Menu

Ταύτιση θέσεων διαπιστώνουν Αρμενία - Κύπρος

Τη διαβεβαίωση ότι η Αρμενία θα βοηθήσει  την Κύπρο ώστε όλα τα προβλήματα που την  αφορούν να λυθούν δίκαια, έδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας, Hovik Abrahamyan.

Ο κ. Abrahamyan μιλώντας μετά από συνάντηση σήμερα στη Βουλή με τον κ. Καρογιάν και αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες, σημείωσε ότι η Αρμενία,  θεωρεί την Κύπρο πάρα πολύ φιλική χώρα  και ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα ώστε η Κύπρος να είναι πάρα πολύ ισχυρή στη συγκεκριμένη περιοχή.  «Θα βοηθήσουμε ώστε όλα τα προβλήματα που αφορούν την Κύπρο να λυθούν δίκαια, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η θέση μας», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο η αγαστή και άριστη σχέση ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια και δύο λαούς. Όπως ανέφερε  διαπιστώθηκε για ακόμη μια φοράη πλήρης ταύτισή σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και πλήρης ταύτιση όσον αφορά τους στόχους σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι μίλησαν και για την αρμένικη κοινότητα στην Κύπρο η οποία είναι ένα «αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, είναι ένα κομμάτι δημιουργικό, ένα κομμάτι του λαού που δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία. Αντίθετα, με τη δράση και συμπεριφορά αλλά και με τη δημιουργικότητά του βοηθά καθημερινά και το κυπριακό κράτος και την Κυπριακή κοινωνία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν την αρμενική κοινότητα στην Κύπρο και επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει ποικιλόμορφα και την πολιτιστική κοινότητα αλλά ταυτόχρονα και αυτήν την ανθηρή αρμενική κοινότητα στην Κύπρο».
Εξάλλου ο κ. Abrahamyan, είχε συνάντηση και με  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.
Εξάλλου ο κ. Abrahamyan, μαζί με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας που τον συνοδεύει, επισκέφθηκαν το μεσημέρι το Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τη Δήμαρχο της πόλης Ελένη Μαύρου.
Στο πλαίσιο της σύντομης συνομιλίας τους, Abrahamyan και Μαύρου αναφέρθηκαν στις κοινές αξίες Κύπρου και Αρμενίας και τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.Η Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική συμβολή των ανθρώπων της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου στην ανάπτυξη της πόλης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας ευχήθηκε στην κ. Μαύρου σύντομα να είναι η δήμαρχος της επανενωμένης Λευκωσίας.
Ακολούθως, ο κ. Abrahamyan και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Αρμενίας, συνοδευόμενοι από τη Δήμαρχο Λευκωσίας, περπάτησαν κατά μήκος της οδού Λήδρας όπου επισκέφθηκαν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Εκεί, ενημερώθηκαν από την κ. Μαύρου για τα έργα αναστύλωσης των κτηρίων της περιοχής, τα οποία βρίσκονται, όπως είπε, σε άσχημη κατάσταση, λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης της περιοχής, συνέπεια του διαχωρισμού της πόλης από την τουρκική εισβολή. Προηγουμένως, ο κ. Abrahamyan και η συνοδεία του πραγματοποίησαν επίσκεψη στο αρμενικό Δημοτικό Σχολείο Nareg στη Λευκωσία, όπου εκεί τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τις αρχές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου.

Πηγή: Sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Hovik Abrahamyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και προέβησαν σε δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ευχαρίστησε τον κ. Abrahamyan για την επίσκεψή του στην Κύπρο και δήλωσε ότι από τη μεταξύ τους συνομιλία επιβεβαιώθηκε με τον πλέον απόλυτο τρόπο η αγαστή και άριστη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια και τους δύο λαούς. Και πρόσθεσε: «Διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά η πλήρης ταύτισή μας σε όλα τα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε και η πλήρης ταύτιση σε ό,τι αφορά τους στόχους μας για την επίλυση του Κυπριακού. Επιβεβαιώθηκε η πλήρη στήριξη της Κύπρου σε σχέση με την Αρμενία και ιδιαίτερα για το ζήτημα του Nagorno-Karabakh. Κάναμε κοινές διαπιστώσεις για τον τρόπο που πολιτεύεται και για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Τουρκία όχι μόνο εδώ στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε κοινή διαπίστωση ότι η προσέγγιση της τουρκικής ηγεσίας είναι νεο-οθωμανική και ότι για να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδος και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και πολιτικές.

Με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε και άλλα διεθνή ζητήματα. Υπήρξε πλήρης ταύτιση και βέβαια αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μας. Τον ευχαριστώ γιατί έχει αποδεχθεί κάποιες από τις εισηγήσεις μου. Πρώτον, ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, μια φορά το χρόνο ο καθένας, θα επισκεπτόμαστε τις αντίστοιχες χώρες. Δεύτερον, αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών μας Επιτροπών και των υπηρεσιών των Διεθνών Σχέσεων θα έχουν συχνές επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων. Θα κάνουμε μια κοινή ανάλυση και μελέτη της ευρύτερης διεθνούς κατάστασης και το ένα Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει το άλλο σε σχέση με επαφές που πρέπει να γίνουν. Επίσης, συμφωνήσαμε να υπάρξουν ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού, εκθέσεις Κυπρίων θα μπορούν να παρουσιαστούν στην Αρμενία και εκθέσεις Αρμενίων θα μπορούν να παρουσιαστούν στην Κύπρο, για να υπάρξει και μια ενισχυμένη πολιτιστική διάσταση και να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς και τις δύο χώρες.

Επίσης, μιλήσαμε και για την αρμενική κοινότητα εδώ στην Κύπρο, η οποία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, ένα κομμάτι δημιουργικό που δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία. Αντίθετα, με τη δράση, τη συμπεριφορά αλλά και με τη δημιουργικότητά του βοηθά καθημερινά το κυπριακό κράτος και την κυπριακή κοινωνία. Είμαστε περήφανοι για την αρμενική κοινότητα εδώ στην Κύπρο. Επαναβεβαιώθηκε η βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχύσει ποικιλόμορφα και την πολιτιστική ταυτότητα αλλά ταυτόχρονα και αυτήν την ανθηρή αρμενική κοινότητα εδώ στην Κύπρο.

Τέλος, είναι περιττό να πω ότι η συνεργασία και η συνέργειά μας θα γίνεται σε όλους τους τομείς, είτε αυτές αφορούν τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είτε αφορούν τη δράση και τη συμμετοχή μας σε διεθνή φόρα. Ευχαριστώ και πάλι το φίλο κ. Πρόεδρο και για το προσωπικό του ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την Κύπρο και τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι με τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα που τον διακατέχουν και ο ίδιος θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να ενισχύσουμε, να προωθήσουμε και να εμβαθύνουμε τις ήδη άριστες σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Ευχαριστώ και τα μέλη της Αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον κ. Πρόεδρο για τη δική τους παρουσία αλλά και για τις σημαντικές εισηγήσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Abrahamyan ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή που ο κ. Καρογιάν, αρμενικής καταγωγής, κατέχει αυτό το υψηλό αξίωμα στην Κύπρο. Ο κ. Abrahamyan τόνισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Κύπρος να είναι μια πολύ δυνατή και ισχυρή χώρα. Η Αρμενία θεωρεί την Κύπρο μια πάρα πολύ φιλική χώρα και θα κάνει τα πάντα ώστε αυτή να είναι μια ισχυρή χώρα στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Abrahamyan. Θα βοηθήσουμε ώστε όλα τα προβλήματα που αφορούν την Κύπρο να λυθούν δίκαια, τόνισε, προσθέτοντας πως αυτή είναι η πραγματικότητα και η θέληση της χώρας του. Τέλος, ο κ. Abrahamyan ευχήθηκε στον κυπριακό λαό ευημερία και ό,τι καλύτερο.
Πηγή: Moi.gov.cy
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter