Menu

Συμφιλίωση με «δίκαιη μνήμη» αλλά χωρίς «γενοκτονία» ζητάει από την Αρμενία η Τουρκία

Ο εκτοπισμός των Αρμενίων κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν απάνθρωπος, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αρμενία από το 2009, ζητώντας τη συμφιλίωση των δύο χωρών στη βάση μιας «δίκαιης μνήμης» αυτών των γεγονότων, τα οποία η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.
"Θεωρώ ότι αυτό το κύμα εκτοπισμών από το καθεστώς των Νεοτούρκων ήταν απόλυτο σφάλμα. Αυτό που έκαναν ήταν σφάλμα και απάνθρωπη πράξη", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά το ταξίδι του στην Αρμενία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας στο Ερεβάν.
Η αρμενική κοινότητα της οθωμανικής Τουρκίας υπήρξε θύμα σφαγών και εκτοπισμών από το 1915 μέχρι το 1917. Η Αρμενία, καθώς και μεγάλος αριθμός ιστορικών και ξένων κοινοβουλίων, τοποθετούν στο 1,5 εκατομμύριο τα θύματα και χαρακτηρίζουν γενοκτονία το διωγμό των Αρμενίων.
Η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, αν και έχει υιοθετήσει μία περισσότερο συμφιλιωτική προσέγγιση, αρνείται τον όρο "γενοκτονία".
"Δεν εγκρίνουμε σε καμία περίπτωση τους εκτοπισμούς" των Αρμενίων, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας την αρμενική πλευρά να επιδείξει πολιτική ευελιξία για να προχωρήσει στο δρόμο της συμφιλίωσης.
Με την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον Αρμένιο ομόλογό του Εντουαρντ Ναλμπαντιάν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε δημοσίως έκκληση για τη συμφιλίωση των δύο χωρών με βάση μία "δίκαιη μνήμη".
Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν το 2009 συμφωνίες συμφιλίωσης , αλλά η απόπειρα προσέγγισης των δύο χωρών, με τη στήριξη των ΗΠΑ, απέτυχε σε διάστημα έξι μηνών, καθώς η μία πλευρά κατηγορούσε την άλλη ότι επιδιώκει να ξαναγράψει τα κείμενα και να επιβάλει νέους όρους. Τα δύο κοινοβούλια δεν επικύρωσαν τις συμφωνίες.
Η Αγκυρα και το Ερεβάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση και ως προς το θέμα του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν. Στην εδαφική αυτή διένεξη, η Αγκυρα υποστηρίζει το Μπακού απέναντι στο Ερεβάν. Μετά την αρμενο-αζερική αιματηρή σύρραξη στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993.

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Γεροντόπουλου στην Αρμενία


Με συναντήσεις που είχε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, όσο και με τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο του αρμενικού κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Αρμενία ο υφυπουργός Εξωτερικών 'Ακης Γεροντόπουλος.

Στο περιθώριο της 29ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), όπου εκπροσώπησε τη χώρας μας, ο κ. Γεροντόπουλος είχε συνάντηση με τον κ. Ναλμπαντιάν, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα λόγω των άριστων σχέσεων των δύο χωρών και αφορούσε στην διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Γεροντόπουλος, επεσήμανε τις άριστες σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, ενώ τόνισε ιδιαίτερα, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Αρμενίας για την ευρωπαϊκή της προσέγγιση.
Στη συνάντηση που είχε αργότερα ο κ. Γεροντόπουλος με τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου, επεσήμανε, ότι «οι δυο λαοί υποστηρίζουν διαχρονικά ο ένας τον άλλον γιατί τους συνδέουν πολλά και θα πρέπει η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα στενότερη σε όλους τους τομείς».
Ο κ. Σαρμαζάνοβ τόνισε, ότι οι ομογένειες των δύο χωρών αποτελούν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, καθώς επίσης, ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για την χώρα του. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
 
Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Θέρμη" για τον Ακη, αντιδράσεις για τον Αχμέτ...

Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα για την Ελλάδα και την Τουρκία, διεξήχθη στο Ερεβάν της Αρμενίας η 29η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ο οποίος έγινε δεκτός πολύ θερμά από την πλευρά των διοργανωτών Αρμενίων, μια και οι δυο χώρες έχουν διαχρονικά άριστες σχέσεις. Κι όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και επειδή οι Αρμένιοι δεν ξεχνούν ότι ο κ.Γεροντόπουλος ως Ευρωβουλευτής πρωτοστάτησε πριν από χρόνια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι' αυτό άλλωστε και τον είχαν τιμήσει το 2008.
Ο κ.Γεροντόπουλος στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα συμμετέχει από την πρώτη στιγμή ενεργά στην συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου και θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπήρξε εξάλλου από τους πρωτεργάτες και τους βασικούς υποστηρικτές της συγκεκριμένης προσπάθειας".
Αντίθετα, εντελώς διαφορετικά ήταν τα πράγματα για τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου Νταβούτογλου και την Τουρκία, αφού έγινε δεκτός με διαδήλωση εκατοντάδων Αρμενίων έξω από το ξενοδοχείο. Διαμαρτύρονταν για την γενοκτονία των προγόνων τους από τους Τούρκους και την μη αναγνώριση της από αυτούς. Κάτι που μάλλον τον εκνεύρισε, αφού μετά την ομιλία του αναχώρισε αμέσως από την Αρμενία. Κι αυτό μόνο θετικά δεν σχολιάστηκε απ' τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών.
Ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Πανεπιστήμιο Brusov, όπου φοιτούν  περίπου 110 Αρμένιες στην πλειοψηφία τους μαθαίνοντας την γλώσσα μας. Συναντήθηκε με την Πρύτανη, τους καθηγητές και συζήτησε για αρκετή ώρα με τις φοιτήτριες του συγκεκριμένου τμήματος. Στη συνέχεια είχε συνάντηση στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, από τους οποίους άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι