Menu

1915-2015: Φόρος τιμής στη γενοκτονία των Αρμενίων

To ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα Grassroots - EGAM οργανώνει, μαζί με τους Ευρωπαίους, Αρμένιους και Τούρκους εταίρους (ΑΓΑΕ,Durde), εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Τουρκία.

Ενας αιώνας έχει περάσει από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την οποία 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν. Για εκατό χρόνια,  η άρνηση του εγκλήματος αυτού βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και της διπλωματίας του τουρκικού κράτους, το οποίο ιδρύθηκε εν μέρει από την απαλλοτρίωση των Αρμενίων και την καταστροφή του πολιτισμού τους.

Εκατό χρόνια μετά, η άρνηση ή η υπεράσπιση αυτής της γενοκτονίας γεννά ακόμη θύματα τροφοδοτώντας την βία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, προωθώντας την αναπαραγωγή των συγκρούσεων και πνίγοντας τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Μετά από πολλές προσπάθειες και με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής κοινωνία των πολιτών επευτεύχθη η αναγνώριση της γενοκτόνίας, με εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στη μνήμη των θυμάτων από το 2010 στην Τουρκία.

Φέτος, το τουρκικό κράτος έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις στην μνήμη της μάχης της Καλλίπολης στις 24 Απριλίου σε μια νέα προσπάθεια να επισκιάσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται στο να αποτρέψουν τη διεθνή συμμετοχή στις εκδηλώσεις της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Εμείς, Ευρωπαίοι, Αρμένιοι, Τούρκοι και Κούρδοι, καλούν σε ανακοίνωσή τους όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ειρηνικές εκδηλώσεις μνήμης, στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Απριλίου, στην επέτειο της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος των Αρμενίων. Πρόκειται μια εκστρατεία αλληλεγγύης για όλους όσους μάχονται υπέρ της ιστορικής αλήθειας.

Η επέτειος δεν αφορά μόνο Τούρκους και Αρμένιους, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα, η πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά άρνηση της γενοκτονίας είναι επίσης στο επίκεντρο της τουρκικής κοινωνίας. Κοινή εκστρατεία μας είναι οικουμενικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια προσανατολισμένη στο μέλλον εκστρατεία για αλληλεγγύη, για δικαιοσύνη και για την προώθηση της δημοκρατίας.

Πρόκειται μια εκστρατεία αλληλεγγύης μεταξύ όλων εκείνων που αγωνίζονται για την ιστορική αλήθεια. Για μια εκστρατεία δικαιοσύνης και προώθησης της δημοκρατίας. Για να θυμηθούμε όσους χάθηκαν μέσα από μια πράξη ανθρωπιάς και της συμβολικής αποζημιώσεως που αφορά όλους μας.

Η επέτειος για τον εορτασμό της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία θα επιτρέψει ακόμη και στις νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με δημοκρατικές αξίες, να αντιμετωπίσουν την ιστορική αλήθεια, ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε πρωτοβουλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτή την αφορμή διεθνείς επιχειρηματίες, φιλάνθρωποι και ανθρωπιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέτουν επί τάπητος όχι μόνο τα ζητήματα της Γενοκτονίας αλλά και εκείνα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δύναμης της προσφοράς.

Η διεθνής πρωτοβουλία 100 LIVES (Εκατό ζωές) που βγήκε σήμερα στον «αέρα» δημιουργήθηκε προκειμένου να αναδειχθεί το πώς Αρμένιοι που επέζησαν και οι οικογένειές τους συνέχισαν τη ζωή τους με επιτυχία, συνεισφέροντας σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό, τις Τέχνες, τον αθλητισμό, τις επιστήμες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στόχος της είναι επίσης να εκφράσει την ευγνωμοσύνη των Αρμενίων σε άτομα και οργανισμούς που με τις ηρωικές τους ενέργειες έσωσαν πολλούς κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε το
βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Aurora Prize for Awaking Humanity»
που πήρε το όνομά του από την
Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, τη γυναίκα-
σύμβολο της αρμένικης Γενοκτονίας.

Το συγκεκριμένο βραβείο «ένα κίνητρο για τους σύγχρονους σωτήρες», όπως λένε οι εμπνευστές της διεθνούς πρωτοβουλίας, θα έχει ύψος 1 εκατ. δολάρια και θα δίνεται σε έναν παραλήπτη ο οποίος με τη σειρά του θα το προσφέρει στον οργανισμό που θεωρεί ως πηγή έμπνευσης για τη δράση του.

Την Επιτροπή Επιλογής συγκροτούν –μεταξύ άλλων– ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και οι νομπελίστες Έλι Γουέζελ και Όσκαρ Άριας. Ο Κλούνεϊ θα είναι αυτός που θα απονείμει το πρώτο βραβείο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου 2016.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι