Menu

Μέριμνα για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης

Ένα εργαστήριο ενεργειακής απόδοσης άνοιξε την Τρίτη στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Κατασκευής, του Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν. Η ίδρυση του εργαστηρίου είναι μέρος του προγράμματος της UNDP για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, υλοποιήθηκε δε από το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας της Φύσης . Η έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου θα βοηθήσει τους μελλοντικούς επιστήμονες στην επίτευξη νέων επιτευγμάτων στον τομέα αυτό και θα δημιουργήσει τις βάσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης ώστε σταδιακά να υπάρξει ελάφρυνση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας. Για να λειτουργήσει το εργαστήριο, το Πανεπιστήμιο αγόρασε 12 ειδκά όργανα ύψους 19 χιλ. ευρώ. Ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Αρμενία, θα δώσει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί μια σειρά μετεωρολογικών και θερμο-φυσικών παραμέτρων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, και κατόπιν στην επεξεργασία τους με λογισμικά προγράμματα ώστε να διαμορφωθούν με γραφικά οι κατάλληλες αναλύσεις. Το υπουργείο ανέφερε ότι το εργαστήριο θα είναι διαθέσιμο και για φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια, καθώς και για όσους πραγματοποιούν μελέτες και εξειδίκευση στον κλάδο.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Παραγωγή μολυβδαίνιου στην Αρμενία

Η αρμενική εταιρεία παραγωγής Μολυβδαίνιου παρήγαγε το 2012 περίπου 2.840 τόνους σιδηρομολυβδαινίου αξίας 20,11 δισ. AMD, κατά 12,7 τόνους περισσότερο από ό,τι εντός του 2011. Το σύνολο της παραγωγής πωλήθηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Tigran Sargsyan επισκέφτηκε το εργοστάσιο, το οποίο επεξεργάζεται συμπυκνωμένο χαλκό που παράγεται από τις εταιρείες Zangezur Copper και Molybdenum Combine που ευρίσκονται στη νότια περιοχή της επαρχίας Syunik.
Ο Πρωθυπουργός Tigran Sargsyan ανέφερε ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013 η παραγωγή του σιδηρομολυβδαινίου αυξήθηκε σε 520 τόνους, πάνω από το επίπεδο των 340 τόνων που παρήχθησαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2012. Όσον αφορά τα έσοδα, αυτό ανήλθαν σε 3,55 δισεκατομμύρια δράμια, υψηλότερα κατά 2,6 δισεκατομμύρια δράμια από το προηγούμενο έτος.
Παρά τη σημαντική αύξηση της φυσικής παραγωγής, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας από την άποψη των χρηματικών ποσών που εξασφαλίζει η παραγωγή, έχει επιβραδυνθεί λόγω της αργής αλλά σταθερής πτώσης των τιμών του σιδηρομολυβδαινίου στις παγκόσμιες αγορές. Έτσι, αν τον Ιανουάριο του 2013 η τιμή του ενός τόνου μολυβδαινίου ήταν $ 29,100, στις 20 Φεβρουαρίου, μειώθηκε σε $ 27.800. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης διεθνώς έχει σημαντική επίπτωση στην αξία των εξαγωγών της Αρμενίας.
Για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, η εταιρεία πρόκειται επιπροσθέτως να επεξεργάζεται επικίνδυνα απόβλητα, πολιτική που δεν ακολουθείτο στο παρελθόν, για να ληφθούν επιπλέον ποσότητες σιδηρομολυβδαινίου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
Το 2008 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή του υπερρηνικού αμμωνίου (με περιεχόμενο σε ρήνιο 69,4%). Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί περίπου 500 άτομα με μέσο μηνιαίο μισθό 208.400 δράμια.
Στην τελευταία λίστα που δημοσιεύτηκε με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αρμενίας που εισφέρουν στα φορολογικά έσοδα, η Armenian Molybdenum Production
κατείχε την 155η θέση έχοντας καταβάλει 602,7 εκατομμύρια δράμια σε διάφορους φόρους, επιβεβαιώνοντας πόσο κρίσιμη είναι η εξέλιξη της παραγωγής και των εξαγωγών της για την αρμενική οικονομία.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει € 1.000.000 στην Αρμενία για την υλοποίηση πολιτικών υποστήριξης προγραμμάτων επανεγκατάστασης των μεταναστών και την επανένταξή τους στην οικονομική ζωή της χώρας. Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αρμενία Traian Hristea, μιλώντας κατά την παρουσίαση, είπε ότι πρόκειται για μέρος των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθεί η ικανότητα της Αρμενίας για τη ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών, την ανάπτυξη των θεσμικών της οργάνων για τον έλεγχο της νόμιμης μετανάστευσης και επανένταξης σύμφωνα με το πρόγραμμα που τελεί υπό την κοινή διακήρυξη ΕΕ-Αρμενίας για την εταιρική σχέση. Ο Αρμένιος αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Araik Petrosyan, μίλησε για τέσσερις στόχους του έργου :

α) την πρόληψη της μετανάστευσης, ώστε να ανασχεθεί η ροή προς το εξωτερικό ικανών επιστημόνων κυρίως, αλλά και εργατών,

β) την ενημέρωση όσων είναι σταθεροί στην απόφασή τους να μεταβούν στο εξωτερικό για εξασφα΄λιση επικερδούς εργασίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των μεταναστών εργασίας και τους νόμους σε αυτές τις χώρες όπου θα εργαστούν,

γ) την ενημέρωση Αρμενίων πολιτών σε άλλες χώρες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τον τρόπο επίλησης ορισμένων προβλημάτων, όπως η στέγαση, η διαθεσιμότητα της εκπαίδευσης για τα παιδιά και την άρση ενδεχομένων εμποδίων της γλώσσας και την εξασφάλιση σε επαναπατριζόμενους θέσεων εργασίας και σταθερά εισοδήματα και

δ) η ανάπτυξη θεσμών της Αρμενίας, ανοίγοντας κέντρα ενημέρωσης όπου θα παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες πριν από την αναχώρηση και κατά την επιστροφή. Τέτοια κέντρα προγραμματίζεται να ανοίξουν σε τέσσερις επαρχίες - Ararat, Armavir, Vayots Dzor και Syunik. Παρόμοια κέντρα λειτουργούν ήδη στο Ερεβάν και Ashtarak.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την οργάνωση “People in Need” που υλοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και προγράμματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δημοκρατία της Τσεχίας και σε άλλες χώρες.
Ο κ. Araik Petrosyan τόνισε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πρώτα απ 'όλα πρόβλημα της Αρμενίας και θα πρέπει να επιλυθεί από την ιδία, τονίζοντας ότι είναι ευοπρόσδεκτη η βοήθεια της ΕΕ μέσω του συγκεκριμένου αλλά και άλλων προγραμμάτων. Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αρθεί εύκολα με την παρούσα οικονομική κατάσταση και την ανεργία στη χώρα, παρά την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων των επιχειρήσεων που προβλέπεται από τα συγκεκριμένα σχέδια ευνόησε την δημιουργία 120 νέων θέσεων εργασίας από 27 επιχειρήσεις.

 

Πηγή: Γραφείο O.E.Y. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Επέκρινε την Τουρκία για την απέλαση Σύρων προσφύγων η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCR) επέκρινε σήμερα την Τουρκία για την επαναπροώθηση στη Συρία τουλάχιστον 130 προσφύγων χωρίς έλεγχο της διαδικασίας από την ίδια και τής ζήτησε να διεξάγει έρευνα για τις ταραχές που πυροδότησαν την αναγκαστική, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιστροφή στην πατρίδα τους Σύρων προσφύγων.

Η Τουρκία αρνήθηκε χθες ότι συνέλαβε και απέλασε εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ύστερα από τις συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στην περιοχή της μεθορίου.
 
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε την αρχή ότι ο αναγκαστικός επαναπατρισμός παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "τιμωρία ή αποτρεπτικός παράγοντας".
 
"Η UNHCR δεν κλήθηκε από τις αρχές κατά τη διαδικασία επιστροφής για να ελέγξει τις διαδικασίες. Άνθρωποι υπό διεθνή προστασία που έχουν παραβιάσει νόμους στη χώρα υποδοχής υπόκεινται στις σχετικές εθνικές νομοθεσίες και δικαστικές διαδικασίες", δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμιγκ σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Η επιστροφή στη χώρα προέλευσης, ακόμα και εθελοντικά, υπόκειται και αυτή σε κανόνες και διαδικασίες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους κατά την επιστροφή τους", πρόσθεσε η Φλέμιγκ.
 
Οι πρόσφυγες επέστρεψαν σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Η UNCR δεν έχει άμεση πρόσβαση στην περιοχή και δε γνωρίζει τι έχουν απογίνει. Δυο Σύριοι πρόσφυγες που παραμένουν στον καταυλισμό και ένας αξιωματούχος του καταυλισμού δήλωσαν ότι οι πρόσφυγες απελάθηκαν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ταραχές προκλήθηκαν μετά τις διαμαρτυρίες για το θάνατο ενός αγοριού σε σκηνή εξαιτίας βραχυκυκλώματος.
 
Μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες Σύροι οδηγήθηκαν με λεωφορεία στα σύνορα ύστερα από συγκρούσεις στον καταυλισμό Σουλεϊμανσάχ, στη διάρκεια των οποίων πρόσφυγες επετέθησαν με πέτρες εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι 130 άνθρωποι τους οποίους "κατέγραψε η κάμερα παρακολούθησης" να "συμμετέχουν στις προκλήσεις", επέστρεψαν εθελοντικά στη Συρία, είτε γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη ή φοβούμενοι αντιποίνων από άλλους πρόσφυγες.
 
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι