Menu

"Στην πατρίδα μου είμαι ακόμα ήρωας"

Να λοιπόν μια ιστορία από τα παλιά που αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και βρήκε την επιβεβαίωση της και από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της.

Ύστερα από 50 χρόνια σιωπής.

Ο Σοβιετικός Ιγκορ Τερ Οβανεσιάν, αρμενικής καταγωγής, κέρδισε στη καριέρα του δύο χάλκινα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1960 και το 1964 ενώ το 1968 αν και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ κατετάγη 4ος ύστερα από το σοκ του 8.90 από τον Μπόμπ Μπίμον.

Το 1960 στη Ρώμη, ο Ιγκορ φάνταζε σαν ένα απίστευτο ταλέντο.

Και τότε «χτύπησε» η CIA που προσπάθησε μέσω Αμερικανών αθλητών να πείσει τον Σοβιετικό πρωταθλητή να αλλάξει πατρίδα.

Ο σπρίντερ Ντέιβ Σιμ, ο επικοντιστής Ντον Μπράγκ και ο ακοντιστής Αλ Καντέλο τον πλησίασαν και τις πρώτες ημέρες φρόντιζαν να κάνουν παρέα μαζί του κερνώντας τον συνεχώς μπίρες.

Λίγο αργότερα άρχισαν να του εξυμνούν τον αμερικανικό τρόπο ζωής, τις ευκαιρίες για μπίζνες και τη παρουσία ισχυρού αρμενικού λόμπι.

Ο Οβανεσιάν δέχεται σήμερα ότι ο ίδιος ήταν ανοιχτός σαν χαρακτήρας και δεν καταλάβαινε που πήγαινε η κουβέντα.

Πίστευε ότι οι τρεις Αμερικανοί επιζητούσαν τη φιλία του.

Στο τέλος, σε ένα εστιατόριο, όπου παραβρέθηκε και ένας άγνωστος Αμερικανός με στρατιωτική στολή του …έσκασαν το παραμύθι καλώντας τον να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη και στη Νέα Υόρκη θα έχουν λυθεί με την άφιξη του όλα τα προβλήματα του, χρήματα, σπίτι, αυτοκίνητο, υπηκοότητα.

Ο Οβανεσιάν αρνήθηκε τη πρόταση.

Το 1963 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για αγώνες κλειστού στίβου.

Ο πρώτος που τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο ήταν ο …φίλος του, ο Σιμ που του ζήτησε για άλλη μια φορά να αλλάξει πατρίδα, να αποσκιρτήσει, μη επιστρέφοντας στη Μόσχα.

Ο Οβανεσιάν, που ετοιμάζεται να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή του και φυσικά θα αναφερθεί και σε αυτά τα γεγονότα, πίστευε ότι αν έμενε τότε στις ΗΠΑ, θα ήταν σήμερα ένας ξεχασμένος ήρωας.

«Στη πατρίδα μου είμαι ακόμα ήρωας» δηλώνει σήμερα.


Πηγή: sport.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι