Menu

Wikileaks: Η Τουρκία ετοιμάζει θερμό επεισόδιο στο Οικόπεδο 12

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Άγκυρα να εμποδίσει την παραγωγή αερίου σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Wikileaks που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Τουρκία δήλωνε αποφασισμένη ακόμα για στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία φθάσει στο στάδιο παραγωγής του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12.

Αυτές τις πληροφορίες είχε η Stratfor τον περασμένο φθινόπωρο όταν δοκίμαζε τα νερά και τα νεύρα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκαλώντας ένταση στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται το Wilkileaks, οι αναλυτές της εταιρείας πίστευαν ότι η τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, εκμεταλλεύθηκαν τη ρήξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων για να συμμαχήσουν με το Ισραήλ.

"To Ισραήλ χαίρεται που βλέπει την Τουρκία να πιέζεται", επισημαίνουν οι αναλυτές της Stratfor.

"Η επίσημη πολιτική της Τουρκίας είναι να περιμένει μέχρι η Κύπρος να μπει στο στάδιο παραγωγής για να αναλάβει αποφασιστική δράση. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πιθανή μέχρι τότε, παρ' όλο που οι ναυτικές διενέξεις θα λάβουν χώρα με συγκρατημένο τρόπο. Αυτό είναι παράξενο, και παρ' ότι μπορεί να δείξουν αυτοσυγκράτηση, υπάρχει χώρος για λάθος υπολογισμούς και λάθη που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση", γράφει αναλυτής της Stratfor, απηχώντας "τουρκικές ενεργειακές πηγές" στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, την ώρα που η Άγκυρα είχε έτοιμο σχέδιο προκειμένου να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή.

Ο αναλυτής εκτιμούσε πως η Τουρκία ήθελε περισσότερο στόχο να δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένη να μείνει άπραγη στην περιοχή, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της.

"Οποιαδήποτε τουρκική αδυναμία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, κάτι που θα ανάγκαζε την Τουρκία να παρέμβει δίχως δισταγμό. Αν η Τουρκία μείνει άπραγη στην ελληνοκυπριακή κίνηση, η Ελλάδα θα είχε περισσότερες δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο".

Μάλιστα σε άλλο σημείο της αναφοράς του ο Τούρκος αναλυτής επανέρχεται στο σενάριο πολεμικής αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας πως "η Τουρκία μπορεί να ανεχθεί την κυπριακή φάση των ερευνών, αλλά η πολιτική της είναι να εμποδίσει την παραγωγή με κάθε κόστος. Η πραγματική πρόκληση για την Τουρκία θα προκύψει όταν η Κύπρος φτάσει στη φάση παραγωγής, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές".

Δυσφορία για τις διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ

Μεταξύ άλλων, ειδικός αναλυτής αναφέρεται στον ενεργειακό ανταγωνισμό Τουρκίας-Κύπρου ενώ με αφορμή την είδηση ότι τουρκικά ερευνητικά πλοία κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα σημειώνει πως πρέπει να επαληθεύσουν εάν έχουν στείλει φρεγάτες ή όχι.

"Αυτό θα προσδιορίσει αν θα δούμε να κλιμακώνεται σε κάτι πιο σοβαρό", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξουσία στο βόρειο τμήμα του νησιού, προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ με τους γείτονές της.

Τονίζει δε πως η Κύπρος αδειοδότησε σε πρώτη φάση μόνο το Οικόπεδο 12 επειδή συνορεύει με το Ισραήλ ώστε να εκμεταλλευθεί τη ρήξη στον άξονα Τελ- Αβίβ- Άγκυρας.
Πηγή: onnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε Τουρκία και ψευδοκράτος ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι ανάμεσα στις χώρες και περιοχές στον πλανήτη που τοποθετούνται στην κατηγορία »κύρια ανησυχία» για το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής για τη διεθνή καταπολέμηση των ναρκωτικών του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη βάση δημοσιεύματος της.....
τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», στην κατηγορία »ανησυχητικές» χώρες για ξέπλυμα παράνομου χρήματος βρίσκεται μεταξύ άλλων το Βατικανό, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Τσεχία και η νότια Κορέα.

Στην κατηγορία »κύρια ανησυχητικές» είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, αλλά και η Τουρκία και τα κατεχόμενα. Για την Τουρκία εμπεριέχονται ανησυχίες που αφορούν το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή, το εμπόριο προϊόντων απομίμησης, ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω αυτών. Στο ψευδοκράτος αναφέρεται ότι υπάρχουν 11 «υπεράκτιες τράπεζες» και 90 «υπεράκτιες εταιρείες» για τις οποίες υπάρχουν »ανησυχίες» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πηγή: onnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter