Menu

Αρμενία: Η ιδέα μιας συνεργασίας ή συμμαχίας με Ελλάδα και Ιράν είχε αρχίσει να σχεδιάζεται

«Η ιδέα μιας συνεργασίας ή και συμμαχίας Ελλάδας, Αρμενίας και Ιράν είχε αρχίσει να σχεδιάζεται και να πραγματοποιείται στη δεκαετία του 1990, έκτοτε όμως παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε, λόγω της στάσης που υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Τεχεράνη και λόγω της αλλαγής στην πολιτική πορεία της Ελλάδας. Αν όμως υπάρξει συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και με τη θετική προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μια τέτοια συμμαχία, που δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε τρίτου μέρους, είναι χρήσιμη και ίσως μπορεί η ιδέα της συγκρότησής της να αναγεννηθεί».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν σε μεγάλο διεθνές συνέδριο για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Σαρκισιάν πρόσθεσε ότι είχε εμπλακεί και ο ίδιος, στο παρελθόν, στην προσπάθεια συγκρότησης μιας τριμερούς συνεργασίας, αν όχι συμμαχίας.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενοκτονία των Αρμενίων στα σεμινάρια ιστορίας του Βλάση Αγτζίδη

Για μια ακόμα χρονιά, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς  διοργανώνει κάθε δεύτερη Παρασκευή κύκλο σεμιναρίων σύγχρονης ιστορίας με επιστημονικό υπεύθυνο των ιστορικό Βλάση Αγτζίδη.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 οι διαλέξεις θα αφορούν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Θα μιλήσουν: 

  • Ο συγγραφέας Σήφης Κασεσιάν με θέμα εισήγησης «Η Γενοκτονία των Αρμενίων»
  • Ο εκπαιδευτικός Κουήν Μινασιάν με θέμα εισήγησης «Περιδιαβαίνοντας σήμερα την ιστορική Αρμενία»

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

18:00
Έπαυλη Δροσίνη-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγίων Θεοδώρων και Κυριακού, Αττική
 
 
 
 
Πηγή: pontos-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με δάνειο της ΕΤΕπ η ηλεκτρική διασύνδεση Αρμενίας - Γεωργίας

Με τη δανειοδότηση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα κατασκευή καλώδιο υψηλής τάσης που θα συνδέει το ηλεκτρικό δίκτυο της Αρμενίας με αυτό της Γεωργίας.

Από τα κεφάλαια αυτά θα κατασκευαστεί ένας back-to-back σταθμός και ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Ayrum της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Εκτιμάται ότι τα εν λόγω έργα θα ενισχύσουν την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών και θα τους προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπόλοιπες ενεργειακές αγορές της Ευρασίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85,2 εκατ. ευρώ από τη γερμανική KfW Bankengruppe, κατά 10 εκατ. ευρώ από το NIF (EU Neighbourhood Investment Facility), κατά 1,5 εκατ. από την Αρμενία και κατά 6,6 εκατ. από τη Γεωργία.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιοι φοιτητές «στρίμωξαν» Τούρκο πρέσβη στη Βηρυτό

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βηρυτό, Σουλεϊμάν Ινάν Οζ Γιλντίζ, πριν από λίγα 24ωρα. Πηγαίνοντας να παρακολουθήσει την ταινία Son Μektup, που αναφέρεται στον πρώτο πιλότο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σαλίχ Εκρέμ, συνάντησε βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα περίπου 100 οργισμένους Αρμένιους φοιτητές.

Οι φοιτητές, μέλη του αρμενικού κόμματος Tashnag, κρατούσαν πανό και πλακάτ ενώ φώναζαν συνθήματα σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Παρά το ότι επιτόπου κατέφθασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, οι μαχητικοί Αρμένιοι έφτασαν πολύ κοντά στον Τούρκο πρέσβη, τόσο κοντά όσο να τους ακούει που φώναζαν συνθήματα όπως «Γενοκτονία», «Η αλήθεια θα θριαμβεύσει» και «Θυμόμαστε», αλλά και να βλέπει τα πλακάτ τους που έγραφαν «Αναγνωρίστε το έγκλημα του αιώνα»!

Ένας από τους διαδηλωτές φώναξε ότι οι λαοί θα καταλάβουν το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία, προσπαθώντας να στρέψει την προσοχή από την 100ή Επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στα 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης.*

Ο νεαρός αναφερόταν σε αυτό που συζητείται εντόνως τους τελευταίους μήνες, πως η τουρκική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί δηλαδή για να εμφανιστεί ως θύμα και όχι ως θύτης την περίοδο της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών από τους Οθωμανούς Τούρκους στην περιοχή.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η
Γενοκτονία δεν είναι κάτι που
φαντάστηκαν οι Αρμένιοι, οι Έλληνες
και οι Ασσύριοι, αλλά κάτι που οι
πρόγονοί τους έζησαν με τον πλέον
βίαιο τρόπο»

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Άγκυρα έχει προγραμματίσει μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους τουλάχιστον 100 αρχηγούς κρατών, την ίδια ημέρα που μνημονεύεται η Γενοκτονία των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου.

Ούτε και το ότι χρηματοδοτεί δράσεις προς επίτευξη του στόχου της, π.χ. πληρώνει για την ανέγερση μνημείων αφιερωμένων στον Μουσταφά Κεμάλ σε διάφορες χώρες, παρέχει πληροφοριακό υλικό για τη συγγραφή «ιστορικών» βιβλίων από τα οποία όμως λείπει η ιστορική αλήθεια, και διευκολύνσεις για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών όπως για παράδειγμα του Αυστραλού ηθοποιού Ράσελ Κρόου, με τον τίτλο «The Water Diviner».

Και όπως είπε η Φιντάν Π., «Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η Γενοκτονία δεν είναι κάτι που φαντάστηκαν οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι, αλλά κάτι που οι πρόγονοί τους έζησαν με τον πλέον βίαιο τρόπο. Κι όσοι εξ αυτών κατάφεραν να επιζήσουν, μετάφεραν την πραγματικότητα και όχι μυθεύματα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, ισχυριζόμενοι ότι ο δικός τους λαός σφαγιάστηκε από τους "βίαιους Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους κατασκόπους"».

*Μάχη της Καλλίπολης: Έγινε στη χερσόνησο της Καλλίπολης (Γκελίμπολου σήμερα) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του A΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και την εξασφάλιση θαλάσσιας διόδου στη Ρωσία. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές, η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι