Menu

Αρμενία προς Τουρκία: Δεν είναι προϋπόθεση εξομάλυνσης η αναγνώριση της γενοκτονίας

Η Τουρκία, δια του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργού Νταβούτογλου, διακήρυξε την πολιτική «μηδέν προβλήματα με όλους τους γείτονες», κατέληξε όμως στην πολιτική «κανένας γείτονας χωρίς προβλήματα». Η πρόθεση της Άγκυρας, όταν διακήρυσσε αυτή την πολιτική, ήταν να επιβάλλει την άποψή της για τις σχέσεις με τους γείτονές της σε αυτούς.

Αυτή την κατηγορία απηύθυνε προς την Τουρκία ο Αρμένιος Πρόεδρος Serzh Sargsyan μιλώντας στους περίπου 150 ξένους δημοσιογράφους από 35 χώρες, που παρακολούθησαν τις εργασίες διεθνούς media φόρουμ «Στους Πρόποδες του Αραράτ» που πραγματοποιήθηκε στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας. Το Φόρουμ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ού αιώνα, που δεν υπήρξε άλλωστε παρά η αρχή σειράς μαζικών σφαγών που, δυστυχώς, παραμένουν συχνό φαινόμενο και στον 21ο.

Η Αρμενία τιμά φέτος τη μνήμη των νεκρών και εκτοπισμένων Αρμενίων με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, η κορυφαία των οποίων θα γίνει στις 24 Απριλίου και στην οποία έχουν προσκληθεί ηγέτες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στην Αρμενία για αυτό τον λόγο οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.

Θα θέλαμε να είναι μαζί μας στην επέτειο και οι εκπρόσωποι του τουρκικού λαού και για αυτό καλέσαμε τον Πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στις 24 Απριλίου. Οι τουρκικές αρχές προτίμησαν όμως να καθιερώσουν εκείνη την ημέρα τον εορτασμό της μάχης της Καλλίπολης (του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου), επεσήμανε ο Αρμένιος Πρόεδρος, που πρόσθεσε ότι η πολιτική της Άγκυρας τον υποχρέωσε να αποσύρει από το αρμενικό κοινοβούλιο τα πρωτόκολλα που είχαν συμφωνηθεί με την Τουρκία κατά την αποτυχημένη «επαναπροσέγγιση» με την Αρμενία προ μερικών ετών.

Εντούτοις, ο κ. Sargsyan υποστήριξε ότι η χώρα του δεν κλείνει, παρόλα αυτά, το «παράθυρο της επαναπροσέγγισης» με την Άγκυρα, λέγοντας ότι ποτέ δεν έκανε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων. Ο κ. Sargsyan απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να ανοίξει το «τελευταίο κλειστό σύνορο του κόσμου», όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι όλο και ευρύτερα τμήματα της νεολαίας και των προοδευτικών κύκλων της Τουρκίας θέλουν να ξαναδούν τα γεγονότα της εποχής εκείνης, αποκαθιστώντας την ιστορική μνήμη και συνείδηση.

«Υποκλινόμαστε ενώπιον τους και εκφράζουμε τον σεβασμό μας στους νέους της Τουρκίας που ζητούν αναγνώριση της γενοκτονίας», είπε ο Αρμένιος Πρόεδρος, που εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του, απευθυνόμενος στον παρόντα απεσταλμένο της Τουρκικής «Ζαμάν» για τη δημοσίευση άρθρων για τη γενοκτονία στην εφημερίδα του.

Το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας δεν έχει μόνο ιστορική διάσταση για μας, αλλά αποτελεί και ένα θέμα ασφάλειας για την Αρμενία, μας λέει ο διευθυντής του Μουσείου-Ινστιτούτου της αρμενικής γενοκτονίας στο Γερεβάν, υπενθυμίζοντας την πολιτική «κλειστών συνόρων» της Άγκυρας και την εμπλοκή της στη διαμάχη με το Αζερμπαϊτζάν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)

 

 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα...

Κάνει τον "Γερμανό" ο Ερντογάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Το ψευτο-επιχείρημα της Γερμανίας εναντίον της καταβολής αποζημιώσεων για τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας, χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν για να ξεφύγει από την διεθνή πίεση για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας :'' Η Τουρκία δεν μπορεί να λογοδοτήσει για κάτι που συνέβη έναν αιώνα πριν'', είπε.

Πέραν όμως αυτών των φαιδρών επιχειρημάτων ο κ Ερντογαν υψώνει τους τόνους σε σχέση με την Αρμενική Γενοκτονία, ωστε, όπως τον κατηγορεί ο αντιπολιτευόμενος τύπος, να προσελκύσει εθνικιστές ψηφοφόρους στις επικείμενες εκλογές...

Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων έκθεσης για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην αρμενική γενοκτονία και επανέλαβε τη θέση του για να ανοίξουν τα αρχεία για τα «γεγονότα του 1915». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αρμενίας και στην αρμενική διασπορά δήλωσε: «Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά. Ότι αρχεία έχετε, φέρτε τα και θα αναθέσουμε σε ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες ακόμα και αρχαιολόγους και δικηγόρους να αναζητήσουν την αλήθεια. Δεν θα κερδίσετε τίποτα με τις εκστρατείες κατά της Τουρκίας με το να πληρώνετε πολλά και να δημιουργείτε λόμπυ».

«Η Αρμενική διασπορά προσπαθεί να εμφυσήσει το μίσος εναντίων της Τουρκίας παντού στον κόσμο μέσα από εκστρατείες περί γενοκτονίας», δήλωσε ο Κ. Ερντογάν και τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες εντάθηκαν στην 100ή επέτειο του 1915. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία των Αρμενίων εναντίων της Τουρκίας δεν έχει ως στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας ή να τιμήσει την μνήμη των σκοτωμένων Αρμενίων αλλά συνιστά μια επίθεση προς την Τουρκία ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λογοδοτήσει για κάτι που συνέβη έναν αιώνα πριν.

«Όπως και σε κάθε εποχή στην ιστορία, πόνος και τραγωδίες έχουν υπάρξει κατά τη διάρκεια των χρόνων του Μεγάλου Πολέμου. Οι Αρμένιοι δεν είναι οι μοναδικοί που επηρεάστηκαν από αυτό»,δήλωσε. για να προσπαθήσει να βγει και από πάνω για τα μαζικά εγκλήματα των Τούρκων στα Βαλκάνια!

«Οι μεγαλύτερες σφαγές που είχαν ως στόχο τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων και του Καυκάσου συνέβησαν την ίδια περίοδο. Στην Ανατολία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που υπέφεραν από τους Αρμένιους όπως υπέφεραν επίσης και πολλοί Αρμένιοι», δήλωσε

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι