Menu

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: Βουλή Vs Κυβέρνηση

Ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομικών ανατράπηκε λόγω παρεμβάσεων τρίτων προς το Προεδρικό

Παρασκήνιο, που αγγίζει ΔΗΣΥ και Προεδρικό, ανέτρεψε την απόφαση για ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Γιαννάκης Ομήρου θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στα χρονικά Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος από τις εξελίξεις


Ισχυρές αναταράξεις, που έφεραν σε αντίπαλα στρατόπεδα τη νομοθετική (Βουλή) και την εκτελεστική (Κυβέρνηση) εξουσία, προκάλεσε η -λόγω έντονου παρασκηνίου- αιφνίδια αλλαγή στάσης κάποιων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, αλλά και η διά της πλαγίας παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, για μη έγκριση, προχθές Πέμπτη, πρότασης νόμου του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, για ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η πρόταση νόμου, σε επίπεδο Επιτροπής Νομικών, είχε την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Σημερινής», ο κ. Ομήρου παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος, γεγονός που τον οδήγησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ενόχληση, που πολλαπλασιάζεται ενόψει και της επίσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρου του Προέδρου της Αρμενικής Βουλής, ο οποίος θα προσφωνήσει μάλιστα την Πέμπτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνεται ότι παρόμοια νομοθεσία ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης των γενοκτονιών έχουν ήδη η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, ενώ σχετικό ψήφισμα υιοθέτησε εσχάτως -στις 12 Μαρτίου- και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπαναχώρηση

Αυτό που ενόχλησε έντονα τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος αποφάσισε για πρώτη φορά στα χρονικά να προεδρεύσει κοινοβουλευτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Επιτροπής Νομικών, που συνέρχεται εκτάκτως τη Δευτέρα, είναι ότι, άνευ ουσιαστικού λόγου, η ομοφωνία στήριξης της πρότασης ανατράπηκε την τελευταία στιγμή και ενώ είναι προγραμματισμένη, για την ερχόμενη εβδομάδα, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Βουλής της Εθνικής Συνέλευσης (Βουλής) της Αρμενίας Galust Sahakyan.

Ο λόγος, δε, που επικαλέστηκαν κάποιοι, ανάμεσά τους και στελέχη της Κυβέρνησης, προκαλεί ακόμη πιο έντονη δυσφορία και θέτει θέμα διάκρισης εξουσιών. Συγκεκριμένα, οι εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας παρεμβάσεις φέρεται να έγιναν υπό τον μανδύα της μη εκ των προτέρων ενημέρωσής της, για ένα θέμα που άπτεται -κατά τους ισχυρισμούς κάποιων- της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό, όμως, όχι μόνο δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αλλά αντίθετα εξόργισε, με το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής να σημειώνει στη «Σ» ότι «η Βουλή δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την Κυβέρνηση για τέτοια ζητήματα, αφού είναι διακριτός ο ρόλος των δύο εξουσιών».

Η έντονη αντίδραση του Προεδρείου της Βουλής εξυφαίνεται και από το γεγονός πως, ούτε κατά τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας της Επιτροπής Νομικών έχουν καλεστεί οποιοιδήποτε κυβερνητικοί παράγοντες. Πάντως, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι παρασκηνιακά ακούστηκε ότι έγιναν προς το Προεδρικό τηλεφωνήματα από συγκεκριμένες πρεσβείες.

Κομματικά προσχήματα

Διερευνώντας περαιτέρω την παρασκηνιακή εξέλιξη του θέματος, προκύπτει ως επιβεβαιωμένη πληροφόρηση πως η πρώτη ανατροπή της ομοφωνίας προήλθε μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, κατά την οποία, απόντος του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου που είναι στο εξωτερικό, τρεις βουλευτές (τα ονόματα των οποίων κατέχουμε) έθεσαν ζήτημα «πιθανής αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων».

Επιχείρημα το οποίο σε καμία περίπτωση, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ενστερνίστηκαν άλλοι βουλευτές και κυρίως βουλευτές μέλη της Επιτροπής Νομικών. Το μέλος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ανέφερε στη «Σ» ότι δεν αντιλαμβάνεται ποια προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, μιλώντας, μάλιστα, για εσχάτως παρουσιασθέντες «επαναπροσεγγιστές» στις τάξεις του κόμματός του. Η ανατροπή της αρχικής ομοφωνίας εκδηλώθηκε επίσημα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Και το ΑΚΕΛ ενστάσεις

Ενστάσεις σε πιο ήπια, όμως, επίπεδα, ήγειρε, όπως πληροφορούμαστε, και το ΑΚΕΛ, το οποίο υπέδειξε ότι σε σχέση με την ποινικοποίηση γενοκτονιών που δεν αναγνωρίστηκαν από το διεθνές δικαστήριο, αλλά αναγνωρίστηκαν με απόφαση ή ψήφισμα της Βουλής θα πρέπει να υπάρξει η ασφαλιστική δικλίδα της ομοφωνίας. Και αυτό γιατί, όπως υπέδειξαν στελέχη της Αριστεράς, θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περιστασιακές πλειοψηφίες στη Βουλή να εγκρίνουν αποφάσεις ή ψηφίσματα για συγκεκριμένα γεγονότα, η άρνηση των οποίων θα αποτελεί άπαξ και διά παντός ποινικό αδίκημα. Θέση που προφανώς παραπέμπει στους φόβους της Εζεκία Παπαϊωάννου, σε κάποια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα από μια πλειοψηφία, να χαρακτηρίσει ως έγκλημα πολέμου πράξεις ή δράσεις κομμουνιστικών καθεστώτων του παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι για να διαχωρίσει τη θέση του από άλλες ενστάσεις, το ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να υιοθετηθεί ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ονομαστικά. Κάτι που δεν προβλέπεται στον προταθέντα νόμο, ο οποίος κάνει λόγο για ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης γενοκτονιών ή εγκλημάτων πολέμου που αναγνωρίστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο ή με αποφάσεις και ψηφίσματα της Βουλής. Ορολογία που καλύπτει, αν εγκριθεί η Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων, που ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί από τα διεθνή δικαστήρια.

Ξεκρέμαστη η θρησκευτική ομάδα

ΑΛΓΕΙΝΗ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πριν από την υπαναχώρηση μέρους των βουλευτών, είχε προηγηθεί τοποθέτηση στην Επιτροπή Νομικών του εκπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων Βαρτκές Μαχτεσιάν. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Νομικών που κυκλοφόρησε την Πέμπτη επίσημα, ο κ. Μαχτεσιάν υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που προτείνεται, πέραν του ότι προασπίζει το δίκαιο και τα συμφέροντα των αδικημένων Αρμενίων και Ελλήνων, δίνει το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος που σέβεται τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξέφρασε, δε, ευγνωμοσύνη προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γενικότερα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχρονική, ηθική και έμπρακτη συμπαράσταση. Αισθήματα που πολύ πιθανόν κηλιδώθηκαν από τις αντιδράσεις κάποιων.

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι