Menu

Πως «γεννήθηκε» το σύμβολο της Apple με το δαγκωμένο μήλο!

Το σύμβολο του δαγκωμένου μήλου της Apple, προέρχεται από την θλιβερή ιστορία του Αlan Turing, του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις του σημερινού υπολογιστή, διεκπεραίωσε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και έλυσε κωδικούς-γρίφους των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τuring αυτοκτόνησε το 1954, παραγκωνισμένος σε σχέση με την τεράστια επαγγελματική προσφορά του, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με φυλάκιση εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του. Τερμάτισε τη ζωή του κάνοντας ένεση δηλητηρίου σε ένα μήλο και τρώγοντάς το. Το σήμα της Apple αποδόθηκε λοιπόν ως φόρος τιμής από τους δημιουργούς της εταιρείας σε αυτόν τον επιστήμονα.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλαξίας – Αρμενική 1-3

Αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η Αρμενική νίκησε 3-1 εκτός έδρας τον Γαλαξία.

Το γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχαν οι Πλιάκας (29΄), Δεληγιάννης (54΄) και Κουτρούμπας (73΄, πέναλτι).

Για τους γηπεδούχους σκόραρε ο Μπουμπούνας στο 67΄. Στο 62΄αποβλήθηκαν οι Κουτσονικολής και Κάρκος με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μπιτσακάκης και βοηθοί του οι Κονιδάρης και Χρηστάκος.

ΓΑΛΑΞΙΑΣ: Γιαννίκος, Αλυσανδράτος, Καλαβρέζος, Μασούρης, Κανδιλιώτης (72' Φάλκας), Μουσουλάκος, Καραγκούνης, Κουτσονικολής, Κατσιάρας (46' Πατσινάς), Μπουμπούνας, Ρόμπανος (85' Σαραντίδης).

ΑΡΜΕΝΙΚΗ: Κουτρούμπας, Λαζαριάν (46' Κωσταρίδης), Ψυχογιός Β., Γκιρλέμης, Γοργολίτσας (87' Ψυχογιός Γ.), Ξαγοράρης (70' Αρμυριώτης), Πλιάκας, Καλαμοτουσάκης, Δεληγιάννης, Κάρκος, Παπικιάν.

 

 

Πηγή: onsports.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόκληση Τούρκων! Φρεγάτα τους στο Σούνιο!

Η έλλειψη ψυχραιμίας της Τουρκίας είναι πλέον εμφανής! Έστειλαν τη φρεγάτα του ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ από την ανατολική Μεσόγειο ,μέχρι το Σούνιο και τον Καφιρέα,μόνο και μόνο για να προκαλέσουν ένταση.
Η τουρκική φρεγάτα, ξεκίνησε από ανατολική Μεσόγειο,πέρασε ανοιχτά της Ρόδου και της Μήλου και έφθασε ανοιχτά του Σουνίου. Αυτή την ώρα βρίσκεται στον Καφιρέα.Παρακολουθείται διαρκώς από πολεμικό πλοίο του Στόλου μας.
Πρόκειται για πρόκληση απ΄ αυτές που συχνά επιχειρούν οι Τούρκοι νομίζοντας ότι αποτελεί επίδειξη δύναμης.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναπαντρεύτηκε... η Κιμ Καρντάσιαν

Mόλις ενάμιση μήνα μετά τον χλιδάτο γάμο τους, η γνωστή Αμερικανίδα τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν και ο Κρις Χάμφρις ανανέωσαν τους όρκους τους.
Και το έκαναν, όπως είπαν, για να διαψεύσουν τις φήμες που τους ήθελαν να... χωρίζουν, πριν καλά – καλά φορέσουν την κουλούρα.

Πρώτα η Κιμ Καρντάσιαν και ο Κρις Χάμφρις προσπάθησαν με δηλώσεις να διαλύσουν τις φήμες για προβλήματα στον γάμο τους, αφού δεν έχουν παρά μόνο έξι εβδομάδες παντρεμένοι. «Μερικές φορές δεν φοράω τη βέρα στο γυμναστήριο και αυτός μισεί να τη φορά γιατί πιστεύει ότι είναι άβολη κι έτσι κάθε φορά λένε ότι κάτι δεν πάει καλά», είχε προσπαθήσει να δικαιολογηθεί η Κιμ. Αλλά οι φήμες επέμεναν!

Έτσι, ήλθε η ώρα το ζεύγος να ανανεώσει τους όρκους του ενώπιον της δημοφιλούς Αμερικανίδας τηλεπαρουσιαστριας Ελεν ντε Τζενέρις, που κάλεσε το ζευγάρι στην εκπομπή της. Μάλιστα, η τελετή πλησίασε πολύ την πραγματική. Η Κιμ Καρντάσια φορούσε ένα μίνι νυφικό φόρεμα και ο γνωστός μπασκετμπολίστας επίσημο ένδυμα, κατάλληλο για την περίσταση.

Τον ρόλο του ιερέα ανέλαβε αρκετά πειστικά η αμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, που είπε μεταξύ άλλων τα «παρακαλώ επαναλάβετε μετά από μένα... εγώ ο Κρις Χάμφρις παίρνω την Κιμ Καρντάσιαν να είναι η γυναίκα μου και η συμπρωταγωνίστριά μου... και εγώ η Κιμ Καρντάσιαν παίρνω τον Κρις...για σύζυγό και συμπρωταγωνιστή μου... να σε αγαπώ και να σε τιμώ... να σε βάζω πάντα πρώτο».

Κατόπιν η τηλεπαρουσιάστρια – ιερέας αναφώνησε: «Σας ανακηρύσσω ξανά συζύγους, γαμπρέ, μπορείς να φιλήσεις τη νύφη, απλώς φίλα...». Έτσι, η ηλικίας 30 ετών τηλεστάρ και ο 26χρονος μπασκετμπολίστας ξαναπαντρεύτηκαν μετά την επίσημη τελετή που είχαν κάνει ενώπιον 300 καλεσμένων σε ένα ιδιωτικό κτήμα στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, η οποία στοίχισε σε καιρό κρίσης το απίστευτο ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γάμος εξπρές της Καρντάσιαν έγινε μόλις εννέα μήνες μετά τη γνωριμία του ζευγαριού και έξι μήνες μετά τον αρραβώνα τους. Για την Κιμ αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος. Πάντως, η ίδια είπε ότι δεν είναι έγκυος και ούτε πρόκειται να μείνει σύντομα, αφού δήλωσε ότι θα περιμένει λίγο ακόμη.
Διαβάστε περισσότερα...

Πατώματα βρεγμένα - Μαρία Πανοσιάν

Ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ κυκλοφορεί από την On Air Music. Η Μαρία Πανοσιάν υπογράφει τη μουσική και την ενορχήστρωση στο "Πατώματα Βρεγμένα"...

Πρόκειται για άλμπουμ με 12 ορχηστρικά κομμάτια, ένα τραγούδι που η ίδια ερμηνεύει και δύο αποσπάσματα από τα βιβλία: "Το ταξίδι που λέγαμε" της Αλκυόνης Παπαδάκη και "Τα μυστικά του κόσμου" της Έμιλυς Παύλου, που έχουν ντυθεί μουσικά.

Τα περισσότερα από τα 15 κομμάτια αυτής της δουλειάς βασίζουν τη μελωδία τους στο πιάνο της Μαρίας και κινούνται στο χώρο της acoustic-electronica, ενώ δεν λείπουν οι επιρροές από την κλασσική μουσική.

Το "Πατώματα Βρεγμένα" περιγράφει ένα γεμάτο ανατροπές ερωτικό φινάλε - τόσο, μα τόσο οικείο. Ένα φινάλε που έγινε μουσική και γι αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Μαρία Πανοσιάν: Πιάνο - Programming
Σταύρος Παργινός: Τσέλο
Δάφνη Φαραζή: Τσέλο
Ζωή Ζιώγα: Ηλεκτρικό Μπάσο

Βιογραφικό

Η Μαρία Πανοσιάν απ'όταν θυμάται τον εαυτό της, άκουγε μουσική, έγραφε μουσική και έπαιζε πιάνο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου για έντεκα χρόνια, έμαθε κιθάρα και κρουστά, ενώ τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια τραγουδάει επαγγελματικά, απο το 2005 συγκεκριμένα στο συγκρότημα Ελελεύ.
Το 2007 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Ελελεύ και το 2010 ηχογραφήθηκε ενα EP με 4 διασκευές.
Η Μαρία Πανοσιάν παράλληλα εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" ως ηχολήπτρια. Εκεί παρουσιάζει κάθε Κυριακή την εκπομπή της με τίτλο "το λάθος είναι το σωστό". Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι DJ σε γνωστά στέκια της Αθήνας και της Λευκωσίας. Έχει επενδύσει μουσικά site, ντοκυμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.
Πηγή: rockap.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O «Σπάρτακος» του εθνικιστή Χατσατουριάν στο «Μπάντμιντον»

Του Γιώργου Πισσαλίδη
Με την ιστορική χορογραφία του 1969 για τον «Σπάρτακο» του μεγάλου Αρμένιου εθνικιστή μουσουργού Άραμ Χατσατουριάν, έρχεται στο θέατρο «Μπάντμιντον», ο θρύλος των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκόροβιτς και το μπαλέτο του στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε μία πλευρά της μουσικής που παρήχθη στην πρώην Σοβιετική Ένωση, που μπορεί να μας αγγίζει ως εθνικιστές. Πρώτα όμως ας δούμε τον Θράκα ήρωα που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης.
Ο Σπάρτακος της ιστορίας και της επανάστασης

Ο Σπάρτακος υπήρξε ο ηγέτης της εξέγερσης των σκλάβων που έλαβε χώρα ανάμεσα στο 73 και 71 π. Χ. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για αυτόν πέρα από την συμμετοχή του στον «Τρίτο Πόλεμο των Σκλάβων». Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ανήκε στην θρακική φυλή των Μαιδών , οι οποίοι διέμεναν κοντά στον Στρυμόνα. Το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου από τους Ρωμαίους μετά την ήττα των θρακικής δυναστείας των Σπαρτοκιδών, στην οποία υπηρετούσε. Πωλήθηκε στον Γναίο Λέντουλο Βατιάτο, που είχε μια σχολή μονομάχων στην Καπύη στην σημερινή Καμπανία.

Όμως ο Σπάρτακος γρήγορα ετοίμασε απόδραση, μαζί με 200 Θράκες και Κέλτες σκλάβους. Όμως η απόδραση προδόθηκε, αλλά εκείνος με 70 συντρόφους του αρπάζουν μαχαίρια από την κουζίνα και ανοίγουν δρόμο. Στον δρόμο αρπάζουν όπλα από άμαξες που περνούσαν και οπλισμένοι πλέον καταφεύγουν στις πλαγιές του Βεζούβιου. Εκεί οι ελεύθεροι πλέον σκλάβοι εξέλεξαν τρεις αρχηγούς, τον Σπάρτακο, τον Κέλτη Κρίξο και τον Οινομάο.

Ο Πλούταρχος περιγράφει τον Σπάρτακο ως κορυφαίο ηγέτη «που δεν διακρινόταν μόνο για το υψηλό και ανδρείο φρόνημα του, αλλά και για την σύνεση του και την πραότητα του». Η Ρώμη δεν έδωσε στην αρχή την πρέπουσα προσοχή, αλλά σύντομα ο στρατός των σκλάβων αριθμούσε 70.000. Τότε θα έστελνε τον Γάιο Κλαύδιο Πλούχρο, τον οποίο ο Σπάρτακος νίκησε. Την ίδια τύχη είχαν ο πραίτορας Πόπλιος Ουαλέριος Ουαρίνος και οι στρατηγοί Φούριος και Κοσσίνιος και αργότερα οι ύπατοι Γνάιος Κορνήλιος Λέντουλο και Γέλλιος Παμπλικόλα στις Άλπεις. Τελικά ήταν ο Κράσσος που θα νικούσε τον Σπάρτακο στην Λευκανία, κοντά στον ποταμό Σιλάρου και θα τον σκότωνε το 71 π.Χ.

Πολλοί θεωρούν την εξέγερση του Σπάρτακου κοινωνική, όμως το βασικό αίτημα του ήταν η απελευθέρωση των δούλων και η επιστροφή στις πατρίδες τους. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι οι σκλάβοι ήταν συνήθως αιχμάλωτοι πολέμου, προσθέτει μία εθνική πλευρά στον λαϊκό αγώνα του. Γεγονός που θα μπορούσε να μετατρέψει τον Έλληνα επαναστάτη σε είδωλο του εθνικιστικού κινήματος, αντί να αφήνει να τον εκμεταλλεύεται η Αριστερά.

 

 

Ο Άραμ Χατσατουριάν και ο μουσικός εθνικισμός

Ως κοινωνικός ήρωας, ο Σπάρτακος ήταν λαϊκό είδωλο στην Σοβιετική Ένωση. Αυτή είναι και η περίπτωση του ομώνυμου μπαλέτου που έγραψε ο Άραμ Χατσατουριάν. Όμως ήταν μια λύση σωτηρίας για τον μεγάλο εθνικιστή μουσουργό, που το 1948 κυνηγήθηκε από τον τρομερό θεωρητικό του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, Αντρέι Ζντάνοβ μαζί με τους Σεργκέι Προκόβιεφ, Ντμίτρι Σοστάκοβιτς και τον Ουκρανό Ράινχολντ Γκλιέρ. Όλοι αυτοί οι συνθέτες τόνωσαν το εθνικό αίσθημα πριν και κατά την διάρκεια του πολέμου με πατριωτικά έργα ή έργα επηρεασμένα από την λαϊκή μουσική παράδοση. Όταν όμως μεταπολεμικά, όταν αυτά τα αισθήματα θεωρήθηκαν επικίνδυνα, κυνηγήθηκαν ως φορμαλιστές και «εχθροί του σοβιετικού λαού».

Η δίωξη του από τον Ζντάνοβ επέδρασε άσχημα στον Χατσατουριάν: «Αυτές ήταν τραγικές μέρες για μένα. Είχα γρονθοκοπηθεί άδικα στο κεφάλι. Ο λόγος μετάνοιας μου στο Πρώτο Συνέδριο ήταν ανειλικρινής. Είχα διαλυθεί, είχα καταστραφεί. Σκεφτόμουνα σοβαρά να αλλάξω επάγγελμα».

Ως συνθέτης, ο Άραμ Χατσατουριάν ανήκε στο δεύτερο κύμα του μουσικού εθνικισμού, που ακολουθούσε τα διδάγματα των Μουσόργσκυ και Ρίμσκι Κορσάκωφ στις λαϊκές δημοκρατίες εκτός Ρωσίας. Έγραφε μελωδίες επηρεασμένες από την Αρμενική μουσική παράδοση, την οποία έκανε διάσημη εκτός συνόρων. Επίσης έγραψε τον Εθνικό Ύμνο της Σοβιετικής Αρμενίας, γεγονός που τον ανακήρυξε σε εθνικό και πολιτιστικό σύμβολο για τους απανταχού Αρμένιους. Σε αντίθεση με άλλους της γενιάς του, δεν ήταν διανοούμενος, αλλά ένας απλός λαϊκός άνθρωπος που έγραφε φοβερά ευκολομνημόνευτες μελωδίες που θα μπορούσε κανείς ακόμα και να σφυρίξει στον δρόμο. Ήταν έτσι ο καλύτερος εκπρόσωπος, τόσο του Εθνικισμού, όσο και του δόγματος «μουσική για τον λαό», γεγονός που του χάρισε την θέση του διευθυντή της «Ένωσης Σοβιετικών Συνθετών» στην Μόσχα.

Ίσως πουθενά δεν φαινόταν καλύτερα η δύναμη του για το δυνατές μελωδίες από την μουσική μπαλέτου που έγραψε. Το 1942, πρωτοπαρουσίασε την πατριωτική «Ευτυχία» για μια Αρμένισα εργάτρια, που ο πατριωτισμός της έρχεται σε σύγκρουση με τα αισθήματα προς τον άνδρα της, όταν ανακαλύπτει την προδοσία του. Το 1952, μετά την δήλωση μετάνοιας, ο Χατσατουριάν επανέγραψε την «Ευτυχία» ως «Γκαγιανέ» με έμφαση στο ρομαντικό στοιχείο και όχι το εθνικιστικό. Είναι από αυτό το έργο που προήλθε ο διάσημος «Χορός των Σπαθιών» που έγινε ποπ επιτυχία για σωρό καλλιτεχνών, από τις «Andrew Sisters» στο συμφωνικό ροκ συγκρότημα των «Exception» και την Βανέσσα Μέι.

Ήταν ο «Σπάρτακος» που τον αποκατάστησε πολιτικά τον Χατσατουριάν το 1959, ενώ την προηγούμενη χρονιά υπήρξε σχετικό διάταγμα. Το διάσημο μπαλέτο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ και από τον Ιγκόρ Μοϊσίεβ το 1959. Εδώ ο Χατσατουριάν γράφει πιο επίσημα επικά κομμάτια για τους Ρωμαίους και κομμάτια επηρεασμένα από την λαϊκή παράδοση της Αρμενίας για τον Σπάρτακο και τους σκλάβους. Και αν η «Γκαγιανέ» μας έδωσε το ποπ χιτ «Χορός των Σπαθιών», ο «Σπάρτακος» μας έδωσε το «Αντάτζιο του Σπάρτακου και της Φρυγίας», στο οποίο το ζευγάρι γιορτάζει την ελευθερία του. Το «Αντάτζιο του Σπάρτακου και της Φρυγίας» ακούσθηκε σε ταινίες όπως ο «Καλιγούλας», ο «Κύριος Χούλα Χουπ» και η «Εποχή των Πάγων Νο 2: Το Λιώσιμο των Πάγων». Τέλος το 1984 έγινε ποπ επιτυχία για τον διάσημο «κρούνερ» Άντυ Γουίλλιαμς με τον τίτλο «Journey’s End», σε στίχους Τόνυ Χίλερ και Νίκυ Γκράχαμ.

 

Γιούρι Γκριγκόροβιτς: Ένας ζωντανός θρύλος
Ήταν όμως η χορογραφία του Γιούρι Γκριγκόροβιτς το 1968 για τα μπαλέτα Μπολσόι που έδωσε στο έργο την παγκόσμια επιτυχία. Ο Γκριγκόρβιτς υπήρξε για 31 χρόνια χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι και ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς θρύλους του σύγχρονου χορού. Γεννημένος το 1927 στο Λένινγκραντ (σημερινή Άγια Πετρούπολη) , ο Γκριγκόρβιτς ξεκίνησε με τα μπαλέτα Κίροφ Μαρίνσκι στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 έως το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις, όπως «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1968) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975) Με τον Γκριγκόροβιτς στο τιμόνι, τα «Μπολσόι» έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο και έγινε η νούμερο ένα ομάδα μπαλέτου. Το 1996 ίδρυσε το χορευτικό θέατρο «Γκριγκόροβιτς» και με αυτό έρχεται στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Μπάντμιντον να παρουσιάσει τον «Σπάρτακο» του 1969, αλλά και την «Λίμνη των Κύκνων» στις 22 και 23 Οκτωβρίου.
Πηγή: e-grammes.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι