Menu

Αρμενο-Τσεχικό επιχειρηματικό forum στο Ερεβάν

Οι ξένες εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Αρμενία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τις τοπικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Garegin Melkonyan κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικού forum στο Ερεβάν, στο οποίο συμμετείχαν Αρμένιοι και Τσέχοι επιχειρηματίες. Υπενθύμισε ότι η Αρμενία είναι στην 32η θέση στην κατάταξη Doing Business, αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει και άλλα μέτρα προκειμένου να καταστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο άνετο και φιλελεύθερο.
Ο κ. Melkonyan υπογράμμισε ότι σήμερα η εγγραφή μια επιχείρησης στην Αρμενία, αποτελεί απλή διαδικασία που δεν προβληματίζει κανέναν επιχειρηματία ημεδαπό ή αλλοδαπό. Ειδικότερα ανέφερε ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί online σε μισή ώρα να έχει ολόκληρώσει την διαδικασία. Υπενθύμισε επίσης τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνηση για απλοποιήση των τελωνειακών και φορολογικών διαδικασιών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, Milano Hovorka, ο οποίος είναι αρμενικής καταγωγής, δήλωσε ότι είναι επιθυμία της κυβερνήσεώς του να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυό χωρών. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επίτευξη αύξησης κατά 7,2% του ΑΕΠ της Αρμενίας το 2012, και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Αρμενίας να επιτευχθεί αναβάθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος με την δημιουργία δεσμών με ξένους επενδυτές. Πρόσθεσε ότι παρά τις σημερινές δυσκολίες και προκλήσεις, η τσεχική οικονομία είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και σε επενδυτικό επίπεδο. Είπε επίσης ότι οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο της καθιέρωσης θεσμικής διασύνδεσης μεταξύ των υπουργείων οικονομίας της Αρμενίας και της Τσεχίας.
Ο όγκος εμπορίου μεταξύ Αρμενίας και Τσεχίας ήταν 22 εκατ. δολ. το 2012, γεγονός που και οι δυο πλευρές εκτίμησαν ως ιδιαίτερα χαμηλό και πρόκληση προς τις δυό πλευρές για να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους. Οι εξαγωγές από την Αρμενία προς την Τσεχία ανήλθαν σε 1,48 εκ. δολ. και οι εισαγωγές σε 20,4 εκ. δολ. Ο Υπ. Εξωτερικών της Αρμενίας κατά την έναρξη του επιχειρηματικού forum των δυό χωρών, τόνισε την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθεις για βελτίωση των οικονομικών δεικτών που αφορούν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και από τις δύο πλευρές, καθώς όπως δήλωσε η οικονομική αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών είναι λιγότερο προηγμένη από την πολιτική συνεργασία τους. Ο Υπ. Εξωτερικών της Αρμενίας εξέφρασε την ελπίδα ότι όλο και περισσότερες εταιρείες από την Τσεχία θα προστεθούν στον κατάλογο εκείνων που επιλέγουν την Αρμενία είτε για συνεργασία, είτε για βάση των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή, ενώ ευχήθηκε και αρκετές αρμενικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ενταχθούν στον κατάλογο οικονομικών δραστηριοτήτων της τσεχικής πρωτεύουσας. Ο κ. Nalbandyan είπε ότι με τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου που δημιουργήθηκαν στην Αρμενία οι μεγάλες ξένες επενδύσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της πληροφορικής, είναι σημαντικές και κάλεσε τις τσεχικές εταιρείς να εκμεταλλευτούν το προνομιακό θεσμικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί. Οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αρμενία είναι αρκετές και σε πολλούς άλλου τομείς, όπως η κατασκευή δρόμων, η υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια, η ελαφρά βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με τον Υπ. Εξωτερικών. Οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Αρμενία, επίσης αποτελούν εξαιρετικά σημαντική προοπτική για όσους επενδυτές επιλέξουν να συνεργαστούν με αρμενικές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα.
Μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δυό χωρών, ο κ. Nalbandyan ανέφερε την απευθείας πτήση Ερεβάν-Πράγας, το απλοποιημένο καθεστώς θεωρήσεων και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των δυό χωρών. Η Αρμενία και η Τσεχία είχαν θετικές εμπειρίες συνεργασίας εδώ και δεκαετίες, υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μπορεί αυτό να αποτελέσει μια καλή βάση για την ανάληψη αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυό χωρών.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή Αρμενίας σε Ευρασιατική Ένωση

Η παρουσία ή απουσία κοινών συνόρων δεν είναι ένας βασικός παράγοντας για κάποια χώρα ώστε να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Viktor Khristenko σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan, δήλωσε ότι η ένταξη της Αρμενίας στην Τελωνειακή Ένωση δυσχεραίνεται σαφώς ένεκα των γεωπολιτικών καταστάσεων που υφίστανται όπως η έλλειψη κοινών συόρων με τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Αρμενία θα μπορούσε να διαμορφώσει τελικώς επιτυχή πολιτική για την αντιμετώπιση και αυτού του ζτήματος σε συνεργασία με τους εταίρους της.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Khristenko, σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομία στην οποία οι μεταφορές και τα στοιχεία που ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας μιας συμβατής οικονομικής δραστηριότητας, στη σημερινή οικονομία στη ροή των αγαθών και οπωσδήποτε των υπηρεσιών, δεν παίζουν σημαντικό ρόλο τα κοινά σύνορα και ευχερής δυνατότητα προσέγγισής τους, αλλά η αναβάθμιση και υπέρβαση των συμβατικών στερεοτύπων για διαμόρφωση οικονομικών σχέσεων με βάση παραδοσιακές ανταλλακτικές σχέσεις. Η φύση και το βάθος των οικονομικών σχέσεων σήμερα έχει μεγαλύτερες προοπτικές όταν σχεδιάζεται στη βάση της επιδίωξης εκμετάλλευσης των ανθρωπίνων πόρων, των κοινωνικών και επιχειρηματικών δικτύων και των κοινών πρωτοβουλιών ακόμα και σε ευρύτερους οικονομικούς γεωπολιτικούς σχηματισμούς. Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά το εμπόριο και τη βασική ροή των αγαθών, οι οικονομικές σχέσεις που διαμορφώνονται είναι συνήθως μικρής διάρκειας, που σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ορίζονται από πολυεθνικές εταιρείες και δεν δημιουργούν ισχυρούς διμερείς και πολυμερείς οικονομικούς δεσμούς. Αντιθέτως οι άμεσες επενδύσεις, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η συμμετοχή σε σχεδιασμό και υλοποίηση πολυμερών προγραμμάτων που απαιτούν σχεδιασμό και συνεργασία οικονομικών παραγόντων και μονάδων από ευρύ πεδίο της αγοράς, είναι αυτές που τελικά προσδίδουν δυνατότητες εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών και τελικά είναι συνήθως μακροπρόθεσμες και βοηθούν αφενός στη δημιούργια οικονομιών κλίμακας με προσέγγιση των οικονομικών οντωτήτων των κρατών καθεαυτών. Ο κ. Khristenko δήλωσε ότι τα κοινά σύνορα δεν έχουν καμία αξία για πολλές από αυτές τις σύγχρονες οικονομικές συναλλαγές και κυρίως για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον κλάδο επικοινωνιών που αποσπούν σημαντικό μέρος του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός Tigran Targsyan συμφώνησε και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια και στην Αρμενία να υπερβεί η τοπική οικονομία και οι παράγοντές της απλές προσεγγίσεις, επειδή είμαστε στον 21ο αιώνα και οι νέες προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η χώρα δεν θα καθορίζεται από την ανάπτυξη των μεταφορικών συνδέσεων, αν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικώς με τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία, αλλά πρωτίστως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που θα αναζητήσουν θέσεις εργασίας στο νέο οικονομικό περιβάλλον που σταδιακά διαμορφώνεται στην περιφέρεια του Ν. Καυκάσου. Μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί προσδοκία της κυβέρνησης οι ροές στην αγορά εργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής να δώσει τη δυνατότητα, πέρα από τα σύνορα, να είναι αυτές που θα βοηθήσουν τις εμπορικές ροές. Η αρμενική κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή. Το έγγραφο υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Tigran Sargsyan και τον κ. Viktor Khris.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις σε εξαγωγικούς κλάδους της Αρμενίας

Οι εξαγωγές των κονσερβοποιημένων φρούτων και συσκευασμενων χυμων απέσπασαν περίπου το 6,7% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων της Αρμενίας, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τροφίμων, σύμφωνα με την Karen Martirosyan, στέλεχος της ομάδας μελετών της America Bank, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης του κλάδου αρμενικών εξαγωγών τροφίμων , συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων καπνού και τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι κύριοι εισαγωγείς των αρμενικών κονσερβοποιημένων τροφίμων είναι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η Αρμενία μπορεί να τονώσει τις εξαγωγές των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Martyrosyan, ο οποίος μίλησε επίσης για τη σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια των αλιευτικών προϊόντων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 2011 το 2,3% του συνόλου των εξαγωγών των προϊόντων διατροφής. Είπε ότι το 2004-2011 η ετήσια παραγωγή αλιευτικών προϊόντων αντιπροσώπευε αξία περίπου 30.000 δολ. για να αγγίξει τα 500.000 δολ. το 2012.
Η συνολική παραγωγή των κονσερβοποιημένων προϊόντων το 2012, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανήλθε σε 9,314.6 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 20,9% σε σύγκριση με το 2011.
Η America Bank εκπόνησε μελέτη που περιγράφει την τρέχουσα μακροοικονομική κατάστασης στην Αρμενία, τη βιομηχανία τροφίμων, το εξωτερικό εμπόριο, και εφιστά παραλληλισμούς με άλλες χώρες. Η μελέτη παρουσιάζει επίσης τους σημαντικούς παράγοντες που κυριαρχούν στην αγορά, τις πωλήσεις σε ποσά, καθώς και τα εμπόδια και τους κινδύνους που αναχαιτίζουν την πρόοδο αυτού του τομέα. Η America ιδρύθηκε το 1998 και ανάμεσα στα άλλα προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες για διοικητικές, χρηματοοικονομικές και νομικές συμβουλές, καθώς συνεργάζεται στενά τόσο με το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς στην Αρμενία και το Νότιο Καύκασο.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι