Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρμενικά μνημεία στο Μελκονιάν

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΛΥΡΑΣ
Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν

 

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, συνεχίζουμε από το προηγούμενό μας άρθρο, το οποίο αναφερόταν στα αρμενικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή της Λευκωσίας, για να εξετάσουμε τα αρμενικά μνημεία που βρίσκονται στον χώρο του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν.

Ανάμεσα στα ιστορικά δίδυμα κτίρια του Μελκονιάν βρίσκεται το καλλιμάρμαρο μαυσωλείο των «αθάνατων ευεργετών Κρικόρ Μελκονιάν (1842-1920) και Καραμπέτ Μελκονιάν (1849-1934)», το οποίο είναι κατασκευασμένο πάνω από τους τάφους των αδελφών Μελκονιάν. Καθώς στα δεξιά του μαυσωλείου βρισκόταν το κτίριο των αγοριών και στα αριστερά το κτίριο των κοριτσιών, στις αντίστοιχες πλευρές του περιέχει ανάγλυφες παραστάσεις από μαθητές και μαθήτριες.

Στη μέση υπάρχει μια ανάγλυφη παράσταση που μοιάζει με χατσκάρ (σταυρόπετρα), ενώ πάνω από τις δύο στήλες του βρίσκονται οι μπρούντζινες προτομές των δύο αδελφών. Το μαυσωλείο σχεδίασαν ο Γαλλοαρμένιος γλύπτης Leon Mouradoff και ο επίσης Γαλλοαρμένιος αρχιτέκτονας Mardiros Altounian. Η θεμέλια λίθος του μαυσωλείου τοποθετήθηκε στις 24 Απριλίου 1954 από τον Επίσκοπο Γεβόντ Τσεμπεγιάν, ο οποίος το αποκάλυψε επίσημα στις 15 Ιανουαρίου 1956.

Το μαυσωλείο πλαισιώνουν άνθη και φυτά και αποτελεί σημείο σύναξης των απανταχού Μελκονιαντσί (αποφοίτων του Μελκονιάν) στις διάφορες συνεστιάσεις που πραγματοποιούν στην Κύπρο, καθώς και αρκετών μελών της αρμενοκυπριακής κοινότητας την Κυριακή που πέφτει πιο κοντά στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα των ευεργετών. Προηγουμένως, στον ίδιο περίπου χώρο, υπήρχε ένα ξύλινο οκταγωνικό μαυσωλείο, το οποίο είχαν φτιάξει οι μαθητές της σχολής το 1935.

Εντοιχισμένα πάνω στα δίδυμα κτίρια, στα αριστερά και δεξιά του μαυσωλείου, βρίσκονται δύο μνημεία από πουρόπετρα: το ένα είναι αφιερωμένο στο Αρμενικό Αλφάβητο και το άλλο είναι μία σύνθεση η οποία θυμίζει το άγαλμα «Μητέρα Αρμενία», με ένα ξίφος, έναν καλλιτεχνικό κύκλο με σταυρό στη μέση και μια επιγραφή από το πρώτο εδάφιο της Σοφίας του Σολομώντος στην Αγία Γραφή, το οποίο -σύμφωνα με την παράδοση- είναι η πρώτη πρόταση που γράφτηκε στα Αρμενικά από τον Άγιο Μεσρόπ Μαστότς. Τα μνημεία αυτά κατασκευάστηκαν μεταξύ 1979-1980 από τον Αρμενοκύπριο καλλιτέχνη Σεμπούχ Απκαριάν, με τη βοήθεια του καλλωπιστικού ομίλου του Μελκονιάν, χρησιμοποιώντας πουρόπετρα που είχε απομείνει από την κατασκευή των κτιρίων της σχολής μεταξύ 1924-1926.

Αρχικά αποτελούσαν δίδυμο μνημείο και τοποθετήθηκαν στο σταυροδρόμι του νοσοκομείου του Μελκονιάν, περίπου πίσω από τα καινούργια κτίρια, και τα εγκαίνιά τους τέλεσε στις 8 Μαΐου 1981 ο Πρόεδρος του AGBU (Αρμενική Γενική Ένωση Αγαθοεργίας) Αλέκ Μανουκιάν. Με την πώληση τμήματος της έκτασης του Μελκονιάν, αναδιαμορφώθηκαν και τοποθετήθηκαν στη σημερινή τους θέση το 1987. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μνημείο για το Αρμενικό Αλφάβητο τοποθετήθηκε δίπλα από την είσοδο της βιβλιοθήκης του Μελκονιάν.

Μερικά μέτρα πίσω από το μαυσωλείο, υπάρχει ένας κυκλικός κήπος, στη μέση του οποίου βρίσκεται η αμμολίθινη προτομή του Αγίου Μεσρόπ Μαστότς να κρατά ένα βιβλίο με τα πρώτα δύο γράμματα του αρμενικού αλφαβήτου. Πιο πίσω, μπροστά από το νέο σύμπλεγμα του οικοτροφείου, βρίσκεται μια σειρά από 6 αμμολίθινες προτομές, που απεικονίζουν σημαντικούς πυλώνες της αρμενικής ιστορίας και γραμμάτων: από βόρεια προς νότια ο ζωγράφος Χοβαννές Αϊβαζόφσκι, ο τυπογράφος Χακόπ Μεγαπάρτ, ο μουσικοσυνθέτης Αρχιμανδρίτης Κομιτάς, ο εθνικός ήρωας Στρατηγός Αντρανίκ, ο ποιητής Βαχάν Τεκεγιάν και ο ιστορικός Μοβσές Χορενατσί. Τις αμμολίθινες αυτές προτομές φιλοτέχνησε στον χώρο του Μελκονιάν ο Αρμένιος γλύπτης Λεβόν Τοκματζιάν μεταξύ 1990-1991, κατά παραγγελία του Διευθυντή Βαχέ Καπουτσιάν.

Την ίδια περίοδο, ο Λεβόν Τοκματζιάν λάξευσε και το μαρμάρινο άγαλμα του Προέδρου του AGBU Αλέκ Μανουκιάν, το οποίο τοποθετήθηκε μπροστά από το νέο σύμπλεγμα του οικοτροφείου. Παλαιότερα υπήρχε ένα σιντριβάνι ακριβώς πίσω από το άγαλμα αυτό, το οποίο αφαιρέθηκε σε κατοπινά χρόνια για υγειονομικούς λόγους.

 

Πηγή: sigmalive.com

Armenian Portal ©