Menu

Οι αγωνίες του Ερντογάν και ο κυπριακός... βασιλικός!

Πριν ένα μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν την αναχώρησή του για τον ΟΗΕ είχε προβεί σε «επίθεση φιλίας» προς την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την «Αραβική Ανοιξη» και να αντιτάξει στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έναν κάθετο τουρκοαιγυπτιακό άξονα.

Ο κ. Νταβούτογλου θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του νέου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, επιδίωξη του οποίου είναι η ισχυρή επιρροή στον πρώην οθωμανικό χώρο.

Σαφώς η Τουρκία είναι θορυβημένη με τα όσα συμβαίνουν στο μαλακό υπογάστριο της και για αυτό το λόγο προσπαθεί να προωθήσει εαυτήν σαν πρότυπο δημοκρατικής μετάβασης και οικονομικής ανάπτυξης. Η προσέγγιση με την Αίγυπτο έχει σαν στόχο να αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά τις συμφωνίες του Καΐρου με τη Λευκωσία.

Παράλληλα, η Αγκυρα προσπαθεί μέσω του καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να ανακόψει κάθε προσπάθεια της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς για καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ, που θα την απέκλειε από το γεωφυσικό πλούτο της περιοχής.

Προβάλλοντας το ιδεολόγημα της «πολιτισμικής συγγένειας» μεταξύ Τουρκίας και αραβικών κρατών, το οποίο βασίζει στην πρώην οθωμανική εμπειρία (sic), η Τουρκία επιδιώκει αφενός να ανατρέψει τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ και αφετέρου να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο κ. Νταβούτογλου θεωρείται «πατριάρχης» της νέας εξωτερικής πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων», καλό θα ήταν να μην προεξοφλούμε την επιτυχία του καθώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Τα προβλήματα με την Αρμενία συνεχίζονται, το Κυπριακό είναι στάσιμο ενώ η πρόσφατη απόφαση της Αγκυρας να τοποθετήσει σύστημα ραντάρ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δυσχεραίνει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, τις οποίες με τόση σπουδή προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ιδίως δε σε ότι αφορά το Ισραήλ και τη Συρία δεν χρειάζονται συστάσεις. Οι πρώην εταίροι έχουν διακόψει κάθε είδους συνεργασία και αυτή τη στιγμή η Τουρκία ποντάρει τα χαρτιά της στις αναδυόμενες δυνάμεις της «Αραβικής Άνοιξης», μια κίνηση υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου με αποτελέσματα προς στιγμήν αμφίβολα.

Παρά τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και τις μεγαλοστομίες του κ. Ερντογάν, βλέπουμε ότι τελικά αυτοί που «δεν φαίνονται» παράγουν έργο. Εδώ λοιπόν έγκειται η διαφορά. Η μικρή Κύπρος μετά από μια σειρά εύστοχων ενεργειών χωρίς διθυράμβους και ιαχές, κατάφερε να ανατρέψει παραδοσιακές συμμαχίες στην περιοχή και να μετατοπίσει τον άξονα των περιφερειακών σχέσεων. Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα παραδοσιακά της συμφέροντα είναι προσδεδεμένη στον άξονα Κύπρου- Ισραήλ, ωστόσο αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσον η χώρα μας θα επιδείξει δυναμισμό στην εξωτερική της πολιτική ή απλά θα αποδε(ι)χθεί οτι κοντά στον «κυπριακό βασιλικό ποτίζεται και η ελληνική γλάστρα».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Steve Jobs για την Καλιφόρνια η 16η Οκτωβρίου

Τα «μυαλά» του Silicon Valley καλούνται να γιορτάσουν τη ζωή του Steve Jobs

Μετά το θάνατο του πρώην CEO της Apple, Steve Jobs, στις 5 Οκτωβρίου, θα ανακηρυχθεί και ημέρα προς τιμήν της μνήμης του στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με ένα tweet από τον κυβερνήτης της Καλιφόρνια Jerry Brown: Αυτή την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, θα αποτελέσει την Steve Jobs Day στην πολιτεία.
Επίσης, την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ένα μνημόσυνο από την Apple Inc, όπου τα «μυαλά» του Silicon Valley μαζί με μερικούς ελίτ της τεχνολογίας καλούνται να γιορτάσουν τη ζωή του Steve Jobs. Ένας εκπρόσωπος της Apple έχει ήδη δηλώσει ότι αυτή θα είναι μια ιδιωτική εκδήλωση, παρόμοια με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, για τους υπαλλήλους της Apple μόνο στο Cupertino.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας παρευρίσκεται στους εορτασμούς της επετείου των 2200 χρόνων της πόλης του Artashat

Ερεβάν. - Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν το Σάββατο πήγε στην Περιφέρεια Αραράτ για επίσημη επίσκεψη.

Στην πόλη Artashat , ο Πρόεδρος έλαβε μέρος στους εορτασμούς της επετείου των 2200 οπου σηματοδοτούν την θεμελίωση της πόλης αυτής, η οποία είναι μία από τις αρχαίες πρωτεύουσες της Αρμενίας. Ο κ. Sargsyan, επίσης παρακολούθησε την παραδοσιακή εορτή Θερισμού «Harvest Festival 2011», στην οποία οι κοινότητες της ανωτέρου Περιφέρειας προσφέρουν τα προϊόντα παραγωγής τους για το έτος 2011. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Σερζ Σαργκσιάν, επίσης, ενημερώθηκε σχετικά με τις προετοιμασίες για την ανακατασκευή της τεχνητής λίμνης της πόλης Artashat . Η Ανοικοδόμηση της λίμνης θα έλυνε το οικολογικό πρόβλημα της πόλης, και θα κοστίσει περίπου 235 εκατομμύρια DRAM (629.800 δολάρια ΗΠΑ) που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του έργου. Οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο ότι το θέμα της εξεύρεσης της απαιτούμενη χρηματοδότησης έχει επιλυθεί και οι προετοιμασίες για την ανακατασκευής της λίμνης θα λήξει μέσα στην καθορισμένη χρονική περίοδο.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας παρέστη στα επίσημα εγκαίνια φαρμακευτικού εργοστασίου.

Ερεβάν. – Η Φαρμακευτική Εταιρεία Likvor της Αρμενίας άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα $ 4.5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, από τα οποία τα $ 1,3 εκατ. επενδύθηκε στον εξοπλισμό. Το εργοστάσιο θα παρασκευάζει περίπου 70 μάρκες φαρμάκων από 27 φαρμακευτικούς ομίλους . Το Σάββατο ο Πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν παρέστη στα επίσημα εγκαίνια του εργοστασίου.

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με 880 εκατομμύρια DRAM (περίπου $ 2,400,000 δολάρια) από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης της αρμενικής κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια επήλθαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), με το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων, και από ίδια την εταιρεία .
Στην εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση ο Υπουργός Οικονομίας Tigran Davtyan δήλωσε ότι το άνοιγμα της τοπικής παραγωγής ήταν πάντα ένα θετικό ερέθισμα για την οικονομία της Αρμενίας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι, ως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, αυτό θα γίνει ένα θετικό παράδειγμα για την ενίσχυση του φαρμακευτικού τομέα της χώρας», επισήμανε ο κ. Υπουργός.
Η Φαρμακευτική Εταιρεία Likvor ιδρύθηκε το 1991. Από το 2000, η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στην Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Το 2005, 45% των μετοχών της Εταιρείας μεταβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι