), αλλά και στις υποτροφίες που χορηγεί η Ελλάδα σε Αρμένιους φοιτητές για να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ανέφερε ότι ο Αρμένιος Πρόεδρος Σεργκ Σαργκσιάν τον ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις συνομιλίες σχετικά με την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εισόδου της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε η κρίση στην Ουκρανία, και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την αναζήτηση λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν τις εργασίες του οικονομικού φόρουμ, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία.

Χθες, ημέρα άφιξής του στο Ερεβάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη, το μεσημέρι.

Στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για «διεύρυνση των ελληνο-αρμενικών σχέσεων σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις».
Απευθύνοντας χαιρετισμό σήμερα στο οικονομικό φόρουμ «Greece-Armenia Business Forum 2014», που διοργανώθηκε στο Ερεβάν με την συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών, ο υφΕξ τόνισε ότι το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκό και υπογράμμισε: «Η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας. Το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, μπορεί να είναι μια σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας αυτής».
Στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, μπορεί να συμβάλει τόσο το Αρμενικο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου, το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στην Αρμενία όσο και στην Ελλάδα, όσο και η θέση της χώρας μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με αυτή της Αρμενίας ως μελλοντικού μέλους της Τελωνειακής Ένωσης και της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μέσω των οποίων μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα και πύλη σε κάθε μία από αυτές τις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμμαχίες.

Ως ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ήταν και η υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας στον Αγροτικό τομέα, η οποία θα βελτιώσει την ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων προς όφελος των δύο χωρών και θα μεταβιβάσει την ελληνική τεχνογνωσία στην Αρμενία.
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας και του υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, έγινε από τον κ. Γεροντόπουλο και τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Σέργκο Καραπετιάν, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κκ Κάρολου Παπούλια και Σερτζ Σαργκσιάν.
Πρόκειται για μία συμφωνία με πενταετή ισχύ -και αυτόματη ανανέωση για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, με εξαίρεση μόνο εάν κάποια πλευρά αποφασίσει μελλοντικά να την καταγγείλει εγγράφως- και αφορά τους τομείς φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας.

 

 

Πηγή: nerit.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι