Menu

Πούτιν "παγώνει" Τουρκία με μια απόφασή του

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου να παρευρεθεί στις 24 Απριλίου στην τελετή που θα γίνει στο Ερεβάν για την Γενοκτονια των Αρμενίων έχει “παγώσει” την Άγκυρα.

Η απόφαση για την συμμετοχή Πούτιν τελετή που θα οργανωθεί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, στην 100η επέτειο των γεγονότων του 1915,ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση αναφερόταν και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πούτιν με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Ο Πούτιν δέχτηκε να πάει στο Ερεβάν για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κάλεσε τον Αρμένιο πρόεδρο στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της νίκης της ΕΣΣΔ κατά των Γερμανών ναζί στις 9 Μαίου. Εκείνη την ημέρα στη Μόσχα θα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Άγνοια έχουν όσοι αναγνωρίζουν την Αρμενική Γενοκτονία», προκαλεί η Τουρκία

Για «άγνοια της ιστορίας»(!) κατηγορεί η Τουρκία όσους προτρέπουν την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι μια τέτοια στάση «επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυσχεραίνει την από κοινού οικοδόμηση ενός μέλλοντος μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων».

Οι δηλώσεις είναι του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς, που διατυπώθηκαν εγγράφως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιλαμβάνει άρθρο για την Αρμενική Γενοκτονία.

Με το άρθρο 77, η έκθεση καλεί,
«ενόψει της επετείου των 100 ετών από
την Αρμενική Γενοκτονία, όλα τα κράτη
μέλη να την αναγνωρίσουν νομικά, ενώ
ενθαρρύνει κράτη μέλη και θεσμούς
της ΕΕ να συνεισφέρουν περαιτέρω
στην αναγνώρισή της».

Η Άγκυρα αντέδρασε δηλώνοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ότι η έκθεση στερείται ιστορικού υποβάθρου και νομικής βάσης, ερμηνεύει μονομερώς το γεγονός και παραβλέπει τις ρεαλιστικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα.

Το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής έκθεσης «είναι εξόχως προβληματικό από κάθε άποψη και εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπιλγκίτς προσθέτοντας ότι θα έπρεπε «οι Ευρωπαίοι εταίροι να μην επιδεινώνουν το πρόβλημα αλλά να βρουν εποικοδομητικές λύσεις και να ενθαρρύνουν την αρμενική πλευρά προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συμφιλίωσης»!

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ας τιμήσουμε στην Τουρκία τη μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων

Στις 24 Απριλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Με την ευκαιρία αυτή, το ευρωπαϊκό αντιρατσιστικό κίνημα EGAM διοργανώνει, μαζί με οργανώσεις Αρμενίων και Τούρκων, εκδήλωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου.
Την διεθνή έκκληση για την υποστήριξη της εκδήλωσης υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Μπενζαμέν Αμπτάν, πρόεδρος του EGAM, οι Αλέξης Γκοβτσιγιάν και Νικολά Ταβιτιάν, από την Γενική Αρμενική Ένωση Ευεργεσίας, ο Λεβέντ Σενσεβέρ από την τουρκική οργάνωση Durde!, ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι φιλόσοφοι Μπερνάρ Ανρί-Λεβί και Αντρέ Γκλυκσμάν, ο πρώην ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Καρίμ Λαχιντζί.
 
Το κείμενο που ακολουθεί είναι διαθέσιμο προς υπογραφή στη διεύθυνση http://www.remember24april1915.eu/ προκειμένου η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Τουρκία να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα υποστήριξης:
 
1915-2015. Πέρασαν 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία _ ένα μακελειό που στοίχισε την ζωή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων.
 
Επί 100 χρόνια, η άρνηση του εγκλήματος αυτού βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής και της διπλωματίας του τουρκικού κράτους. Εκατό χρόνια αργότερα, η άρνηση συνεχίζει να προκαλεί θύματα, να τρέφει τον βίαιο εθνικισμό και ρατσισμό, να αναπαράγει συγκρούσεις και να πνίγει την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία.
 
Επί αρκετά χρόνια, όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται στην κοινωνία πολιτών της Τουρκίας, με αυξανόμενη υποστήριξη από την ΕΕ, που ζητούν να αναγνωριστεί η πραγματικότητα της γενοκτονίας και να θεσπιστεί η μνήμη του εγκλήματος αυτού στην ίδια την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, η μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων τιμάται στην Τουρκία από το 2010.
 
Εφέτος, το τουρκικό κράτος έχει σχεδιάσει κυνικά στις 24 Απριλίου εκδηλώσεις μνήμης για την μάχη της Καλλίπολης σε μια προσπάθεια να επισκιάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Επιπλέον, τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε μια επίθεση γοητείας για να εμποδίσουν την διεθνή ανάμειξη στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία.
 
Εμείς οι Ευρωπαίοι, Αρμένιοι, Τούρκοι και Κούρδοι που διοργανώνουμε, υποστηρίζουμε ή συμμετέχουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις καλούμε όσους νοιάζονται για την αλήθεια να εορτάσουν μαζί μας, ειρηνικά, στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου.
 
Οι εκδηλώσεις μνήμης αφορούν όχι μόνο τους Τούρκους και τους Αρμενίους αλλά όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα, η πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της άρνησης της γενοκτονίας βρίσκεται στην καρδιά της τουρκικής κοινωνίας. Η κοινή μας εκστρατεία έχει καθολικό χαρακτήρα. Είναι προσανατολισμένη στο μέλλον για την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την προώθηση της δημοκρατίας.
 
Είναι μια εκστρατεία για την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους όσους αγωνίζονται υπέρ της ιστορικής αλήθειας. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων αλλά μεταξύ όσων πολεμούν την άρνηση και όσων την προωθούν.
Είναι μια εκστρατεία για την δικαιοσύνη. Η γενοκτονία είναι η πιο βίαιη πράξη στην οποία μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός και η άρνησή της αποτελεί μέρος της πράξης αυτής. Ο αγώνας κατά της άρνησης ισοδυναμεί με αγώνα κατά του ρατσισμού.
 
Είναι μια εκστρατεία για την προώθηση της δημοκρατίας. Η μνήμη στην Τουρκία συμβάλει στην ελευθερία έκφρασης και αμφισβητεί την ίδια την βάση της αντιδημοκρατικής φύσης της εξουσίας στη χώρα.
 
Η μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τουρκία επιτρέπει σε όλους μας, και ιδίως στις νεότερες γενιές, να συσπειρωθούμε γύρω από κοινές δημοκρατικές αξίες, να αντιμετωπίσουμε την ιστορική αλήθεια και να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον.
 
Καλούμε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες να ενωθούν μαζί μας και να τιμήσουμε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Απριλίου την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
 
 
 
 
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι