Menu

Haig Yazdjian: "Η Ανατολή κάνει αγώνα να κερδίσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια"

Γεννήθηκε στη Συρία, μεγάλωσε σαν Αρμένιος και σήμερα ζει στην Ελλάδα. Ο Haig Yazdjian (Χάικ Γιαζιτζιάν), δεξιοτέχνης στο ούτι, παράγει μουσική αυτοσχεδιαστικά με στόχο να δώσει προσωπικότητα και ψυχή σε παραδοσιακούς ήχους. Με αφορμή τη μουσική παράσταση «Τα λουλούδια της ερήμου» στο Γυάλινο UpStage, μιλήσαμε μαζί του για την Ελλάδα, για τα σχέδιά του και για την ξεχωριστή μουσική του.
 
«Τα λουλούδια της ερήμου» ο τίτλος της μουσικής παράστασης στο Γυάλινο. Σε τι αναφέρεται; 
Είναι ένα θέμα με πολλές αναγνώσεις. Πρώτον, η πραγματική πλευρά. Υπάρχουν πραγματικά Λουλούδια της Ερήμου. Είναι ένα φυτό κακτοειδές που στην ακμή του παράγει άνθη. Αυτό είναι άξιο παρατήρησης κι έτσι το χρησιμοποίησα σαν κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Παράλληλα όμως έχει και μεταφορική σημασία. Οι φίλοι μου κι εγώ είμαστε σαν αυτά τα λουλούδια που σε άνυδρη πολιτιστικά περίοδο, επιμένουμε χωρίς νερό κάτω από τον καυτό ήλιο να βγάζουμε λουλούδια, τραγούδια και ό,τι ωραίο μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο.

Τι θ' ακούσουμε σ' αυτές τις βραδιές;
Θα ακούσετε καταρχάς ωραία τραγούδια. Τραγούδια που έγραψαν η Μάρθα Μαυροειδή, ο Θοδωρής Κοτονιάς, και εγώ. Διασκευές, παραδοσιακά, αρμένικα και αραβικά τραγούδια της χαράς και της λύπης, του γλεντιού και της νοσταλγίας. Τραγούδια για να δονηθεί το σώμα σας αλλά και να συγκινηθεί η ψυχή σας. Αυτοσχεδιασμούς και φαντασίες γιατί η ομάδα μας έχει τους καλύτερους στο είδος τους.

Ανατολή και Δύση: η Ελλάδα έχει ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές καταβολές, πολιτιστικά και κοινωνικά;
Βλέπω την Ανατολή να κάνει αγώνα να κερδίσει την χαμένη της αξιοπρέπεια. Βλέπω την Δύση να έχει επιβληθεί και να εξοστρακίζει το ανατολίτικο στοιχείο. Βλέπω την Ανατολή να κάθεται στην πολυθρόνα του υποσυνείδητου και να κρατάει τα νερά να μην τρέξουνε σε άλλα μονοπάτια. Παντού βλέπω αντιπαλότητα. Μόνο στην world jazz βλέπω συνεργασία και κατανόηση, αγάπη και αλληλεγγύη.

Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή σας και ποια θέση βλέπετε να έχει στην ελληνική κοινωνία;
Καθοριστική! Στην Ανατολή υπάρχει καλύτερη παιδεία σε ό,τι αφορά στη μουσική, οι περισσότεροι παίζουν όργανα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι τραγουδάνε σα να προσεύχονται.

Έχετε δηλώσει πως: "Πατρίδα μου είναι η Συρία, σπίτι μου η Ελλάδα και το αίμα μου αρμένικο". Ποια χαρακτηριστικά-αξίες «φυλάτε» από την καθεμία ξεχωριστά;
Στο σπίτι ήμασταν Αρμένιοι κι ας ήμασταν στη Συρία. Η παράδοση ήταν Αρμένικη. Θυμόμασταν τους παππούδες και τις τελετές τους. Στην Ελλάδα τη δεκαετία του '80 βρήκα την εστία μου, την οικογένεια την αγκαλιά, την φιλοξενία. Μπόρεσα και ξεδιπλώθηκα. Η αγάπη του κόσμου μου έδωσε τη δύναμη να αισθανθώ ότι προσφέρω κάτι μοναδικό, ότι προσφέρω συγκίνηση.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και οι καλλιτέχνες-πρότυπά σας;
Παρόλο που παίζω παραδοσιακό όργανο από μικρός άκουγα πιο πολύ ευρωπαϊκή μουσική. Έχω επηρεαστεί από πολλούς καλλιτέχνες αλλά στην μουσική παλεύεις με τα όριά σου, έτσι δεν είχα πρότυπα αλλά ονειρευόμουν να παίξω με πολλούς καλλιτέχνες. Οι πιο ζηλευτοί από αυτούς είναι ο Ian Anderson και ο Pat Metheny.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Να πετύχει η προσπάθειά μας στο Γυάλινο και να παίζουμε μέχρι το Πάσχα.

Μοιραστείτε μαζί μας ένα συριακό/αρμένικο ρητό/παροιμία που σας εκφράζει.
Η μαϊμού στα μάτια της μάνας της φαντάζει ελάφι!

 

 

Πηγή: monopoli.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Οτσαλάν αναζητά τη στήριξη της Αρμενίας από το Ιμραλί


Του Στρατή Μαζίδη

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έστειλε μια επιστολή προς την τουρκική - αρμενική εβδομαδιαία εφημερίδας Agos καλώντας την αρμενική κοινότητα να υποστηρίξει τα αιτήματα των Κούρδων στην Τουρκία.
"Ο αγώνας του κουρδικού λαού για ελευθερία και την αναγνώριση των ιστορικών πληγών του αρμενικού λαού έχουν επικαλυφθεί από τον αγώνα να είναι σε θέση να ζουν σε αυτή τη γη ως πολίτες που μοιράζονται τα ίδια δικαιώματα", δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην επιστολή , η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου.Η επιστολή ήρθε μετά τη δήλωση της συνπροεδρεύουσας στην Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), Bese Hozat που περιέγραψε αμφιλεγόμενα τις κοινότητες Αρμενίων, Εβραίων και Ελλήνων λόμπι ως «παράλληλο κράτος» απηχώντας τις κατηγορίες του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της κίνηση του Γκιουλέν στις ΗΠΑ (cemaat).Στην επιστολή, ο Οτσαλάν κατηγόρησε επίσης αντι - δημοκρατικές δυνάμεις εντός και εκτόςτης Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. "Κάθε φορά που αναλαμβάνουμε ειρηνικές πρωτοβουλίες, διακόπτονται με προκλήσεις", έγραψε ο Οτσαλάν αναφερόμενος σε «λόμπι του κεφαλαίου» και ομάδες όπως η cemaat ως ομάδες που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες.Ανέφερε επίσης ότι η δολοφονία του πρώην εκδότη της Agos, Χραντ Ντινκ τελέστηκε με την ίδια λογική. "Ο αληθινός φίλος των ανθρώπων, ο Χραντ Ντινκ σφαγιάστηκε από τους εκπροσώπους της αυτής της βρώμικης νοοτροπίας για να εξυπηρετήσει το σκοπό που έχω προσπαθήσει να περιγράψει πιο πάνω" έγραψε ο Οτσαλάν προτρέποντας την αρμενική κοινότητα να σταθεί εναντίον αυτών των δικτύων."Καλώ όλους να είναι πιο προσεκτικοί και να εξετάσουμε το ζήτημα πιο αντικειμενικά κατά βάθος, απέναντι σε όλους αυτούς που επιδιώκουν να ματαιώσουν την προσπάθεια μας για τους ανθρώπους», σχολίασε.Στην επιστολή του ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, προέτρεψε επίσης το τουρκικό κράτος να αποδεχθεί το παρελθόν του "σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων"."Στην εποχή μας, είναι απαραίτητο όλος ο κόσμος να αναγνωρίζει την τραγωδία του αρμενικού λαού και όσα έχει υποστεί. Είναι αναπόφευκτο ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα προσεγγίσει το θέμα με τέτοια ωριμότητα ώστε και να αποδεχθεί αυτή την πικρή ιστορία" δήλωσε ο Οτσαλάν.Η επιστολή έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του κουρδικού θέματος.

* με πληροφορίες από τη hurriyet

 

Πηγή: freepen.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι