Menu

Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Κύπρος: Συνομιλίες για μια διαφορά που έχει ήδη επιλυθεί με τα όπλα

Οι πολιτικοί, αναλυτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο συζητούν την κατάσταση που επιδεινώθηκε απότομα κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της Αρμενίας και των δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν. Πράγματι, οι εμπόλεμοι έχουν εμπλακεί πρόσφατα σε μια σειρά αιματηρών εχθροπραξιών, οι φονικότερες για περισσότερα από 20 χρόνια από το τέλος του πολέμου.

Η αύξηση της συγκρουσιακής κλίμακας, μετά τα τελευταία γεγονότα, ταιριάζει όμορφα στην λογική των εξελίξεων κατά τα τελευταία λίγα χρόνια. Ο λεγόμενος πόλεμος των ελεύθερων σκοπευτών, η υποκίνηση των εντάσεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής και οι ενέργειες σαμποτάζ, είναι τα πολιτικά εργαλεία που στοχεύουν να αποσπάσουν παραχωρήσεις από την αντίθετη πλευρά. Τα τελευταία επεισόδια είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά την κλίμακα και τη σοβαρότητα, αλλά και της αδυναμίας του Αζερμπαϊτζάν να απαντήσει ανάλογα. Η Αρμενία αντεπιτέθηκε μαζικά μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών της στο Καραμπάχ, χρησιμοποιώντας βαρύ εξοπλισμό. Μια προσπάθεια από το Αζερμπαϊτζάν να οργανώσει μια παρόμοια αντεπίθεση, ματαιώθηκε από τις δυνάμεις στο Καραμπάχ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ένα θέμα το οποία βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το Μπακού υποβάθμισε, αλλά προφανώς δεκάδες Αζέροι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Οι στρατιωτικές απώλειες του Αζερμπαϊτζάν υπερβαίνουν εκείνες της Αρμενίας αρκετές φορές.

Ωστόσο, μια συντριπτική ήττα σε αυτή την μάχη, δεν ισοδυναμεί κατ 'ανάγκη σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Νότιο Καύκασο κατατάσσεται μεταξύ των πιο βαριά στρατιωτικοποιημένων περιοχών. Οι εμπόλεμοι έχουν αποθηκευμένα τόσα πολλά συμβατικά οπλικά συστήματα που λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας, εδώ είναι σύμφωνοι οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές. Εν ολίγοις, ο κίνδυνος ενός ολοκληρωμένου πολέμου αντισταθμίζει τα πιθανά οφέλη της τελευταίας νίκης, όπως αποδεικνύεται από τα τελευταία αιματηρά επεισόδια.

Το Καραμπάχ ξεχωρίζει μεταξύ των μετα-σοβιετικών συγκρούσεων. Δεν έχουν αναπτυχθεί εκεί ειρηνευτικές δυνάμεις, και το περιφερειακό στάτους κβο έχει διατηρηθεί έως σήμερα από μια αμοιβαία ισορροπία μεταξύ των εμπολέμων. Ωστόσο, οι εντάσεις στα σύνορα, οι ενέργειες δολιοφθοράς και οι ανταλλαγές πυροβολισμών έχουν γίνει κοινός τόπος κατά μήκος όλης της διαχωριστικής γραμμής.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το διεθνές πλαίσιο αυτής της κατάστασης. Οι πόλεμοι στη νοτιοανατολική Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, και η σύγκρουση στην Συρία και στο Ιράκ, έχουν εκτρέψει πολλούς διεθνείς παράγοντες από το Νότιο Καύκασο. Το χαμηλό σημείο στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δημιουργεί προβλήματα για την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, συν-προεδρεύει η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην κατάσταση που περιγράφεται ανωτέρω, θα ήταν σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες, υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Ισκανταριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου, με έδρα το Ερεβάν της Αρμενίας. Η επερχόμενη σύνοδο κορυφής Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν-το διήμερο 8-9 Αυγούστου στο Σότσι της Ρωσίας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό. Παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη σύνοδος κορυφής είναι απίθανο να επιτευχθούν οποιαδήποτε σημαντικά αποτελέσματα, μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων και στην επανάληψη των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες αυτές είναι για να διευθετήσουν τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή η διευθέτηση όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ας μιλήσουμε μια απλή γλώσσα. Η Αρμενία θα πρέπει να αποσύρει από το έδαφος που έχει καταλάβει τα στρατεύματά της. Ποιος και πώς θα ασχοληθεί με αυτό; Αν ήταν να συμβεί αυτό, η η Αμερική και σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να πιέσουν το Ερεβάν. Αυτή όμως η πίεση θα μπορούσε να έχει εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, όπως η Αρμενία θα μπορούσε να στραφεί ολκληρωτικά προς την Ρωσία, η οποία διατηρεί μια στρατιωτική βάση στο έδαφος της Αρμενίας.

Από την άλλη πλευρά, είναι αδύνατο να πειστεί το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ποιος θα πιέσει το Αζερμπαϊτζάν; Εάν το κάνει αυτό η Ρωσία, το Μπακού θα μπορούσε να στραφεί ολοκληρωτικά προς την Δύση. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις δεν έχουν για πάνω από 20 χρόνια απολύτως κανένα ανεκτό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ράρ, Γερμανός πολιτικός αναλυτής και εμπειρογνώμονας του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η μόνη χώρα που θέλει να αλλάξει το στάτους κβο είναι το Αζερμπαϊτζάν. Κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν το Μπακού λάβει διεθνή υποστήριξη για την αλλαγή αυτή, αυτό θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, και οι συγκρούσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν ως προς τις μεταβολές που θα επιφέρουν. Αυτή είναι η κατάσταση.

Η Ρωσία έως σήμερα, έχει αναλάβει έναν ρόλο και στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Υποστηρίζει την Αρμενία, η Αρμενία είναι μακροχρόνια ιστορική σύμμαχος της Ρωσίας. Χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπήρχε αρμενική κρατική υπόσταση περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Οι Αρμένιοι το θυμούνται, και η Ρωσία καταλαβαίνει ότι είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν μπορεί να σπάσει τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν λόγω του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν έγινε ένας ενεργειακός γίγαντας στην περιοχή της Κασπίας, και προσπαθεί για μια εναλλακτική λύση των διαδρομών φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Η Δύση ασχολείται με το Μπακού, όσον αφορά θέματα ενεργειακής πολιτικής. Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν έχει λαμπρές σχέσεις με την Τουρκία. Μαζί με την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν γίνεται ακόμα πιο ισχυρό σε σχέση με τον διάδρομο μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Η Ρωσία δεν θα επιδεινώσει τις σχέσεις με μια τέτοια χώρα, και όσο το Μπακού συνεχίζει να ασπάζεται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Η Αρμενία προτίθεται να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση υπό την ηγεσία της Ρωσίας, και στο πλαίσιο αυτό το ζήτημα του Καραμπάχ και του καθεστώτος του είναι καίριος παράγοντας. Θα ενταχθεί η Αρμενία στην Τελωνειακή Ένωση με ή χωρίς το Καραμπάχ; Και πώς θα ανταποκριθεί η Ρωσία για την κάθε περίπτωση; Θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Καραμπάχ; Θα ενσωματώσει η Ρωσία το Καραμπάχ;

Είναι δύσκολο να πoύμε πόσο πιθανό είναι ένα σενάριο της ενσωμάτωσης του Καραμπάχ στη Ρωσική Ομοσπονδία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το περασμένο φθινόπωρο ο γνωστός Αρμένιος μελετητής Ζόρι Μπαλαγιάν έγραψε μια επιστολή στον Πούτιν, στην οποία του θύμισε τη Συνθήκη Γκουλιστάν, σύμφωνα με την οποία το Καραμπάχ αποσχίστηκε από την περσική αυτοκρατορία και εντάχθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία. Το σενάριο της ένταξης του Καραμπάχ στην Ρωσική Ομοσπονδία, εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές επίκαιρο.

Σας θυμίζει κάτι η ιστορία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Μήπως ότι οι συνομιλίες μετά από μια σύγκρουση είναι μόνο για τους στρατιωτικά ηττημένους; Στο Αζερμπαϊτζάν πρέπει να γνωρίζουν το παράδειγμα της Κύπρου, όπου εκεί οι συνομιλίες διαρκούν πολύ περισσότερο από αυτές για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ότι αυτές θα συνεχίσουν όσο απαιτείται για να εμπεδωθεί στον στρατιωτικά ηττημένο το αποτέλεσμα που επετεύχθη νωρίτερα με τα όπλα. Έτσι και το Μπακού, έχει ξεκινήσει ένα μακρόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον εκυγχρονισμό και την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας, με απώτερο στόχο τον ρεβιζιονισμό των προηγούμενων αποτελεσμάτων, και όταν επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες.

 

 

Πηγή: fox2magazine.net

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι