Menu

Τουρκία: 23η Απριλίου τουρκική γιορτή των παιδιών - 24η Απριλίου, εξόντωση των Αρμενίων παιδιών

Η Ημέρα του Παιδιού, όπως θεσπίστηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923 στην οποία καλούνται να συμμετέχουν παιδιά από πάνω από εκατό χώρες, είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να ευαισθητοποιηθούν και να χαίρονται όλοι οι γονείς του κόσμου, αλλά ο καθένας αναρωτιέται για την ορθότητα της επιλογής αυτής της ημερομηνίας, γνωρίζοντας ότι την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 24 Απριλίου, είναι κοινώς γνωστό ότι ξεκίνησε το 1915 η γενοκτονία των Αρμενίων κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες αθώα παιδιά έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ζυγό του Οθωμανού σφαγέα.

Γιατί η 23η Απριλίου;

Η μέρα αυτή τιμά τα εγκαίνια της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στις 23 Απριλίου 1920, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης που προετοίμαζε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας (πράξη ίδρυσης του μελλοντικού δημοκρατικού καθεστώτος, ενώ η Οθωμανική μοναρχία ήταν ακόμα σε ισχύ). Γιορτάζεται από το 1929.

Η UNESCO αναγνώρισε την Ημέρα του Παιδιού το 1979 ως την Ημέρα όλων των παιδιών του κόσμου. Με την ευκαιρία αυτή, η Άγκυρα, άλλες πόλεις της Τουρκίας και της διασποράς οργανώνουν λαμπρούς εορτασμούς. Μαθητές εκλέγονται συμβολικά υπουργός, βουλευτής, δήμαρχος ... για μία ημέρα.

Αύριο, 24η Απριλίου, οι αναγνώστες θα μάθουν, υπό τη πέννα του Raphael Lemkin, πως τα αρμενικά παιδιά αναγκάζονταν να τραφούν στο δρόμο των απελάσεων.

Επίσκεψη στο Web

Στις 24 Απριλίου 2009, το κουρδικό μπλογκ «Κουρδική Ανάλυση» δημοσίευε φωτογραφία που δείχνει ένα Κούρδο παιδί που ξυλοκοπείται με όπλο την ημέρα της «Ημέρας του Παιδιού», επειδή διαμαρτυρόταν έναντι της κυβέρνησης.

Η Γαλλία, η οποία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Τουρκική Δημοκρατία το 1923, δεν απεδέχθη την πρόσκληση της Άγκυρας το περασμένο έτος.

Τι θα συμβεί με την εν λόγω ημερομηνία στο μέλλον; Δεν τολμώ να το σκεφτώ

 

Jean Eckian

 

 

Πηγή: newsnow.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επεισοδιακή η πορεία προς την τουρκική πρεσβεία που πραγματοποίησαν οι Αρμένιοι

Πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα εκατοντάδες Αρμένιοι, ολοκληρώνοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή για την 97η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν στην πρεσβεία για να θυροκολλήσουν το ψήφισμα διότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία τους κάνοντας χρήση χημικών και έτσι επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος.

Τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας και την επιστροφή των τουρκοκρατούμενων εδαφών στον Αρμενικό λαό.

Της πορείας προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης (στη Νέα Σμύρνη) την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Αρμενίων Χορέν Τογκραματζιάν.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γαλατζιάν, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Αρμενίας Σαμβέλ Ραμαζιάν, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Φούντας, ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης και η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας Αλίς Παρατζιάν.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Αρμενικής Παροικίας καταδίκασε, σε σύντομη ομιλία της, όχι μόνο την συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία αλλά και τις απειλές που εξαπέλυσε προς την γαλλική κυβέρνηση όταν η τελευταία την αναγνώρισε. Τέλος πρότεινε προς τις θετικά διακείμενες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλικής γερουσίας και να
ποινικοποιήσουν την άρνηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Πηγή: tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένικη Ποίηση και Λογοτεχνία

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012, Ώρα 19.30 στη Στοά του Βιβλίου, Αίθουσα Λόγου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την 97-η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων η Αρμενική Νεολαία Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ποιητική βραδιά 

«ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»
Διαβάζουν και απαγγέλουν οι: Αίραπετιάν Ευγενία, Γκαναπετιάν Αράξια, Εραμιάν Ανζέλ, Καραογλανιάν Αναίτ, Καραογλανιάν Μελίν, Κιουρκτσιάν Μαρί, Μαρουκιάν Κρίκ, Μπεκτασιάν Νάντια, Ουνάνοβα Εύη, Σαρκισιάν Τιγκράν. 
Συμμετέχουν και οι: Νανέ Καραπετιάν και Ναζίκ Αϊδινιάν.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μανώλης Φουντούλης
Εταιρεία Συγγραφέων - 
Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Χαμασκαίν"
Διεύθυνση.- Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου), Αρσάκειο Μέγαρο, 
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αθήνα
Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ο Cem Özdemir, ηγέτης των Γερμανών Πράσινων: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την πολιτική της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων»

Στις 21 Απριλίου, στην εκκλησία Αγίου Πέτρου στο Αμβούργο, τιμήθηκε η 97η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην παρουσία περισσότερων από 700 ανθρώπους.

Ανάμεσα στους επισκέπτες, ο ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής, Cem Özdemir.

Κατά την ομιλία του ο Cem Özdemir κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σταματήσει την πολιτική της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και ενθάρρυνε την τουρκική κοινωνία των πολιτών να επανεξετάσει και να αναλύσει «αυτές τις τραγικές σελίδες της ιστορίας της».

Ο Ertan Tobrk, ο ηγέτης της κοινότητας των Κουρδών Αλεβιτών στη Γερμανία δήλωσε από τη πλευρά του ότι ο λαός του είχε αναγνωρίσει και καταδικάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση.

Ένας εκπρόσωπος της κοινότητας των Ασσυρίων-Χαλδαίων στη Γερμανία καταδίκασε επίσης την Τουρκία για την γενοκτονία.

Ο Armen Mardirosian, Πρέσβης της Αρμενίας στην Γερμανία μίλησε επίσης σε αυτή την εκδήλωση.

Η χορωδία «Gayane» που αποτελείται από Αρμένιους, Γερμανούς και οι Τούρκους ερμηνεύσε ευρωπαϊκά και αρμενικά τραγούδια.

Krikor Amirzayan
Πηγή: newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι