Menu

Το μήνυμα του προέδρου της Αρμενίας για την Ημέρα Μνήμης των Γενοκτονιών

Στο ειδεχθές έγκλημα της γενοκτονίας αναφέρθηκε σε μήνυμά του, με αφορμή την 9η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. Αναφορά έκανε και στη Γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων.

Η Βουλή της Αρμενίας, υπενθυμίζουμε, αναγνώρισε τον Μάρτιο τη γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Παραθέτουμε την ομιλία του Σ. Σαρκισιάν:

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σήμερα η διεθνής κοινότητα για πρώτη φορά τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Η τέλεση του σοβαρότερου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας οδήγησε στη δημιουργία του όρου γενοκτονία και τελικά στην υιοθέτηση, το 1948, της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Η Σύμβαση άνοιξε νέα δικαιική σελίδα στον προσδιορισμό των γενοκτονιών και τον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψή τους.

 

Μέρες σαν κι αυτές, κατά τις οποίες προοδευτικοί λαοί του κόσμου τιμούν σημαντικές επετείους των χειρότερων εγκλημάτων που τελέστηκαν τον 20ό αιώνα, ανάμεσά τους η 100ή επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η 70ή επέτειος από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, η 40ή επέτειος από τη γενοκτονία στην Καμπότζη αλλά και οι επέτειοι γενοκτονίας στη Ρουάντα, των Ελλήνων Ποντίων και των Ασσυρίων, η ιστορία της ανθρωπότητας στρεβλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Μπροστά στα μάτια μας λαμβάνουν χώρα εθνικές εκκαθαρίσεις και μαζικές δολοφονίες· καταστρέφονται υπερχιλιετή πολιτιστικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού και σβήνεται η μνήμη εθνών.

Είναι γι’ αυτό που η διεθνής κοινότητα ενώθηκε για να δεσμευτεί, την 9η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ότι ο καλύτερος τρόπος να αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των αθώων θυμάτων του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι ο ενωτικός αγώνας κατά των γενοκτονιών.

Η ενότητα αυτή οδήγησε στην υιοθέτηση από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ πρότασης της Δημοκρατίας της Αρμενίας –μητέρας του έθνους που επιβίωσε γενοκτονίας– και διά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ορίστηκε η 9η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μνημειώδες επίτευγμα στο πλαίσιο της δέσμευσης για διεθνή αγώνα κατά του εγκλήματος της γενοκτονίας, που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα τη χρονιά αυτή, κατά την οποία τιμάται η 100ή επέτειος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Εφεξής, η 9η Δεκεμβρίου δεν θα είναι μόνον η ημέρα υιοθέτησης της Σύμβασης για την Πρόληψη των Γενοκτονιών, αλλά κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, ενωμένοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα επανεξετάζουμε το μήνυμά της: Ποτέ Ξανά.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι