Menu

Το μεγαλύτερο τελεφερίκ στον κόσμο είναι στην Αρμενία

Συνδέει τις δυο πλευρές ενός φαραγγιού με την παμπάλαια μονή Τατέβ. 

Χτισμένο σε ένα πετρώδες οροπέδιο, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα, περιστοιχισμένο από τα πανύψηλα βουνά του Σιουνίκ, βρίσκεται το μοναστήρι Τατέβ. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά κέντρα της Αρμενίας, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες.

Τον Οκτώβριο του 2010 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε στην Αρμενία ο μεγαλύτερος στον κόσμο εναέριος σιδηρόδρομος (τελεφερίκ) μήκους 5,7 χλμ. Το μηχανολογικό και επιστημονικό αυτό επίτευγμα συνδέει τις δυο πλευρές ενός θαυμαστού φαραγγιού με το μοναστήρι του Τατέβ, που είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της χώρας. Από εκεί και το εμπνευσμένο όνομά του «Τα φτερά του Τατέβ»!

Το τελεφερίκ λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώνοντας το χωριό Χαλιτζόρ της επαρχίας Σιουνίκ με το μοναστήρι, διευκολύνοντας τους επισκέπτες οι οποίοι μέσω αυτού μπορούν να αποφύγουν μια εξαντλητική διαδρομή οδήγησης μέσα κι έξω από το απόκρημνο φαράγγι του ποταμού Βοροντάν.

Χαμηλή πτήση στα 320 μέτρα!

Η διαδρομή με το τελεφερίκ διαρκεί 11 λεπτά, η θέα είναι υπέροχη και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής απέχει 320 μέτρα από το έδαφος. Η χρήση για τους κατοίκους της περιοχής είναι δωρεάν, ενώ για τους επισκέπτες το εισιτήριο είναι 6 ευρώ.

Η λειτουργία του τελεφερίκ έδωσε νέα πνοή στην περιοχή. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και θέσεων εργασίας με στόχο την ανάσχεση του κύματος φυγής νεαρών ανθρώπων προς τη Ρωσία ή αλλού.

Από τον 9ο αιώνα

Το μοναστήρι του Τατέβ ιδρύθηκε τον 9ο μΧ αιώνα και συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων και πιο γνωστών μοναστηριών της Αρμενίας. 

Υποψήφιο για προστασία από την UNESCO ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της περιοχής ως μείζον πνευματικό, πολιτικό, πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο.

Λόγω της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας και της θεαματικής φυσικής τοποθεσίας όπου είναι χτισμένο, αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της περιοχής και τουριστικό πόλο έλξης. 

Οι επιβλητικές γκρίζες πέτρες του Τατέβ μοιάζει να καλούν τον επισκέπτη σε περισυλλογή. Το τείχος του φρουρίου που το περιβάλλει και οι οχυρωμένοι του πύργοι δεν ήταν πάντα ικανά να το προστατεύσουν. Γνώρισε καταστροφές και λεηλασίες αλλά και σεισμούς. Ο τελευταίος έγινε το 1931 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές. 

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε, αλλά από την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η προσπάθεια ανακαίνισής του που συνεχίζεται.

Μοναχός Μικαέλ, η ψυχή του Τατέβ

Την περίοδο της ακμής του στο Τατέβ προφυλάσσονταν και δραστηριοποιούνταν πάνω από 1.000 άτομα – μοναχοί και λαϊκοί. Σήμερα το προσωπικό που διακονεί το μοναστήρι είναι ελάχιστο, με προεξάρχοντα τον μοναχό Μικαέλ, έναν νέο άνθρωπο που από το 2007 προσπαθεί να ξαναζωντανέψει τη μονή. 

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το θερμόμετρο τον χειμώνα κατεβαίνει συχνά στους -20 βαθμούς ο Μικαέλ δεν αλλάζει με τίποτα την ζωή αυτή, γιατί όπως εξηγεί η ηρεμία που απορρέει από τα βουνά τον γεμίζει ευτυχία.

«Το Άγιο Πνεύμα είναι απολύτως παρόν στο Τατέβ» υποστηρίζει, και σε αυτό αποδίδει και τους πολυάριθμους προσκυνητές. Έως το 2007 η πλειονότητα των κατοίκων δεν είχε βαπτιστεί, από τότε όμως έχουν τελεστεί πάνω από 500 βαπτίσεις.

Στα έξι χωριά της περιοχής διαμένουν περίπου 120 μαθητές, που κάθε απόγευμα περιμένουν την επίσκεψη του μοναχού Μικαέλ για να την ανάγνωση των ιερών κειμένων και το μάθημα των θρησκευτικών.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι