Menu

Πρόκληση Πούτιν προς Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σαν μεγάλη πρόκληση του Ρώσου πρόεδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την είδηση που έρχεται από την Μόσχα σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί και θα τιμήσει τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας στις τελετές της 100ης επετείου που θα γίνουν στην αρμενική πρωτεύουσα Έρεβαν, στις 24 Απριλίου.

Η απόφαση αυτή του Βλαδιμήρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Dimitri Peskov, πάρθηκε κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερτζ Σαρκισιάν, την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αρμένιο συνάδελφο του να τιμήσει την μεγάλη παρέλαση για την 70η επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας που θα γίνει στην πλατεία του Κρεμλίνου στις 9 Μαΐου και στην οποία έχει προσκληθεί και ο κ Τσίπρας

Κατά την διάρκεια της διαμονής του Ρώσου προέδρου στην αρμένικη πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα συζητηθεί και η περεταίρω συνεργασία στων δυο χωρών στον στρατιωτικό τομέα και η διαδικασία εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο αρμένικο έδαφος, εξέλιξη που έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα.

Όπως είναι γνωστό φέτος που κλείνουν 100 χρόνια από την μεγάλη σφαγή των Αρμενίων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς, οι εκδηλώσεις θα είναι πιο μεγαλοπρεπείς από κάθε άλλη φορά και έχουν προσκληθεί να παραστούν πολλοί ξένοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Όλα αυτά έχουν εκνευρίσει σε μεγάλο βαθμό τους Τούρκους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καθώς βλέπουν πως οι φετινές εκδώσεις για την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας θα είναι ένα μεγάλο «χαστούκι» για την Τουρκία.

Εμείς, ας παίρνουμε παράδειγμα για την αδικαιολόγητα λησμονημένη υπόθεση της δικής μας γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

 

 

 

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Πούτιν;

Μια δήλωση του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για την ουσία της όσο και σε σχέση με τη φημολογία που συνοδεύει την «εξαφάνιση» του Ρώσου προέδρου από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν στις 12 Μαρτίου και συμφώνησαν να παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, στις 24 Απριλίου, στις εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο από την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς…

Αρχικά, η ανακοίνωση δίνει την εντύπωση ενός Πούτιν που είναι ενεργός πολιτικά και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, ασχέτως της πραγματικής κατάστασης της υγείας του Ρώσου προέδρου, η ανακοίνωση αυτή «κερδίζει χρόνο», αφού ανακοινώνει μια μελλοντική δραστηριότητα, διαβιβάζοντας το μήνυμα ότι η υγεία του προέδρου είναι τέτοια ώστε να το επιτρέπει…

Οψόμεθα, διότι συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ο Πούτιν, ήταν στις 5 Μαρτίου, στην κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τις φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί έκτοτε από τις δραστηριότητές του, δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τραβηχτεί σε προγενέστερο στάδιο.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο όμως, είναι ότι ενδεχόμενη παρουσία του Πούτιν στην αρμενική θλιβερή επέτειο, θα αποτελούσε χαστούκι στο πρόσωπο του υπερφίαλου Ερντογάν, με τον οποίο υποτίθεται η Ρωσία έχει συμπήξει «στρατηγική συμμαχία». Το «defence-point.gr» έχει πολλές φορές επισημάνει, ότι η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας είναι τακτικού χαρακτήρα.

Η Ρωσία επιθυμεί τις σχέσεις με την Τουρκία για να λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ και γενικότερα του «δυτικού στρατοπέδου», του οποίου καταχρηστικά πλέον, λογίζεται ως μέλος η Τουρκία, δεδομένης της συμπεριφοράς της σε όλα τα επίπεδα.

Η Τουρκία που είναι η μεγαλύτερη σύμμαχος των ομοεθνών της στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο επίσης «φλερτάρει» έντονα η Μόσχα, εξαιτίας της απογοήτευσης του Μπακού από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τα «θέματα δημοκρατίας», με τις δυο χώρες όμως, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, να είναι αντίπαλες της Αρμενίας.

Η εξισορρόπηση όλων αυτών των τάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη ρωσική διπλωματία, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να κρατιέται η ένταση σε χαμηλά επίπεδα, παράλληλα με τον μέγιστο στόχο της εκδίωξης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας…

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι