Menu

Συμμετοχή Αρμενίας σε Ευρασιατική Ένωση

Η παρουσία ή απουσία κοινών συνόρων δεν είναι ένας βασικός παράγοντας για κάποια χώρα ώστε να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Viktor Khristenko σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan, δήλωσε ότι η ένταξη της Αρμενίας στην Τελωνειακή Ένωση δυσχεραίνεται σαφώς ένεκα των γεωπολιτικών καταστάσεων που υφίστανται όπως η έλλειψη κοινών συόρων με τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Αρμενία θα μπορούσε να διαμορφώσει τελικώς επιτυχή πολιτική για την αντιμετώπιση και αυτού του ζτήματος σε συνεργασία με τους εταίρους της.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Khristenko, σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομία στην οποία οι μεταφορές και τα στοιχεία που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας συμβατής οικονομικής δραστηριότητας, στη σημερινή οικονομία στη ροή των αγαθών και οπωσδήποτε των υπηρεσιών, δεν παίζουν σημαντικό ρόλο τα κοινά σύνορα και ευχερής δυνατότητα προσέγγισής τους, αλλά η αναβάθμιση και υπέρβαση των συμβατικών στερεοτύπων για διαμόρφωση οικονομικών σχέσεων με βάση παραδοσιακές ανταλλακτικές σχέσεις. Η φύση και το βάθος των οικονομικών σχέσεων σήμερα έχει μεγαλύτερες προοπτικές όταν σχεδιάζεται στη βάση της επιδίωξης εκμετάλλευσης των ανθρωπίνων πόρων, των κοινωνικών και επιχειρηματικών δικτύων και των κοινών πρωτοβουλιών ακόμα και σε ευρύτερους οικονομικούς γεωπολιτικούς σχηματισμούς. Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά το εμπόριο και τη βασική ροή των αγαθών, οι οικονομικές σχέσεις που διαμορφώνονται είναι συνήθως μικρής διάρκειας, που σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ορίζονται από πολυεθνικές εταιρείες και δεν δημιουργούν ισχυρούς διμερείς και πολυμερείς οικονομικούς δεσμούς. Αντιθέτως οι άμεσες επενδύσεις, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η συμμετοχή σε σχεδιασμό και υλοποίηση πολυμερών προγραμμάτων που απαιτούν σχεδιασμό και συνεργασία οικονομικών παραγόντων και μονάδων από ευρύ πεδίο της αγοράς, είναι αυτές που τελικά προσδίδουν δυνατότητες εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών και τελικά είναι συνήθως μακροπρόθεσμες και βοηθούν αφενός στη δημιούργια οικονομιών κλίμακας με προσέγγιση των οικονομικών οντωτήτων των κρατών καθεαυτών. Ο κ. Khristenko δήλωσε ότι τα κοινά σύνορα δεν έχουν καμία αξία για πολλές από αυτές τις σύγχρονες οικονομικές συναλλαγές και κυρίως για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον κλάδο επικοινωνιών που αποσπούν σημαντικό μέρος του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός Tigran Targsyan συμφώνησε και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια και στην Αρμενία να υπερβεί η τοπική οικονομία και οι παράγοντές της απλές προσεγγίσεις, επειδή είμαστε στον 21ο αιώνα και οι νέες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η χώρα δεν θα καθορίζεται από την ανάπτυξη των μεταφορικών συνδέσεων, αν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικώς με τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία, αλλά πρωτίστως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που θα αναζητήσουν θέσεις εργασίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον που σταδιακά διαμορφώνεται στην περιφέρεια του Ν. Καυκάσου. Μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί προσδοκία της κυβέρνησης οι ροές στην αγορά εργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής να δώσει τη δυνατότητα, πέρα από τα σύνορα, να είναι αυτές που θα βοηθήσουν τις εμπορικές ροές. Η αρμενική κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή. Το έγγραφο υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Tigran Sargsyan και τον κ. Viktor Khris.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι