Menu

Λιγότερο από το 10% των Τούρκων τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Κέντρο Ερευνών πραγματοποίησε έρευνα στην 100ή επέτειο από τη σφαγή
 
Λιγότερο από το 10% των Τούρκων επιθυμεί η κυβέρνησή της χώρας να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, η 100ή επέτειος της οποίας τιμάται φέτος.

Μια έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής, ενός κέντρου ερευνών της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε 1.508 Τούρκους έδειξε ότι μόνο το 9,1% των ερωτηθέντων αναμένει από τους ηγέτες του να ζητήσουν συγγνώμη και να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης πως η τουρκική κυβέρνηση να έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να μην κάνει άλλη κίνηση, ενώ το 12% εκτιμά ότι αρκεί οι τουρκικές αρχές να εκφράσουν τη λύπη τους για το συμβάν.

Εξάλλου το 23,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να επαναλάβει ότι δεν ήταν όλα τα θύματα της σφαγής αυτής Αρμένιοι και να ζητήσει συγγνώμη για όλους του πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το 21,3% εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναληφθεί καμία νέα πρωτοβουλία για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τις απόψεις αυτές μοιράζονται σχεδόν ισόποσα οι υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται ότι υπήρξε σχέδιο για την εξόντωση της μειονότητας των Αρμενίων, εξηγώντας τη σφαγή 500.000 Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το γεγονός ότι είχαν ταχθεί στο πλευρό του αντιπάλου της, της Ρωσίας, ή λέγοντας ότι σκοτώθηκαν σε μάχες ή εξαιτίας του λιμού.

Τον Απρίλιο, ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της σφαγής αυτής, που σύμφωνα με τους Αρμένιους φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, αναφερόμενος «στον κοινό πόνο».

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα απέκλεισε επισήμως οποιαδήποτε αναγνώριση της γενοκτονίας, λέγοντας ότι «θα πολεμήσει ενεργά» τις χώρες που το ζητούν.

Η Αρμενία θα τιμήσει την 100ή επέτειο των γεγονότων αυτών στις 24 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το 2015 εκατοντάδες Αρμένιοι συνελήφθησαν και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή των σφαγών.
 
 
 
Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργη η τουρκική παρουσία στο Παρίσι, λέει το TIME

Έντονα επικριτικό για την Τουρκία είναι δημοσίευμα του περιοδικού TIME, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στο Παρίσι, παρουσία 55 ηγετών, για την ομόθυμη καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών στο σατιρικό έντυπο Charlie Ebdo και το εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Παρότι το περιοδικό αναφέρει ότι ο συμβολισμός της παρουσίας ηγέτη μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας είναι ισχυρός, η τουρκική παρουσία στο Παρίσι ήταν πολύ… παράξενη, από τη στιγμή που η Τουρκία έχει στη φυλακή 40 δημοσιογράφους, περισσότερους από αυτούς που κρατούνται σε φυλακές στην Κίνα και το Ιράν!

Ο δε ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποδεδειγμένα πρόβλημα με τις γελοιογραφίες, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει κινηθεί νομικά εναντίον Τούρκων γελοιογράφων ζητώντας αποζημιώσεις, επειδή σε σκίτσα τους τον αποτύπωσαν ως… καμηλοπάρδαλη, μαϊμού και ελέφαντα.

Αποκορύφωμα της στάσης του Ερντογάν απέναντι στους γελοιογράφους, ήταν η κλήτευση του Γερμανού πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκφράστηκε διαμαρτυρία, επειδή εφημερίδα του Βερολίνου εμφάνιζε το όνομα του τότε πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου, σε ένα… σκυλόσπιτο!

Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό περίεργο στην παρουσία του Νταβούτογλου στο Παρίσι, συνεχίζει το περιοδικό TIME, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα, Παριζιάνα ύποπτη για συνεργός του Αμεντί Κουλιμπαλί στην τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών, εμφανιζόταν να περνά τον έλεγχο διαβατηρίων στην Κωνσταντινούπολη, άρτι αφιχθείσα από τη Γαλλία, στον διεθνή αερολιμένα «Sabiha Gokcen». Από εκεί, φέρεται να πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου, ενδεχομένως για να (επαν)ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο κατά δήλωση ανήκε ο σύντροφός της…

Η τουρκική κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες ότι καμία κυβέρνηση κάποιου κράτους δεν έστειλε ειδοποίηση για την Μπουμεντιέν, καθώς η έλευσή της στη χώρα έγινε προτού εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι απέλασε 1.500 και επιβάλλοντας περιορισμούς σε άλλα 7.000 άτομα. Παρόλα αυτά, το περιοδικό κάνει λόγο για «ύπουλες ασάφειες» (treacherous ambiguities) που αφορούν την τουρκική εμπλοκή στη Συρία, αναφέροντας τη σχέση της χώρας με τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία.

Στη συνέχεια, το TIME αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, μιλώντας για «δυτική υποκρισία», έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Όλα τα ανωτέρω, εκτιμά τέλος το TIME, σκιάζουν τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο απίθανη, όσο κλιμακώνονται οι πιέσεις στους δημοσιογράφους και ο έλεγχος της Δικαιοσύνης…

 

 

Πηγή: mignatiou.com , Time.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ισραηλινός πρεσβευτής: «Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε την γενοκτονία των Αρμενίων»

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Rafael Harpaz αναφερόταν σε ορισμένους Ισραηλινούς πολιτικούς οι οποίοι κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

«Το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα και όλοι έχουν την δική τους γνώμη. Η κυβέρνηση έχει και αυτή την δική της ξεκάθαρη γνώμη» δήλωσε στο Azernews.

Ο ίδιος είπε πως το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ποτέ και ούτε σκοπεύει  να αναγνωρίσει την αποκαλούμενη όπως είπε γενοκτονία των Αρμενίων

«Σε ότι αφορά την κυβέρνηση η πολιτική της είναι ξεκάθαρη και έχει γίνει γνωστή από προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Avigdor Lieberman», είπε ο Harpaz.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρεσβευτής δήλωσε πως ελπίζει σε ένα καλύτερο επίπεδο σχέσεων με την Τουρκία.

«Υπάρχουν αρκετά κοινά ενδιαφέροντα και συμφέροντα για εμάς να συνεργαστούμε. Θα φέρω ως παράδειγμα τις τουρκικές Αερογραμμές, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ.

Η Κωνσταντινούπολη από την άλλη είναι ο μεγαλύτερος διαμετακομιστικός σταθμός για τους Ισραηλινούς. Το ίδιο ισχύει για τον τουρισμό και το εμπόριο το οποίο επίσης σημειώνει πρόοδο. Ελπίζουμε πως οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα βελτιωθούν», είπε ακόμη ο  Harpaz.

 

 

Πηγή: defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι καταδίκασαν την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Παρίσι

Η συντονιστική επιτροπή των αρμενικών οργανώσεων στη Γαλλία, καταδίκασε τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού , Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πορεία στο Παρίσι για την τρομοκρατία, η οποία εκδηλώθηκε κατά της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo».

Το αρμενικό συμβούλιο επικρίνοντας τη Τουρκία, αναφέρει ότι η χώρα αυτή, βοηθά τους τζιχαντιστές από τη μία και από την άλλη τρέχει για να συμπαρασταθεί στα θύμα των τρομοκρατών τζιχαντιστών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην Αρμενική Γενοκτονία, υπήρξε αδιαφορία για τη δολοφονία του Αρμένη δημοσιογράφου, Hrant Dink, στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου του 2007.

Καθώς και για τις τρεις Κούρδισσες που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι στις 10 Ιανουαρίου 2013 και η ευθύνη προσανατολίζεται στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, σημειώνει το δημοσίευμα του Firat.

 

 


Πηγή: agioritikovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι