Menu

Αυστραλία: Ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία

Η πρωτοβουλία είναι του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Νίκου Ξενοφών

Ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας από το 1915 έως το 1923 των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασυρρίων από τους Οθωμανούς πρόκειται να καταθέσει στην Ομοσπονδιακή Γερουσία της Αυστραλίας ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.

Το αποκάλυψε ο ίδιος με ομιλία του στο Σώμα, αναφέροντας πως στους προσεχείς μήνες θα συνεργαστεί με το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή για την κατάρτιση του ψηφίσματος και «θα ενθαρρύνω όλους τους συναδέλφους μου να το υποστηρίξουν», όπως σημείωσε.

«Η Αυστραλία, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την γενοκτονία, λόγω των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Αποδέχομαι ότι οι σχέσεις αυτές είναι σημαντικές και οι δεσμοί μας με την Τουρκία , που σφυρηλατήθηκαν στην Καλλίπολη, έχουν ειδικό βάρος. Όμως, οι φίλοι λένε την αλήθεια αναμεταξύ τους», είπε ο ομογενής πολιτικός από τη Νότια Αυστραλία και υπογράμμισε:

«Δεν ζητώ την καταδίκη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ζητώ από το (αυστραλιανό) έθνος μας, να αναγνωρίσει τα γεγονότα. Εάν δεν αναγνωρίσουμε την ιστορία επειδή φοβόμαστε μην θίξουμε άλλη χώρα, τότε ποια είναι τα όρια που θέτουμε; Πότε ένα συμβάν είναι αρκετά σοβαρό για εμάς, ώστε να πάρουμε το ρίσκο και να λάβουμε
θέση; Ή απλώς γινόμαστε όλο και πιο ελαστικοί , ώστε να μην χρειάζεται να δράσουμε;
»

«Ηρθε η ώρα η Αυστραλία να επιλέξει μία θέση. Είτε θα αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες ή θα αρνηθεί να το πράξει. Αν δεν ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

Είμαστε μια χώρα που μπορεί να αποδεθχεί και να αναγνωρίσει το παρελθόν; Ή είμαστε μια χώρα που γυρίζει την πλάτη της από φόβο μην προσβάλλει κάποιον; Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν.


Μπορούμε μόνο να διαλέξουμε αν θα αποδεχθούμε ή θα αρνηθούμε τα μαθήματα που το παρελθόν μας διδάσκε
ι», κατέληξε ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.

 

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Φήμες για στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - Αρμενίας

ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

Η Αρμενία θα συνεργαστεί στρατιωτικά με τους Ελληνοκύπριους

 Το Ερεβάν ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί στρατιωτικά με τον Ελληνοκυπριακό τομέα.

Το πρακτορείο News.am αναφέρει πως στα πλαίσια αυτά μια επιτροπή από το υπουργείο Άμυνας του Ελληνοκυπριακού τομέα ήρθε στο Ερεβάν για να ερευνήσει τις δυνατότητες κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Στα πλαίσια της συνεργασίας της στρατιωτικής εκπαίδευσης, αξιωματικοί των δύο χωρών θα εκπαιδευτούνε αμοιβαία οι μεν στον στρατό του άλλου.

Αρμένιοι στρατιωτικοί θα εκπαιδευτούνε στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Επίσης ο Ελληνοκυπριακός τομέας θα μεταφέρει νέα όπλα και τεχνολογίες στο Ερεβάν.

 

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

7 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός της Γης;

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ αμφισβητείται από άλλες δημογραφικές υπηρεσίες

Ενα μωρό που θα γεννηθεί στις 31 Οκτωβρίου θα «ανεβάσει» τον πληθυσμό της Γης στα επτά δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νέα Υόρκη

Τη Δευτέρα, 31η Οκτωβρίου, η γέννηση ενός μωρού σε κάποια χώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμη θα φέρει τον πληθυσμό της Γης στον εντυπωσιακό αριθμό των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Η ανακοίνωση έγινε με κάθε επισημότητα την περασμένη εβδομάδα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Άλλες δημογραφικές υπηρεσίες ωστόσο την αμφισβητούν, προτείνοντας εντελώς διαφορετικές χρονολογίες.

Η διαφωνία φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα του πόσο «έξω» βρισκόμαστε στους υπολογισμούς μας σχετικά με το ανθρώπινο «βάρος» που σηκώνει ο πλανήτης μας.

Ελλιπή στοιχεία

Αν και το τμήμα πληθυσμού του ΟΗΕ επιμένει ότι από τη Δευτέρα η ανθρωπότητα θα έχει πλέον ξεπεράσει τα 7 δισ., άλλες δημογραφικές υπηρεσίες δεν συμμερίζονται την ίδια βεβαιότητα. Αιτία, το γεγονός ότι τα δημογραφικά στοιχεία σε μεγάλο ποσοστό τους δεν είναι ενημερωμένα ή είναι ελλιπή.

Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ισχύει ακόμη και στα ανεπτυγμένα κράτη, πόσω μάλλον λοιπόν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκατομμύρια θάνατοι μένουν εκτός των επίσημων μητρώων και το ίδιο ισχύει για ανάλογο αριθμό γεννήσεων. Τόσο μεγάλες ελλείψεις, επισημαίνουν, δεν επιτρέπουν ακριβή εκτίμηση ούτε του ανθρώπινου πληθυσμού ούτε του ποσοστού γεννήσεων στον πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: το αν ο πληθυσμός της Γης θα φθάσει την κορύφωσή του μέσα στις επόμενες δεκαετίες και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται ή αν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του προς τα 8 δισ. και ακόμη παραπέρα.

Αποκλίσεις ετών

Διαφωνώντας με την εκτίμηση του ΟΗΕ, το Γραφείο Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι οι κάτοικοι της Γης θα φθάσουν τα 7 δισεκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβή ημερομηνία.

Από την πλευρά τους ειδικοί του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης, μιλώντας στο περιοδικό «New Scientist» υπολογίζουν ότι η συμπλήρωση των 7 δισεκατομμυρίων δεν πρόκειται να επέλθει πριν από τις αρχές του 2013 συμπληρώνοντας ότι μπορεί να αργήσει ακόμη και ως το 2020.

Οι αυστριακοί δημογράφοι θεωρούν ότι ο ΟΗΕ, επειδή αντιμετωπίζει τεράστιες πολιτικές πιέσεις, προτιμά να αγνοεί την αβεβαιότητα που περιβάλλει τα υπάρχοντα δεδομένα. Από την πλευρά της η διευθύντρια του τμήματος πληθυσμού του διεθνούς οργανισμού Χάνια Ζλότνικ επιμένει ότι οι υπολογισμοί είναι σωστοί, αναγνωρίζοντας ωστόσο «έναν λογικό βαθμό αβεβαιότητας μερικών μηνών ή έστω ενός έτους».

Πού θα γεννηθεί το βρέφος των 7 δισεκατομμυρίων;

Όταν οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες για τους αριθμούς καταλαβαίνει κανείς ότι – εξ αιτίας και άλλων παραγόντων – είναι πρακτικά αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια ποια χώρα θα είναι αυτή που θα φέρει στον κόσμο το βρέφος που θα αποτελέσει τον επτάκις δισεκατομμυριοστό κάτοικο του πλανήτη.

Αυτό δεν εμποδίζει βεβαίως τις υποθέσεις και τις προβλέψεις. Η ανθρωπιστική οργάνωση Plan International έχει ήδη επιλέξει το Ουτάρ Πραντές, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, όπου υπολογίζεται ότι γεννιούνται περίπου 11 μωρά το λεπτό.

Με στόχο να συγκεντρώσει την προσοχή στο πρόβλημα των αμβλώσεων με κριτήριο το φύλο του εμβρύου, έχει προγραμματίσει να απονείμει τη Δευτέρα ένα πιστοποιητικό γεννήσεως με αριθμό 7 δισ. σε ένα κοριτσάκι που θα γεννηθεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Την «πατρότητα» του «βρέφους των επτά δισεκατομμυρίων» διεκδικεί ωστόσο και η Αρμενία. Σύμφωνα με το τοπικό γραφείο του Ταμείου Πληθυσμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το αρμενικό Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Υγείας, η άφιξή του αναμένεται στην πόλη Αρτίκ ανάμεσα στις 10:00 π.μ και 3:00 (8:00 π.μ ως 1:00 μ.μ ώρα Ελλάδας).

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία κοντά στα θύματα της τουρκικής τραγωδίας

Βάζει στην «άκρη» τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών

Βάζει στην «άκρη» τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μετά το Ισραήλ και η Αρμενία θα στείλει έκτακτη βοήθεια στην Τουρκία, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα αυτή, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών εδώ και δεκαετίες.

Αεροσκάφος με 40 τόννους έκτακτης βοήθειας, κυρίως σκηνές και κουβέρτες, θα αναχωρήσει το βράδυ για την Τουρκία, ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Η Τουρκία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την Αρμενία, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν πρότεινε την Κυριακή τη χορήγηση βοήθειας σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μετά τον σεισμό που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει χιλιάδες σκηνές στην Τουρκία για τα θύματα του σεισμού.

«Έπειτα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια σε σκηνές και προκατασκευασμένα σπίτια, το Ocha έκανε δωρεά 400 οικογενειακών σκηνών, οι οποίες έφτασαν στο Ερζερούμ χθες το βράδυ», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha).

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έκανε δωρεά 4.000 σκηνών, 50.000 κουβερτών και 10.000 στρωμάτων, ενώ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό χορήγησε 250 σκηνές.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία συμφώνεισε να χορηγήσει στην Αρμενία 400 εκατομμύρια δολάρια δάνειο απο το ταμείο κατά της κρίσης

Η Ρωσία συμφώνησε να χορηγήσει στην Αρμενία, ένα δάνειο $ 400 εκατομμύριων από το Ταμείο EurAsEC για την αντιμετώπιση της κρίσης, γράφει η ρωσική εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη μια πηγή στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την πηγή, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τελικά τη χορήγηση δανείου για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και δημιουργία σχετικών επιχειρήσεων. Nairit στο Ερεβάν, η οποία είναι η μόνη που παράγει συνθετικό ελαστικό σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση (τα έσοδά της Nairit το 2010 ανήλθαν σε $ 11,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την πηγή, το Ερεβάν πρέπει τώρα να υποβάλει επίσημη αίτηση, η οποία, με βάση την προηγούμενη εμπειρία, είναι να εκπληρωθεί εντός ενός ή δύο μηνών.
Η είδηση αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και μεγάλες, όπου διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2010 η Αρμενία υπέβαλε αίτηση για δάνειο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για τη χρηματοδότηση των δύο έργων. Η ρωσική πλευρά συμφώνησε να συζητήσει μόνο το δεύτερο έργο - ένα δάνειο ύψους 400 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του φυσικού αερίου και της χημικής βιομηχανίας. Η πηγή είπε , όπως γράφει η εφημερίδα Izvestia ότι η Μόσχα έχει θέσει μια σκληρή και βασική προϋπόθεση - η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να εδραιώσει το 100% της Nairit στα χέρια της. Αυτό ήταν το θέμα που επιβράδυνε τις διαπραγματεύσεις
Η Nairit αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο αρμενικός τύπος και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είχαν την άποψη ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε το εργοστάσιο ήταν λόγω των ιδιοκτητών του. Το 2006 περίπου το 90% των μετοχών της εξαγοράστηκε ι από μια εταιρεία καταχωρημένη στην Βρετανία ,την Rhinoville Property Limited (η οποία συστάθηκε από την πολωνική εταιρεία Samex, και την αμερικανική Intertex και την ρωσική Eurogas) και με το 10% να παραμένει στην κυριότητα της αρμενικής κυβέρνησης.
Το εργοστάσιο χρωστάει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια στην CIS Interstate Bank (οι μετοχές του κύριου ιδιοκτήτη δεσμεύτηκαν στην τράπεζα). Η κυβέρνηση της Αρμενίας ήταν συνεχώς σε άμυνα στις δύσκολες ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση αυτή δεν χρησιμοποιείται για ιδιωτικό όφελος, μεταξύ άλλων με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά κυβερνητικές δομές.
Η Nairit είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Μπορεί να παράγει αρκετό λάστιχο για να καλύψει τη ζήτηση στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Η αρμενική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή για την επίλυση των προβλημάτων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, επενδύοντας 512 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά μόνο η γερμανική εταιρεία CAC έδειξε ενδιαφέρον, αλλά η αίτηση της του δεν έχει εγκριθεί ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Nairit. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ίσως αυτό το ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή ήταν αυτό που ώθησε τη Ρωσία για την έγκριση του δανείου. Εξάλλου η κυβέρνηση της Αρμενία θα παράσχει τις εγγυήσεις . Οι αξιωματούχοι στο Ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Το έργο είναι σε εξέλιξη, αλλά καμία απόφαση δεν ελήφθη", ειπε στην Izvestia, ο Αντρέι Bokarev, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, .
Ένας ανώτερος διευθυντής της Ευρασίατικής Τράπεζας Ανάπτυξης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας δεν είχαν χρόνο να προετοιμάσουν μια γρήγορη απάντηση.
Το δάνειο παρέχεται με τα χαμηλότερα επιτόκια που καθορίζονται για το κόστος της χρηματοδότησης στις αγορές της Ρωσίας και του Καζακστάν. Σύμφωνα με την πηγή, ο οποίος μίλησε στην την Izvestia, το δάνειο θα καταβληθεί στην Αρμενία σε τρεις δόσεις, η πρώτη δόση των 125 εκατομμύριων δολαρίων θα πληρώσει το χρέος στην CIS Interstate Bank και η δεύτερη και τρίτη δόση , θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του εργοστασίου.
Το Ταμείο EurAsEC Κατά της Κρίσης, ιδρύθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες μέλη να ξεπεράσουν την παγκόσμια κρίση, ασφαλέστερα με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οικονομιών τους και την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης στην περιοχή. Το Ταμείο διοικείται από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Ευρασίας.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ψήφισμα στην Γερουσία της Αυστραλίας για τις γενοκτονίες, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασυρρίων

Στην Ομοσπονδιακή Γερουσία της Αυστραλίας πρόκειται να καταθέσει ψήφισμα σχετικά με τις γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασυρρίων από τους Οθωμανούς, ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.

Με ομιλία του ανακοίνωσε ότι τους προσεχείς μήνες θα συνεργαστεί με το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή για την κατάρτιση του ψηφίσματος, ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους του να το υποστηρίξουν.

«Η Αυστραλία, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την γενοκτονία, λόγω των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.
Αποδέχομαι ότι οι σχέσεις αυτές είναι σημαντικές και οι δεσμοί μας με την Τουρκία , που σφυρηλατήθηκαν στην Καλλίπολη, έχουν ειδικό βάρος.

Όμως, οι φίλοι λένε την αλήθεια μεταξύ τους», είπε ο ομογενής πολιτικός και συνέχισε: «Δεν ζητώ την καταδίκη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ζητώ από το (αυστραλιανό) έθνος μας, να αναγνωρίσει τα γεγονότα. Εάν δεν αναγνωρίσουμε την ιστορία επειδή φοβόμαστε μην θίξουμε άλλη χώρα, τότε ποια είναι τα όρια που θέτουμε;

Πότε ένα συμβάν είναι αρκετά σοβαρό για εμάς, ώστε να πάρουμε το ρίσκο και να λάβουμε θέση; Ή απλώς γινόμαστε όλο και πιο ελαστικοί , ώστε να μην χρειάζεται να δράσουμε; Ήρθε η ώρα η Αυστραλία να επιλέξει μία θέση. Είτε θα αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες ή θα αρνηθεί να το πράξει.

Αν δεν ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Είμαστε μια χώρα που μπορεί να αποδεθχεί και να αναγνωρίσει το παρελθόν; Ή είμαστε μια χώρα που γυρίζει την πλάτη της από φόβο μην προσβάλλει κάποιον;

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Μπορούμε μόνο να διαλέξουμε αν θα αποδεχθούμε ή θα αρνηθούμε τα μαθήματα που το παρελθόν μας διδάσκει», κατέληξε ο ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών.
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι