Menu

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Αρμενίας E. Nalbandian

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με μεγάλη, πράγματι, χαρά καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας Αρμενίας τον κύριο Edward Nalbandian. Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες μεταξύ τους και ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως είναι γνωστόν, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία ανάγονται σε αιώνες κοινής ιστορικής διαδρομής και συνεχίζονται σήμερα σε στέρεες βάσεις, βάσεις ειλικρινούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, καθώς και βαθιάς κατανόησης μεταξύ των δύο λαών μας.

Είναι, λοιπόν, φυσικό να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ύπαρξη μιας ισχυρής αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα, που αποτελεί υπόδειγμα εθνικής προσφοράς και διακρίνεται για την κοινωνική καταξίωση των μελών της.

Με το φίλο Υπουργό, κύριο Nalbandian, είχαμε έναν ειλικρινή και εκτενή διάλογο, επάνω σε πολλά ζητήματα διμερούς, περιφερειακού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ενημέρωσα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Το υφιστάμενο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι εξαιρετικό. Πάντα, βέβαια, υπάρχει περαιτέρω περιθώριο για βελτίωση και αυτόν τον σκοπό έχει η σημερινή επίσκεψη του κυρίου Nalbandian στην Ελλάδα.

Στο πνεύμα αυτό, της αναβάθμισης και ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, αποφασίσαμε να προετοιμάσουμε ένα Διακυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα περί το μήνα Οκτώβριο, και που θα είναι μία ακόμα ευκαιρία για να επικαιροποιήσουμε και να ανανεώσουμε τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες και να υπογράψουμε καινούριες.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, έχει διαρκές ενδιαφέρον για την εμπέδωση της σταθερότητας και για τη γενικότερη ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.

Συμφωνήσαμε ότι η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Αρμενίας πρέπει να αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της πολιτικής μας συνεργασίας και αποφασίσαμε να εξετάσουμε άμεσα τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράσαμε την ικανοποίηση της Ελλάδος για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την Προωθημένη και Περιεκτική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ελλάδα στηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την προοπτική αυτή, ευελπιστούμε οι συμφωνίες αυτές να μονογραφηθούν το Νοέμβριο στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, υπογράψαμε σήμερα ένα Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο θέτει τη βάση για την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μνημόνιο συνεργασίας, που εγκαινιάζει μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας, με κέντρο βάρους την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προβλέπει την εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης και συνεργασίας της κοινωνίας των πολιτών και των ακαδημαϊκών φορέων.

Θα ήθελα και πάλι να καλωσορίσω για ακόμη μία φορά τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας και φίλο κύριο Nalbandian στην Αθήνα, να του ευχηθώ καλή παραμονή και καλή επιτυχία στην αποστολή του. Προς όφελος, πάντοτε, του αρμενικού λαού, της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Ερεβάν, την οποία και αποδέχομαι και η οποία θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ε. NELBADIAN: Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα μόνο να προσθέσω δύο λόγια σε αυτά που ειπώθηκαν προηγουμένως.

Πρώτα από όλα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και για την πολύ θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε, η οποία αντικατοπτρίζει τις πολύ ισχυρές και προνομιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πριν τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και την Ομάδα Φιλίας. Και σήμερα θα έχω επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους της αρμενικής κοινότητας.

Με αυτή την ευκαιρία συζητήσαμε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μια σειρά ζητημάτων, ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μιλήσαμε για τις διάφορες μορφές της συνεργασίας μας, όπως για παράδειγμα για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο των διάφορων διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα, συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Αρμενία ασκεί, από τον προσεχή Μάιο και για έξι μήνες, την Προεδρία, αλλά και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο άλλων διεθνών οργανισμών. Συζητήσαμε για τη συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και ΕΕ και ειδικότερα στο πλαίσιο της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014.

Αναφερθήκαμε σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και τον ενημέρωσα επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε συνεργασία με τις άλλες συμπροεδρεύσουσες χώρες, προκειμένου να επιτύχουμε την αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συζητήσαμε, επίσης, για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα. Επίσης, απευθύναμε προσκλήσεις σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να επισκεφθούν την Αρμενία.

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, θα είναι μεγάλη μου χαρά να σε υποδεχτώ στην Αρμενία. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση αφορά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Όπως είναι γνωστό, έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Αρμενία και στους Διεθνείς Οργανισμούς και στις διμερείς μας σχέσεις. Την ίδια ώρα έχουμε και πολύ καλές σχέσεις, και ιδιαίτερα πολύ καλή συνεργασία στα ενεργειακά, με το Αζερμπαϊτζάν. Θα ήθελα το σχόλιό σας, πώς βλέπετε τις σχέσεις μας με τις δύο αυτές χώρες;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν λάθος μία ερμηνεία ότι η ανάπτυξη μιας συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν έχει αντίκτυπο στις θέσεις μας απέναντι στην Αρμενία, με την οποία επαναλαμβάνω, το είπα και στην αρχή, μας δένουν ισχυροί, σταθεροί, ιστορικοί δεσμοί.

Στην εποχή μας, όλες αυτές οι θεωρήσεις και τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, όπου το κέρδος ενός εκάστου στρεφόταν απαραίτητα σε βάρος κάποιου άλλου, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Η δυναμική ανάπτυξη πολύπλευρων πράγματι σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν, όχι μονάχα στον ενεργειακό τομέα, δεν μπορεί ποτέ να μειώσει την αξία ή να θέσει σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις που διατηρούμε με την φίλη Αρμενία.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μία φιλειρηνική πολιτική, είναι μία πολιτική που υπηρετεί τις αρχές της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ειρήνης και οι όποιες συνεργασίες αναπτύσσουμε τίθενται στην υπηρεσία αυτών των αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο εποικοδομητικός θετικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή έχει τύχει της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας. Οι πρωτοβουλίες μας αποσκοπούν στο να εμπεδωθεί η φιλία, η ειρήνη και η συνεργασία, αλλά και να εμπεδωθεί η αρχή της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή μας, και αυτό προς όφελος των λαών μας, προς όφελος του αρμενικού λαού, του ελληνικού λαού, της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

 

Πηγή: mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αρμενίας

Την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται, ήδη, σε «εξαιρετικό επίπεδο», αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αρμενίας, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τον Οκτώβριο θα συνέλθει Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την ανανέωση των διμερών συμφωνιών, ενώ οι υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας των δύο υπουργείων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ιδιαίτερα τις «άψογες διμερείς σχέσεις», για δε την αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα εθνικής προσφοράς και ανέφερε πως ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογό του για το Κυπριακό και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν ευχαρίστησε τον Δ. Αβραμόπουλο για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, τον προσκάλεσε στο Ερεβάν και σημείωσε πως τον ενημέρωσε για τις περιφερειακές εξελίξεις και το πρόβλημα στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, πρόβλημα στο οποίο η Αρμενία επιθυμεί ειρηνική κατάληξη. Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η συνεργασία της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν στα ενεργειακά θέματα δεν επηρεάζει κατ' ελάχιστον τις καλές μας σχέσεις με την Αρμενία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ - kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παπούλιας για τα...βερίκοκα της Αρμενίας

Με το γνωστό του χιούμορ υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας Edward Nalbandian, συνοδευόμενο από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Gagik Ghalatchian. 

Ο κ. Παπούλιας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίσκεψή του στην Αρμενία το 2007 και συγκεκριμένα στον ενθουσιασμό του για τα βερίκοκα.

«Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την επίσκεψή μου εκείνη και ελπίζω να επισκεφθώ και πάλι την ωραία χώρα σας και να ζήσω πάλι τις ωραίες στιγμές.  Και να σας πω και κάτι που δεν θα το ξέρετε: ότι είχα ενθουσιαστεί από τα ωραία σας βερίκοκα και ζήτησα τότε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μου στείλει μερικά δέντρα, τα οποία μου έστειλε.  Και πρέπει να σας πω ότι τώρα βερίκοκα της Αρμενίας τα έχω στους κήπους μου», τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Είναι ακριβώς ένα μήνυμα αδερφοσύνης και θαυμάσιων σχέσεων των δύο λαών μας, που υπογραμμίζει η παρουσία σας εδώ.  Και νομίζω ότι η παρουσία σας θα είναι ακόμα μια ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών μας, οι οποίες πολιτικά και πολιτιστικά είναι σε υψηλό βαθμό.  Υστερούν όμως οικονομικά και εμπορικά.  Και δεν επιτρέπεται να έχουμε τόσο εγκάρδιες και υψηλές πολιτικές σχέσεις και οικονομικά-εμπορικά να είμαστε πίσω.  Ελπίζω ότι με τη συνάντησή σας με τον κ.Αβραμόπουλο θα βρείτε τρόπους ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι είναι «ιστορικοί οι δεσμοί των δύο λαών μας, των δύο χωρών μας.  Τραγικές αναμνήσεις από την ιστορία των λαών μας.  Αλλά η ιστορία πηγαίνει μπροστά και μερικοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έκαναν ένα τραγικό λάθος κάποτε. 

«Θέλω επίσης, να υπογραμμίσω τις πολύ καλές σχέσεις στον πολιτιστικό τομέα, τις υποτροφίες που δίνουμε σε νέους της Αρμενίας να έρθουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Ελλάδος.  Θα ήθελα να είναι περισσότερες οι υποτροφίες και θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό, τον κ.Σαμαρά, να είναι περισσότερες.  Και χαίρομαι πάρα πολύ, σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, να παραδίδω ξίφη στους αξιωματικούς που αποφοιτούν από τις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.  Είναι ένας τομέας που οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και πολύ εγκάρδιες. Γενικά, κύριε Υπουργέ, είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας και είμαι βέβαιος ότι οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές», κατέληξε.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πράγματι πολύ καλές.  Υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, όπως και στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Έχουμε στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, όπως επισημάνατε, και πράγματι υπάρχουν πολλοί Αρμένιοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα.  Στον οικονομικό τομέα και στον τομέα του  εμπορίου επίσης έχουμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης αυτών», είπε από την πλευρά του ο κ. Nalbandian.

 

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Αρμενία

O Πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστηκότητας για τον τουρισμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η οποία αναβίβασε κατά 11 θέσεις την Αρμενία στην 79η θέση ανάμεσα σε 140 χώρες. Η θετική αυτή εξέλιξη θα αναλυθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ώστε να τύχει προβολής και να υπογραμμιστούν και να ενταθούν οι ενέργειες που οδήγησαν στην επίτευξή τους που κυρίως αφορούσαν σε αυστηροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στον οικείο κλάδο. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που επιδιώκει τη βελτίωση της κατάστασης του επιχειρηματικιού κλίματος στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως με τη συμβολή επιχειρήσεων, πολιτικών, ακαδημαϊκών και άλλων επιφανών ηγετών των τοπικών κοινωνιών.
Αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις ξενοδοχειακές υποδομές η Αρμενία βελτίωσε τη θέση της κατά 12 θέσεις καταλαμβάνοντας την 88η κατάταξη τελικά. Μία από τις κύριες αδυναμίες της Αρμενίας είναι ο αριθμός των δωματίων σε ξενοδοχεία. Η Αρμενία κατατάσσεται 11η σε αυτήν την κατηγορία. Η Αρμενία ωστόσο περιέπεσε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με το 2011 αναφορικά με το κόστος των αεροποτικών εισητηρίων και τη διαθεσιμότητα έκδοσής τους ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν το ταξίδι. Η προβολή της χώρας (ανθρώπινη προσέγγιση, πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι) επίσης βελτιώθηκε κατά 13 θέσεις σε θέση ανεβαίνοντας στην 94η θέση λόγω ευελιξίας χρήσης μέσων στη διεθνή αγορά.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Έκθεση για την διμόρφωση των όρων εργασίας στις ξενοδοχειακές υποδομές, καθώς τονίζεται ότι η χώρα έχει ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο και χαμηλές μισθολογικές αποδοχές και γι ατο λόγο αυτόν είναι ελκυστική για επενδύσεις σημαντικού μεγέθους που μπορούν να διασφαλίσουν σημανιτκές αποδόσεις σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.
Η Έκθεση ωστόσο αναφέρεται στη δυσκολία μεταβίβασης ακινήτων και στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές παρά την ύπαρξη οργανωμένου κτηματολογίου σε πολλές περιοχές ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη εταιρείας εξόρυξης πολύτιμων λίθων

Ο όγκος παραγωγής του εργοστασίου χρυσού Ararat Gold κατέγραψε νεα αύξηση κατά 38.000 ουγγιές το 2012 ( το 2011 είχε επίσης αύξηση 50 χιλιάδες ουγγιές) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει τις 150 χιλιάδες ουγκιές μέχρι το 2014, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης GPM Roman Khudoliy σε συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία ανανέωσης συμφωνιών με ρωσικές και ολλανδικές επιχειρήσεις. Η καινοτομία της τεχνολογίας "Albion" που έχει αναπτύξει και υιοθετήσει η επιχείρηση, έχει συντελέσει σε μεγάλο μέρος στην αύξηση της παραγωγής και στο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της GPM που αποβλέπει στην αύξηση και των παγίων της επιχείρησης στην Αρμενία και στην ανάπτυξη διατηρώντας υψηλά οικολογικά πρότυπα.
Λόγω της τεχνολογίας "Albion" που αναπτύχθηκε από την αυστραλιανή εταιρία Xstrata Tech-nology με την υποστήριξη της επίσης αυστραλιανής εταιρείας Core Process Engineering, αυξήθηκε σημαντικά ο ρυθμός εξόρυξης του μετάλλων και κυρίως ορυκτού σουλφίδιου από το ορυχείο της περιοχής Sotq, του οποίου το υπέδαφος είναι πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού.
Ο κ. Khudolly ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ήδη συναφθείσες συμφωνίες που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή ήδη έχουν ολοκληρωθεί, η εταιρεία Xstrata Technologies έχει υπερβεί τα 100 εκ. δολ. σε συμμετοχή, στην προοπτική ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, που είναι πολύ σημαντικό ποσοστό, σε σχέση μάλιστα με τα 39 εκ. δολ. που αποτελούν τις άμεσες επενδύσεις εκ μέρους της ιδίας της αρμενικής εταιρείας. Είναι φανερό ότι η συμμετοχή της αυστραλιανής εταιρείας την αναδεικνύει σε στρατηγικό επενδυτή.
Η GPM Gold και η Agarac Cupper είναι επιχειρήσεις που ανήκουν αμφότερες κατά συνολική ιδιοκτησία στον όμιλο GeoProMining. Η πρώτη είναι η αποκλειστική διαχειρίστρια του ορυχείου χρυσού Αραράτ και η δεύτερη έχει το εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας χαλκού και μολυβδένιου. Ο συνολικός όγκος των προγραμματισμένων επενδύσεων κατά τα επόμενα τρία χρόνια για την GPM Gold και την Agarak χαλκού-μολυβδένιο μονάδα είναι περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η GPM έχει επενδύσει περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων στην Αρμενία από το 2004.
Παράλληλα η GPM έχει επενδύσει 260 εκ. δολ. και σε άλλες επιχειρήσεις στην Αρμενία, σε διάφορους άλλους κλάδους της οικονομίας.Με τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης του υπεδάφους Sotq GPM αποφάσισε να αλλάξει την τεχνολογία επεξεργασίας που θα επιτρέπουν να παρέχουμε υψηλού επιπέδου της εξόρυξης χρυσού. Η εταιρεία επενδύει επίσης σημαντικούς πόρους για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Η GeoProMining απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας Sterlite Gold Ltd από την εταιρεία Vedanta Resources τον Σεπτέμβριο του 2007. Η Sterlite Gold Ltd είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της AGRC (Αrarat Gold Processing Co.). Η AGRC μετονομάσθηκε το 2008 σε GPM GOLD (GeoProMining Gold). Η GeoProMining ιδρύθηκε το 2001, είναι μια διεθνής ιδιωτική εταιρεία με διαφοροποιημένη βάση αναφορικά με την εκμετάλλευση πόρων μετάλλων. Η GeoProMining παράγει χρυσό, με τη μορφή του κράματος "Dore", χαλκού, μολυβδαινίου και συμπυκνώματα-κράματα ημιπολύτιμων λίθων. Παραγωγικές μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας της GeoProMining βρίσκονται στη Ρωσία, την Αρμενία και τη Γεωργία.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις στη λίστα Forbes

Ιδιαίτερης προσοχής έτυχε φέτος η δημοσίευση τόυ ετήσιου καταλόγου του περιοδικού Forbes αναφορικά με τους δισεκατομυριούχους που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά. Το ενδιαφέρον σημείο που υπογραμμίστηκε εν προκειμένω ήταν ότι οι δισεκατομμυριούχοι αρμενικής καταγωγής που έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στη Ρωσία, είναι περισσότεροι από εκείνους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Η διαπίστωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ετησίως η εισροή εμβασμάτων από το εξωτερικό αποτελεί το 5-6% του ετησίου ΑΕΠ της Αρμενίας. Περαιτέρω οι εισροές για επενδύσεις των αρμενίων του εξωτερικού εντοπίζονται περισσότερο από την πλευρά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο αρμένιος δισεκατομμυριούχος Samvel Karapetyan με έδρα τη Ρωσία έχει "κερδίσει" τον Kirk Kerkorian με έδρα τις ΗΠΑ, με βάση το εκτιμώμενο μέγεθος της περιουσίας τους. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την καθαρή περιουσία του Karapetyan σε 3,8 δισ. δολάρια. Εκτιμήσεις του περιοδικού δείχνουν ότι ο 47χρονος ιδιοκτήτης του Tashir (νέο συγκρότημα αγορών στο Ερεβάν που εγκαινιάστηκε το 2012) αύξησε τα περιουσιακά του στοιχεία κατά 2,2 δισ. δολάρια το 2012. Σύμφωνα με το Forbes πρόκειται να γίνει ο πλουσιότερος αρμενικής καταγωγής στην πρόσφατη λίστα του Forbes. Το περιοδικό περιγράφει τον Karapetyan ως επιχειρηματία ο οποίος έκανε μεγάλες εξαγορές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τώρα διαθέτει επτά κέντρα επιχειρήσεων και επτά ξενοδοχεία. Το Forbes αναφέρει περαιτέρω ότι οι εταιρείες του δραστηριοποιούνται σε 25 περιοχές της Ρωσίας, αλλά έχουν πρόσφατα επικεντρώθηκε σε νέα έργα στην περιοχή της Μόσχας. Το Forbes εκτιμά την περιουσία του Kerkorian στα 3,3 δισ. δολ. (το ίδιο ποσό που κατγράφηκε για τον 95χρονο μεγιστάνα και το 2012). Λοιποί, αρμενικής καταγωγής στη λίστα Forbes με έδρα τη Ρωσία, είναι ο Daniel Khachaturov, κύριος μέτοχος του ασφαλιστικού γίγαντα Rosgosstrakh και οι αδελφοί Sarkisov, Sergey και Νικολάι, με περιουσία 1.35 δις δολ., ως μέτοχοι της ασφαλιστική εταιρεία, RESO-Garantiya.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι