Menu

Η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ, λέει ο Σαρκοζί και ζητά αποδοχή της αρμενικής γενοκτονίας

Νικολά Σαρκοζί και Σερζ Σαρκισιάν στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας στο Ερεβάν

Ερεβάν
Η Τουρκία είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκεπτόμενος την Παρασκευή το Ερεβάν. Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε από την αρμενική πρωτεύουσα την Τουρκία να αποδεχθεί τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της αναγνωρίζοντας άμεσα τη γενοκτονία του 1915, και διεμήνυσε πως αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», το Παρίσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικός για τον κόσμο και τη Γαλλία. Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αλλά δεν έχει ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δεν είναι για την Τουρκία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Χαρακτήρισε, επίσης, «απαράδεκτη» την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, και ζήτησε να γίνε πραγματικότητα αυτή η «χειρονομία ειρήνης», όπως την χαρακτήρισε, σε «αρκετό σύντομο» χρονικό διάστημα και πριν το τέλος της προεδρικής του θητεία, τον Μάιο του 2012.

«Δείναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (...). Όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς» δήλωσε ο Ν.Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να «επιστρέψει στην ιστορία της» και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία -όπως έκανε το 2001 η Γαλλία- τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 και οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», αυτό το «βήμα προς τη συμφιλίωση», θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας. Αυτή «η αντίδραση της Γαλλίας θα ανακοινωθεί αρκετά σύντομα. Εξακολουθώ ωστόσο να ελπίζω στις (τουρκικές) αντιδράσεις στη διάρκεια της θητείας μου» διεμήνυσε.

Πριν την εκλογή του, το 2007, ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στους εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι θα υποστηρίξει την ψήφιση νόμου ο οποίος θα τιμωρεί συγκεκριμένα την άρνηση της γενοκτονίας του 1915.

Όμως το κείμενο αυτό έμεινε στο συρτάρι, ελλείψει πλειοψηφίας στη Γερουσία και κυρίως ελλείψει υποστήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας πικρία στους Αρμένιους της Γαλλίας και τους υποστηρικτές τους.

* Μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε στο Ερεβάν και ο αρμενικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Σερζ Σαρκισιάν. Φωτογραφήθηκαν μαζί στην κατοικία του τραγουδιστή με φόντο το όρος Αραράτ.

Άγκυρα: «Να μην παριστάνει τον ιστορικό ο Σαρκοζί»

Ο Νικολά Σκαροζί καλό θα ήταν ν' ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων αντί να παριστάνει τον ιστορικό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγκίς, αντιδρώντας στις δηλώσεις Σαρκοζί.

«Θα ήταν καλύτερα για την ηρεμία στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο να εγκαταλείψει ο Σαρκοζί το ρόλο του ιστορικού και να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη στην οποία βρίσκεται και για να σκεφτεί σχέδια για το μέλλον της ΕΕ» δήλωσε ο Μπαγκίς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ως πολιτικοί άνδρες, έχουμε αποστολή όχι να ορίσουμε το παρελθόν ή τα γεγονότα του παρελθόντος. Είναι να ορίσουμε το μέλλον» τόνισε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι «εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών».

«Ο Σαρκοζί υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία» ανέφερε.
Πηγή: in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Steve Jobs CEO της Apple μίλαγε άπταιστα Αρμενικά

Στις 5 Οκτωβρίου 2011, Ο κόσμος έχασε έναν αληθινό οραματιστής, ένα άνθρωπο αρκετά ταλαντούχο για να χτίσει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του πλανήτη από το γκαράζ του, ο Steve Jobs "απεβίωσε ειρηνικά", δήλωσε η οικογένειά του. Εμείς θα θέλαμε να στείλουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο!

Ο Steve Jobs γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και υιοθετήθηκε από την οικογένεια του Paul Jobs και Clara Jobs (Hagopian) από το Mountain View της Καλιφόρνιας. Πρόσφατα μάθαμε ότι όχι μόνο ήταν η θετή μητέρα του Steve αρμένισα, αλλά η Claire Hagopian έπαιξε επίσης έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην ανατροφή του ιδιοφυούς Steve, όπως αναφέρει η αραβόφωνη ιστοσελίδα Khabararmani.com .
Τώρα μαθαίνουμε από την ίδια πηγή και όπως επίσης αναφέρθηκε από την tert.com, και από το answers.com ότι ο CEO της Apple Steve Jobs, είχε καλή γνώση της αρμενικής γλώσσας.

Ο Steven Paul Jobs, "Steve" (24 Φεβρουαρίου 1955 - 5 Οκτωβρίου, 2011) ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης του υπολογιστή Apple . Υπήρξε συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apple. Ο Jobs επίσης διατέλεσε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pixar Animation Studios.
Έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Walt Disney το 2006, μετά την εξαγορά της Pixar από την Disney. Πιστώθηκε την διεύθυνση παράγωγης στην πρωτοποριακή ταινία Toy Story (1995).
Ο Steve Jobs ένας πανέξυπνος τεχνολόγος και μάρκετερ που η συμβολή του στην τεχνολογία εκτόξευσε την χρήση των προσωπικών υπολογιστών. Είχε ένα πολύ πιο ταπεινό ξεκίνημα. Ήταν ο γιος του Abdulfattah Jandali, ενός Σύριου και της βιολογικής μητέρας του Joanne Simpson, ο Steve Jobs υιοθετήθηκε και μεγάλωσε από τον Paul Jobs, ένα μηχανουργό και την αρμένισα σύζυγό του Clara Hagopian λογίστρια . Η οικογένεια Hagopian μετανάστευσε στις ΗΠΑ μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, όπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, από την επαρχία της Μαλάτιας της Τουρκίας. Η αρμενική σχέση της ζωής του Jobs αποκαλύπτεται σε μια νέα βιογραφία του Walter Isaccson, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Το βιβλίο λέει σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο πατέρας της Clara, ο Louis Hagopian γεννήθηκε στη Μαλάτια το 1894 και η μητέρα της, η Victoria Artinian, γεννήθηκε στη Σμύρνη το ίδιο έτος. Τόσο ο Paul και η Clara έχουν αποβιώσει .
Παρά το γεγονός ότι ο Σύριος από την πλευρά του βιολογικού του πατέρα πρόσφατα αναφέρεται ως «ο πιο διάσημος Άραβας στον κόσμο », ο Jobs δεν γνώριζε πολλά για τους βιολογικούς γονείς του, μέχρι που έγινε 20 ετών.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλοτουρκική αντιπαράθεση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσαν οι σημερινές πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί στην Τουρκία για άμεση αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Kατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αρμενία, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία μέσα σ' ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία του 1915.

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσαν οι σημερινές πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί στην Τουρκία για άμεση αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αρμενία, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία μέσα σ' ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία του 1915.

«Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι [...] αλλά ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, από το 1915 έως το 2011 μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς», είπε χαρακτηριστικά.

Και χθες ο Σαρκοζί κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να ανατρέξει στην ιστορία της και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 στην Τουρκία, προκαλώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν στην Τουρκία μάθημα ιστορίας, ούτε να την καλούν να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία της, αυτοί που δεν είναι σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με το αποικιοκρατικό τους παρελθόν, απάντησε σε έντονο ύφος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία και οι Αρμενία συνεργάζονται για την εξομάλυνση των δεσμών τους και πως τα σχόλια του Σαρκοζί θα έχουν αρνητική επιρροή στις προσπάθειες συμφιλίωσης.

Ο Νικολά Σαρκοζί καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων αντί να παριστάνει τον ιστορικό στο θέμα της αρμενικής γενοκτονίας, ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς.

Όπως είπε, «θα ήταν καλύτερα για την ηρεμία στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο να εγκαταλείψει το ρόλο του ιστορικού και να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη στην οποία βρίσκεται και για να σκεφτεί σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ως πολιτικοί έχουμε αποστολή όχι να ορίσουμε το παρελθόν ή τα γεγονότα του παρελθόντος. Αποστολή μας είναι να ορίσουμε το μέλλον», τόνισε ο Μπαγίς και κατηγόρησε το Σαρκοζί ότι «εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών», λέγοντας ότι «υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία».

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι