Menu

100 Lives: O Τζορτζ Κλούνεϊ στο πλευρό των Αρμενίων για τη Γενοκτονία τους

Μπορεί τα στούντιο στην Abbey Road να απέκτησαν θρυλική φήμη χάρη στους Beatles και έκτοτε στις εγκαταστάσεις τους να έχουν ηχογραφηθεί χιλιάδες κομμάτια. Όμως, μια μέρα του Απριλίου του 2014, εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη μιας απίστευτης περιπέτειας: Στο πόντιουμ ανέβηκε ο Vartan Melkonian, για να ηχογραφήσει την προσωπική του συμφωνία, συνοδεία της Royal Philharmonic Orchestra. Ο άνθρωπος που τα 26 πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε πρόσφυγας στους δρόμους της Βηρυτού, παιδί επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι παππούδες του δολοφονήθηκαν κατά τη Γενοκτονία, αλλά οι γονείς του επιβίωσαν και μεγάλωσαν σε ορφανοτροφείο της Μέσης Ανατολής, όπου γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και έκαναν οικογένεια.

Ο Melkonian χάνει τη μητέρα του και ο πατέρας του, μην μπορώντας να τον μεγαλώσει, τον δίνει σε ορφανοτροφείο. Εκεί, μια νοσοκόμα από τη Δανία, η μοναδική μητέρα που γνώρισε, η Maria Jakobsen, τον μυεί στην αρμενική κουλτούρα. Η ίδια άφησε τη χώρα της, στα 24 της, και ήταν η πρώτη νοσοκόμα που έφτασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία προτού ακόμα ξεσπάσουν οι μεγάλοι διωγμοί. Από εκεί έφυγε για το Λίβανο, όταν πληροφορήθηκε ότι θα υπάρξει εισροή παιδιών, μετά το ξεκίνημα των εκκαθαρίσεων. Στον “άγγελο της σωτηρίας”, όπως την αποκαλούσαν, αφιερώνει τη συμφωνία του “Maria” ο Melkonian.

Κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας σύγχρονος
«σωτήρας» στον οποίο θα δίνεται $ 1 εκατ.,
προκειμένου με τη σειρά του να το
προσφέρει στον οργανισμό που
υποστηρίζει τη δράση του.

Αυτή και άλλες 99 ιστορίες ακούγονται στη νέα καμπάνια “100 Lives”, μια πρωτοβουλία των Αρμένιων επιχειρηματιών Ruben Vardanyan και Noubar Afeyan μαζί με τον ανθρωπιστή Vartan Gregorian. Αρωγοί στην προσπάθειά τους και ο George Clooney, καθώς και οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης Elie Wiesel και Oscar Arias, αλλά και πολλοί άλλοι.

Σκοπός της καμπάνιας είναι η συγκέντρωση ιστοριών σχετικών με την αρμενική Γενοκτονία, η δημοσιοποίησή τους και η παγκόσμια ευαισθητοποίηση. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας έβαλαν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις προσωπικές ιστορίες των πραγματικών πρωταγωνιστών μιας θηριωδίας. Την περίοδο 1915-1923, 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι εξοντώθηκαν. Όπως, όμως, είπε ο Στάλιν “ένας θάνατος είναι τραγωδία, 1 εκατομμύριο θάνατοι είναι ποσοστό”.

 O George Clooney υπογράφει τον όρκο.

Πίσω από αυτό το ποσοστό, το οποίο καταγράφηκε στην Ιστορία ως “Γενοκτονία”, κρύβονται 1,5 εκατομμύρια πρόσωπα μαζί με 1,5 εκατομμύριο ιστορίες. Άνθρωποι που εκτελέστηκαν, άλλοι που διασώθηκαν, άλλοι που παραμερίζοντας δυσκολίες, αφήνοντας την πατρίδα τους, ρισκάροντας τη ζωή τους τάχτηκαν στο πλευρό των διωγμένων, των συγγενών των θυμάτων που είχαν καθοριστεί από ένα γεγονός ασύλληπτης βίας, απαντώντας με ανθρωπιά.

Δίνοντας λοιπόν πρόσωπο στην ιστορία, ξαναδιαβάζοντας την Ιστορία με ανεστραμμένους όρους – από την πλευρά των θεωρητικά χαμένων, η καμπάνια αποτίει φόρο τιμής σε όσους εξοντώθηκαν, αλλά και σε όσους επέζησαν. Καταφέρνοντας όχι μόνο να συνεχίσουν τη ζωή τους, αλλά άφησαν και το στίγμα τους σε τομείς όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, οι επιστήμες και η επιχειρηματικότητα.

Η Amal Clooney κι ο George Clooney μαζί με τον Ruben Vardanian στην παρουσίαση στη Νέα Υόκη της πρωτοβουλίας “100 Lives”, η οποία στοχεύει στην ανάδείξη της δράσης ατόμων και οργανισμών που, με τον ηρωισμό τους, βοήθησαν να σωθούν χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων έναν αιώνα πριν.

 «Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, πιστεύουμε πως ένα φωτεινό μέλλον βρίσκεται στα χέρια αυτών που μπορούν να δώσουν βοήθεια και ελπίδα». Αυτός είναι ο όρκος της πρωτοβουλίας “100 Lives”, η οποία θεσπίζοντας το βραβείο “Aurora Prize for Awakening Humanity”, στηρίζει με $ 1 εκατ. όσους προσφέρουν αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο, προκειμένου με τη σειρά τους να διαθέσουν το ποσό στον οργανισμό που υποστηρίζει τη δράση τους.

Το βραβείο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Aurora Mardiganian, η οποία παρότι έχασε τους γονείς της στη Γενοκτονία αφιέρωσε τη ζωή της στον ανθρωπισμό. Αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο www100lives.com/en

 

 

 

Πηγή: andro.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποίηση ΔΙΣΥΠΕ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από την Αρμενία

Την ικανοποίησή της για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής από το Κοινοβούλιο της Αρμενίας εξέφρασε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), προαναγγέλλοντας ότι ο πρόεδρος Γιώργος Παρχαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Αντωνιάδης καθώς και ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης θα παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η ΔΙΣΥΠΕ και η ΠΟΕ έχουν προσκληθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαργκισιάν.

«Οι καλές σχέσεις και η αγαστή συνεργασία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και όλων των Ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού του Εξωτερικού, με το αδελφό Έθνος των Αρμενίων και των οργανώσεών του οδήγησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Ανατολής από το Αρμενικό Κοινοβούλιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η ΔΙΣΥΠΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία
της Αρμενίας για την αναγνώριση της
Γενοκτονίας των Ελλήνων
εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί «οι
κόποι και οι προσπάθειές μας των
τελευταίων ετών οδήγησαν στην πολύ
σημαντική εξέλιξη για τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Το ΔΣ της διεθνούς συνομοσπονδίας χαρακτηρίζει την αναγνώριση «μεγάλο βήμα στην τεράστια απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μέχρι την τελική δικαίωση» που αποτελεί χρέος στους γενοκτονημένους Έλληνες και στην ιστορία μας.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Θεοφάνης Μαλκίδης: Η Αρμενία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Η πρόσκληση του προέδρου της Αρμενίας το 2010 για να μιλήσω στο διεθνές συνέδριο στο Ερεβάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την επικύρωση της σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, ήταν μία από τις σημαντικές στιγμές που έζησα στη διαδρομή για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος ενάντια στους προγόνους μας. Εκεί στην Αρμενική πρωτεύουσα ζήτησα από τους παριστάμενους Αρμένιους υψηλούς θεσμικούς εκπροσώπους να αναγνωρίσει η χώρα τους τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Η απάντηση ήταν γνωστή, μόνο που ήθελα να επιβεβαιώσω από επίσημα Αρμενικά χείλη, αυτό που όλοι ξέραμε από καιρό: πως αυτή που αντιδρά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αρμενία είναι η Ελλάδα !

Αυτό το αναφέρω για πρώτη φορά και οφείλω να το πράξω, όπως θα δημοσιοποιήσω και άλλα γεγονότα που έχουν συμβεί στην επώδυνη διαδρομή , αλλά Αναστάσιμη κατάληξη της αναγνώρισης. Άλλωστε αυτήν την Ανάσταση την ένιωσα ότι θα συμβεί όταν φύτεψα ένα δέντρο στο Τσιτσερνακαταμπέρντ, στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν. Και δεν άργησε γιατί η Αρμενία έπραξε το καθήκον και το χρέος της, έναντι του ελληνικού λαού αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία, αναγνώριση που έχει συμβολικές και ουσιαστικές διαστάσεις.

Συμβολικές γιατί πραγματοποιείται τις ημέρες αυτές που συμπληρώνονται 100 χρόνια από το πρώτο έγκλημα του 20ου αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ουσιαστικές γιατί ανοίγει έναν νέο κύκλο στον μεγάλο αγώνα της αναγνώρισης. Η συνέπεια των Αρμενίων έναντι της δικής τους ιστορίας οδηγεί και τους λίγους, αλλά αποφασισμένους Έλληνες, να συνεχίσουν. Είναι μία μεγάλη στιγμή για όλους μας και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας Έντουάρντ Σαρμαζάνοφ καθώς τους Αρμένιους και τις Αρμένιες που έκαναν πράξη το αίτημα κεκοιμημένων και ζώντων Ελλήνων. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Υ.Γ Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας απήυθυνε πρόσκληση σε επιστήμονες από όλον τον πλανήτη, οι οποίοι έχουν συμπαρασταθεί ανιδιοτελώς, στην υπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, να βρεθούν και να μιλήσουν στο Ερεβάν, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από την 24 Απριλίου 1915. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που συμπεριέλαβε στις προσκλήσεις και εμένα, τη στιγμή που η χώρα της οποίας είμαι πολίτης, όταν δεν είναι αντίθετη με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, την υπονομεύει!

* Ο Θ. Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαικών για τη Μελέτη των Γενοκτονίων η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Έχει γράψει και μεταφράσει βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: olympia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία αναγνώρισε τη γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων!

Ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό η σημερινή, αφού πριν από λίγο εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας το νομοσχέδιο «Για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους μεταξύ 1915-1923». Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε ομόφωνα με 117 ψήφους, στην τελική του μορφή επικαλείται σειρά συμβάσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ για την καταδίκη των γενοκτονιών, απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών του 2007 αλλά και τις προαιώνιες φιλικές σχέσεις Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων και καταλήγει ότι η βία που ασκήθηκε κατά Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων συνιστά γενοκτονία.

Όπως είχε αποκλειστικά γράψει το pontos-news.gr, το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στην αρμενική Βουλή.

Αρχικά ο εισηγητής του νομοσχεδίου, αντιπρόεδρος της Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για τη σύνταξη του νομοσχεδίου υπήρξε συνεργασία ανεξάρτητων βουλευτών, αντιπροσώπων από τις κοινότητες Ελλήνων και Ασσυρίων, Αρμενίων της διασποράς, ιστορικών, τουρκολόγων και άλλων ειδικών, εξάροντας ιδιαιτέρως τη συμβολή του αποθανόντος πολιτικού, πρώην βουλευτή της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Βαχάν Χοβχανισιάν.

«Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου
θα αποτελέσει τη δική μας συμβολή στον
διεθνή αγώνα κατά των γενοκτονιών»,
είπε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ στους
βουλευτές.

Για την προηγούμενη έγκριση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αρμενικής Βουλής ενημέρωσε το Σώμα ο Σιράκ Τοροσιάν, μέλος της Επιτροπής.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων εμφανές ήταν ότι όλες οι πλευρές επρόκειτο να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Υπέρ, για λογαριασμό των κομμάτων τους, δήλωσαν ότι θα τεθούν οι: Ρουμπίκ Χακομπιάν του κόμματος «Κληρονομιά», Αρμέν Ρουσταμιάν της «Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας» (σοσιαλιστικό), Ναϊράν Ζοχραμπιάν της «Ευημερούσας Αρμενίας» και Βαχράμ Μπαγκντασαριάν του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι