Menu

Ο Πρύτανης του ΠΚ στο συνέδριο ενάντια στα εγκλήματα γενοκτονίας στην Αρμενία

People holding the pictures of killed Armenian people during a protest at the tunnel square to mark the 101st anniversary of the mass killing of Armenians in the Ottoman Empire in 1915, in Istanbul, Turkey, 24 April 2016. The total death toll is estimated to between 800,000 and 1.5 millions. EPA/CEM TURKEL People holding the pictures of killed Armenian people during a protest at the tunnel square to mark the 101st anniversary of the mass killing of Armenians in the Ottoman Empire in 1915, in Istanbul, Turkey, 24 April 2016. The total death toll is estimated to between 800,000 and 1.5 millions. EPA/CEM TURKEL

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρευρέθηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο ενάντια στα εγκλήματα Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης για την 101ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (24η Απριλίου) απονεμήθηκε, επίσης, το νέο βραβείο Aurora Prize for Awakening Humanity (Bραβείο Aurora για την αφύπνιση της ανθρωπότητας) που απονέμεται σε ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μπορέσουν συνάνθρωποί τους να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός George Clooney, ως συνπροεδρεύων της Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου, απένειμε το πρώτο Βραβείο “Aurora Prize For Awakening Humanity”, στη Marguerite Barankitse, η οποία έσωσε τις ζωές 30.000 παιδιών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Μπουρούντι.

Υποψήφιοι για το διεθνές βραβείο ήταν επίσης οι, Δρ Tom Catena, ο μοναδικός γιατρός στο νοσοκομείο The Mother of Mercy που εξυπηρετεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους στα βουνά Νούμπα του Σουδάν, η Syeda Ghulam Fatima, Γενική Γραμματέας του Bounded Labour Liberation Front , η οποία βοήθησε στην απελευθέρωση 80,000 ανθρώπων από τη σκλαβιά στο Πακιστάν, και ο καθολικός ιερέας Bernard Kinvi, στην Bossemptele στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο οποίος έσωσε 1.500 μουσουλμάνους από σφαγή.

Αναφερόμενος στην αξία του βραβείου Aurora, ο Πρύτανης είπε ότι «είναι τιμή μου να παρευρίσκομαι στην τελετή απονομής ενός τέτοιου βραβείου, που στόχο έχει τη διαφώτιση για τις τραγικές και πολυδιάστατες επιπτώσεις του εγκλήματος της γενοκτονίας και την προβολή ανθρώπων – προτύπων που τολμούν να θέτουν την ευημερία του συνόλου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπεράνω των ιδίων”.

Πρόσθεσε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει στη συλλογική μνήμη ως το πρώτο χρονικά από μία σειρά φρικιαστικών εγκλημάτων που διαπράχτηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

“Χρέος όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Γενοκτονίας. Μια μνήμη που δεν πρέπει να γεννά αισθήματα μίσους ή εκδίκησης, αλλά να τονίζει την ευθύνη μας να αγωνιστούμε για έναν κόσμο ειρήνης και αλληλοκατανόησης, για έναν κόσμο ανεκτικότητας, για έναν κόσμο που σέβεται και τιμά το διαφορετικό», κατέληξε.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ/Nomisma

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι