Menu

Στο μυαλό ενός νομπελίστα

Τι ακριβώς ζητούμε από τους συγγραφείς; Οταν ζουν στο περίκλειστο μυθοπλαστικό σύμπαν τους, κατηγορούνται για απραξία και περιφρόνηση της εποχής τους. Οταν πάλι παρεμβαίνουν με διαλέξεις, με δηλώσεις, με μαχητικά άρθρα, κατηγορούνται για φλυαρία και μετατροπή τους σε «μαϊντανούς». Ολη αυτή η συζήτηση για το αν θα πρέπει ο καλλιτέχνης να παίρνει θέση, να συμμετέχει στα κοινά και να εκθέτει γενικώς τις απόψεις του είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η τέχνη. Κάθε αναγνώστης έχει και τη δική του άποψη για το τι πρέπει να κάνει ο αγαπημένος του αφηγητής. Πέρα από αυτά τα θεωρητικά, όσοι κάνουν τον κόπο να πάνε σε μια εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή έναν συγκροτημένο συγγραφέα συνήθως βγαίνουν κερδισμένοι. Ολο και κάποια ενδιαφέρουσα άποψη θα ακουστεί. Η ομιλία του Ορχάν Παμούκ στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Ιανουαρίου είναι εγγυημένης ποιότητας. Ο τούρκος νομπελίστας έχει συγκροτημένη άποψη για τη χώρα του και την Ιστορία της, έχει συγκροτημένη άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα όρια της ελευθερίας.

Η ομιλία του διάσημου μυθιστοριογράφου δεν έχει πολιτική πτυχή. Εχει θέμα «Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα;». Ενα ερωτηματικό που επιδέχεται τόσες απαντήσεις όσες και τα βιβλία που κυκλοφορούν αν πολλαπλασιαστούν με τα μυαλά που βάζουν τα δυνατά τους να φτιάξουν εικόνες, να κατανοήσουν το μήνυμα, να εισβάλουν στο σαρκίο των χάρτινων χαρακτήρων χωρίς να χάσουν το βασικό, δηλαδή τη χαρά της ανάγνωσης. Ο Ορχάν Παμούκ θα δώσει τη δική του εκδοχή για τις περιπλανήσεις του νου, για τις επιλογές του αναγνώστη και για την επίδραση που έχει ένα κείμενο στη ζωή των ανθρώπων. Με τη λογοτεχνία συμβαίνει κάτι πέρα από τη λογική: ο αναγνώστης έχει την αυταπάτη πως γνώρισε αληθινούς ανθρώπους, μπήκε στη ζωή τους και συνδιαλέχθηκε μαζί τους, ενώ στην πραγματικότητα επικοινωνεί με τα είδωλα του δημιουργού. Ο Παμούκ πιστεύει ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τον εαυτό τους καλύτερα μέσα από τη λογοτεχνία, καθώς η αποτύπωση της μυθοπλαστικής πραγματικότητας προσφέρεται ως εργαλείο για την ερμηνεία του αληθινού κόσμου.

Ο Ορχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952 και παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της γενέτειράς του καθώς και μαθήματα δημοσιογραφίας. Στην πόλη του τοποθετεί την πλοκή των βιβλίων του χρησιμοποιώντας πάντα έναν ρεαλιστικό τόνο. Δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι δυτικότροπος ούτε προσπάθησε να αναδείξει την αφελή τουριστική άποψη που υπάρχει για την Τουρκία των παζαριών, των χαμάμ και των πικάντικων γεύσεων. Θα περίμενε κανείς ότι οι συμπατριώτες του θα καμάρωναν για το Νομπέλ που του απονεμήθηκε το 2006.

Ενδεικτικό ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ηurriyet»: «Περιμέναμε επί χρόνια. Τελικά πήραμε το Νομπέλ αλλά δεν το χαρήκαμε. Η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια. Σήμερα ψηφίστηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μία ώρα αργότερα ήλθε από τη Σουηδία η είδηση ότι ένας Τούρκος πήρε για πρώτη φορά το βραβείο Νομπέλ. Το βραβείο Νομπέλ για τη Λογοτεχνία δόθηκε στον συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ο οποίος στο παρελθόν είχε πει ότι στην Τουρκία σκοτώθηκαν ένα εκατομμύριο Αρμένιοι».

Ο Ορχάν Παμούκ ουδέποτε έκανε τρελές πωλήσεις στην Ελλάδα, εν τούτοις τα βιβλία του κυκλοφορούν συστηματικά. Προτού ακόμη τιμηθεί από τη Σουηδική Ακαδημία είχαν μεταφραστεί μυθιστορήματα όπως τα «Καινούργια ζωή», «Με λένε κόκκινο», «Το λευκό κάστρο», «Το μαύρο βιβλίο» και «Το σπίτι της σιωπής». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ένα ωραίο θέμα για ομιλία.

Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ και Ισραήλ απειλούν περισσότερο την Τουρκία, εκτιμούν οι Τούρκοι σε δημοσκόπηση

Μόλις το 2% απαντά την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Metropoll, την ώρα που η Ελλάδα έρχεται καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις σε αυτό τον κατάλογο.

Συγκεκριμένα, το 43% των Τούρκων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη εξωτερική απειλή για τη χώρα τους ενώ έπεται το Ισραήλ, που θεωρείται κίνδυνος από το 24% των ερωτηθέντων.

Επιπλέον, το 63% εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να παγώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ενώ 28% πιστεύουν αντίθετα ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν σε βάθος.

Πάντως το 18,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.

Το Ιράν, που οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις υποψιάζονται ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δεν θεωρείται απειλή παρά μόνον από το 3% των ερωτηθέντων.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις, καθώς μόνο το 2,3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως πιστεύει ότι αποτελεί απειλή.

Ακόμα χαμηλότερα ποσοστά, μικρότερα και από 2%, συγκέντρωσαν οι απαντήσεις για το Ιράκ, τη Ρωσία και την Αρμενία. Το 1,3% είπαν ότι καμία χώρα δεν είναι απειλή για την Τουρκία.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.504 προσώπων. Το Ινστιτούτο σχετίζεται με το κυβερνών κόμμα Akp, αναφέρει η Hurriyet.

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι