Menu

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα αίσχος, για το οποίο δεν χρειάζεται περιγραφή της βαναυσότητας και της βαρβαρότητας που οδήγησε σε αυτό. 1.500.000 Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή απαγχονίστηκαν ως αποτέλεσμα συντονισμένης εκστρατείας του τουρκικού κράτους για εξολόθρευσή τους από την τουρκική επικράτεια. Μιας εκστρατείας που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 και συντάσσεται σε αγριότητα με το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Γερμανούς.

Οι Γερμανοί ζήτησαν συγγνώμη για τα εγκλήματά τους, η σημασία της οποίας είναι ότι επέδειξαν στοιχειώδη αυτογνωσία -έστω λόγω του ότι ηττήθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- να παραδεχτούν την εγκληματικότητά τους. Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων, παρόλο που τη γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα. Υπάρχουν τα τεκμήρια, οι φωτογραφίες, τα αρχεία. Είναι γελοία η οποιαδήποτε άρνηση της Τουρκίας. Κατ' ακρίβεια δεν είναι μόνο γελοία, συνιστά και δειλία. Το χειρότερο δε είναι ότι με την αρνητική της στάση η Τουρκία αποδεικνύει ότι είναι αδιόρθωτη, όπως όλοι εκείνοι που δεν παραδέχονται τα λάθη τους. Εξάλλου δεν έχει να παρουσιάσει και οποιαδήποτε θετική προσφορά στην ανθρωπότητα που να αντισταθμίζει κάπως τα εγκλήματά της. Η Γερμανία είχε κάποιο πολιτισμό που προηγήθηκε του ολοκαυτώματος και παρόλο που με τη σφαγή των Εβραίων κατέστρεψε ό,τι είχε κτίσει μέχρι τότε, με τη συγγνώμη ξεκίνησε νέα πορεία ως έθνος προσφέροντας με την παραγωγικότητά του μια υπόσχεση για μια καλύτερη Γερμανία.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε αξιόλογη προσφορά στον πολιτισμό της ανθρωπότητας, αλλά συνέχισε την παράδοση της βαρβαρότητάς της με τις διάφορες σφαγές και καταπιέσεις που προκάλεσε στις κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη γενοκτονία των Ποντίων και άλλες ωμότητες. Εμείς στην Κύπρο είχαμε την ατυχία τέτοιας συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Πιο πρόσφατα δε και μέχρι σήμερα η χώρα μας υπήρξε και συνεχίζει να είναι θύμα μιας σύγχρονης τουρκικής γενοκτονίας των Ελληνοκυπρίων που κατά χιλιάδες διώχτηκαν από τα σπίτια τους. Πολλοί δολοφονήθηκαν και μέχρι σήμερα διατηρείται μια τουρκική ομαδική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων απλώς λόγω της εθνικότητάς τους. Το θέμα έχει μια γενικότερη πολιτική και ανθρωπιστική διάσταση.

Με τη συμπεριφορά της η Τουρκία αποδεικνύει ότι απέχει πολύ ακόμη από αρχές και αξίες που στο μεταξύ εξελίχθηκαν και έχουν ενσωματωθεί σε διεθνείς συνθήκες, ορισμένες από τις οποίες υπέγραψε και η ίδια. Ιδιαίτερη δε σημασία έχει η πιο πάνω συμπεριφορά της Τουρκίας για το Κυπριακό Πρόβλημα, διότι παρουσιάζεται ανάγλυφη η νοοτροπία της σε σχέση με την αντιμετώπιση του Προβλήματός μας. Πρέπει να διατηρούμε στη μνήμη μας την αδιάλειπτη ιμπεριαλιστική, αλαζονική και πεισματική συμπεριφορά της χώρας, με την οποία επιδιώκουμε συνεννόηση με βάση αρχές. Πρόκειται για χώρα που υπήρξε στην ιστορία της κυρίως αιμοσταγής και εγκληματική. Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ ότι είναι δυνατόν με τέτοια ιστορία η σημερινή Τουρκία να καταδεχτεί να υποκύψει σε αρχές που θα οδηγούν στην λύση του Κυπριακού. Μια Τουρκία που, στο μεταξύ, πρόσφατα κατήργησε Δικαιοσύνη και δημοκρατία και της οποίας ηγείται ένας πολιτικός που ζει στην ψευδαίσθηση ύπαρξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Αμερική(!) και άλλες ασυναρτησίες και που χτίζει Προεδρικό Μέγαρο των 1.000 δωματίων για να φιλοξενεί επισήμους, που όπως δήλωσε, πολλοί από αυτούς τον ζηλεύουν! Μια Τουρκία που η διπλωματική της υπηρεσία επικεντρώνεται στο πώς να συγκαλύψει τις παρανομίες της χώρας όπως έκανε πρόσφατα με τη διεθνή έκθεση φωτογραφίας που περιείχε σκηνές Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων λόγω της τουρκικής εισβολής και που θυμίζει την προσπάθεια του Τούρκου πρέσβη στο Λονδίνο, ο οποίος έτρεξε στην εφημερίδα «Sunday Times» για να διαψεύσει την έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα για τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Ούτε για αυτά ζήτησε συγγνώμη.

 
* Ο Λουκής Λουκαΐδης είναι δικηγόρος, πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ.
Λουκής Λουκαΐδης
 
 
 

Πηγή: philenews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλειστικό: Η Αρμενία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Έρση Βατού – Αποστολή στο Ερεβάν

Έρχεται σήμερα προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας διακομματικό νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από την οθωμανική Τουρκία. Μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr, ο αντιπρόεδρος Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο, ο άνθρωπος που προώθησε το σχέδιο νόμου, μας αποκάλυψε ότι η πολυαναμενόμενη κατάθεσή του «κλείδωσε» για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και η έγκρισή του διά ψηφοφορίας θα γίνει την επομένη.

Κρατώντας στα χέρια του το νομοσχέδιο, μας παραχώρησε συνέντευξη στο γραφείο του, στη Βουλή της Αρμενίας, την Παρασκευή. Γνωρίζοντας το πολιτικό υπόβαθρο αυτών των ημερών στα αρμενοτουρκικά, η συζήτηση άρχισε από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις,  λίγο πριν από τις τελετές μνήμης για την αρμενική Γενοκτονία και ενώ ο Ερντογάν προκαλεί με τη συμπεριφορά του είτε ορίζοντας για πρώτη φορά την ίδια ημέρα (24 Απριλίου) τους εορτασμούς για την εκστρατεία της Καλλίπολης είτε αξιώνοντας... τεκμήρια γενοκτονίας. Όμως ο Έντ. Σαρμαζάνοφ και το κόμμα του, αλλά και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν είχαν καμία αναστολή στην προώθηση του νομοσχεδίου.

Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την κατάθεση του νομοσχεδίου;
Ένα είναι το κίνητρο: Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ακόμα και σε ημέρες δημοκρατίας, όπως αυτές που ζούμε, άπαξ και η ανθρωπότητα δεν καταδικάζει τις γενοκτονίες, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν. Εμείς, ως λαός που έχουμε επιζήσει μιας γενοκτονίας, καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι είναι γενοκτονία. Από τη μεριά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταδικαστούν όλες οι γενοκτονίες.

Ο αγώνας μας προς αυτήν την κατεύθυνση δεν ήταν αγώνας μιας ημέρας. Το νομοσχέδιο το δουλεύουμε 4-5 χρόνια τώρα. Έχουμε μιλήσει με Έλληνες και Ασσυρίους εδώ στην Αρμενία, έχουμε συζητήσει και συνεργαστεί με ιστορικούς και τουρκολόγους, ζητήσαμε την άποψη ειδικών του εξωτερικού. Ό,τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι τεκμηριωμένο.

Καταδίκη της γενοκτονίας Ελλήνων
και Ασσυρίων θέλουν και οι πολίτες της
Αρμενίας, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι
γενοκτονία δεν έχει γίνει μόνο σε
βάρος μας.

Τι περιλαμβάνει;
Δείτε εδώ [σ.σ.: μας δείχνει] στοιχεία από επιστήμονες, π.χ. τον Τανέρ Ακσάμ και άλλους, αλλά και οθωμανικές πηγές.

Ξεκινά από την ιστορία, τι έγινε δηλαδή, το χάρτη της Γενοκτονίας κτλ. Επίσης κάνει αναφορά στις αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, που το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αλλά και σε αντίστοιχη απόφαση της σουηδικής Βουλής του 2010.  Περιλαμβάνει ακόμα την απόφαση των Νεοτούρκων του 1911 στη Θεσσαλονίκη, για την εξόντωση των μη τουρκικών μειονοτήτων, αλλά και τηλεγραφήματα του Ταλαάτ πασά προς τον επικεφαλής [σ.σ.: βαλή] της Σμύρνης για να εκδιωχτούν οι Έλληνες κ.ά. Αναφερόμαστε επίσης σε δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις της εποχής.

Το ν/σ καταλήγει με τα λόγια ότι μεταξύ 1915-1923 πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες σφαγιάστηκαν και εκδιώχτηκαν από τα εδάφη τους.

Πώς κινηθήκατε προκειμένου να καταρτιστεί το νομοσχέδιο;
Συνεργαστήκαμε με τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ποντίων, με τις ηγεσίες τους από την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία – μάλιστα χθες μίλησα με τον Ιβάν Σαββίδη, που είναι φίλος μου.

Έχω πολύ καλούς φίλους και στην Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα με τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος ήταν πρόεδρος στη Βουλή όταν είχε περάσει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Θέλω να τονίσω ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν καταρτίστηκε μόνο γιατί το θέλει η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Είναι αυτό που θέλουν και οι πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι Γενοκτονία δεν έχει γίνει μόνο σε εμάς τους Αρμενίους, αλλά και στους Πόντιους και τους άλλους Έλληνες. Τώρα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την αρμενική Γενοκτονία δεν μπορούμε να μην το αναγνωρίσουμε.


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας μιλά στην απεσταλμένη του pontos-news.gr, Έρση Βατού.

Ένας νόμος που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων ήταν και προσωπική υπόθεση;
Όλοι στην Αρμενία γνωρίζουν ότι έχω ελληνικές ρίζες και είμαι παιδί και των δύο λαών. Θεωρώ λοιπόν προσωπικό ζήτημα να προωθήσω την αναγνώριση της Γενοκτονίας και των Ελλήνων και των Αρμενίων. Είναι η προσωπική μου συνεισφορά στη φιλία των δύο λαών.

Αληθεύει ότι κάποιοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησαν στο παρελθόν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου; Με τη λογική ότι δεν θα πρέπει να υπονομευτούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν υπάρχει κατεύθυνση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων διεθνώς. Προσωπικά δεν γνωρίζω πρωθυπουργό ή υπουργό που να έχει θέσει τέτοιο θέμα. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, όμως, το λέει και το ξαναλέει.

Η ελληνική Βουλή ωστόσο έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων...
Ναι, το 1994. Δεν λέω όμως αυτό. Όταν μιλάμε φιλικά, όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να αναγνωριστεί. Διεθνώς όμως, επισήμως, η Ελλάδα δεν έχει θέσει ποτέ το θέμα. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή Ελλάδα και Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ... δεν ξέρω. Ανεξάρτητα όμως από την επίσημη πολιτική της Ελλάδας, εμείς ως Αρμενία αποφασίζουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο.

Άρα δεν δεχτήκατε παρεμβάσεις;
Επειδή πιέζετε για μια απάντηση, θα σας πω. Εδώ [σ.σ.: μας δείχνει το εισηγητικό σημείωμα] βλέπετε τις υπογραφές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν ήθελα αυτό το νομοσχέδιο να είναι κομματικό νομοσχέδιο. Ξεκινήσαμε εμείς, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το Τασνακτσουτιούν [σοσιαλιστικό] και ήρθαν κοντά μας και τα υπόλοιπα κόμματα. Δική μας επιλογή ήταν να έχουμε όλες τις υπογραφές, για να γίνει ο νόμος πιο αντιπροσωπευτικός. Το πετύχαμε, συνεπώς δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ψηφοφορία. Και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, άλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος στο οποίο ανήκω, έχει δηλώσει υπέρ.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια κάθε 19η Μαΐου οι βουλευτές, με την παρουσία του πρεσβευτή της Ελλάδας και της ελληνικής παροικίας, τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στο μνημείο [για τα θύματα της αρμενικής Γενοκτονίας] Τσιτσερνακαμπέρτ. Την ίδια ημέρα δε, τηρούν και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ποντιακής Γενοκτονίας. Τώρα έρχεται και ο νόμος.

Η συνέντευξη έγινε στην αρμενική γλώσσα, με τη βοήθεια του υπεύθυνου επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Μπεντό Ντεμιρτζιάν.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι