Menu

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας φθάνει μεθαύριο Τετάρτη στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη - 1/4/2015

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, κ. Galust Sahakyan, φθάνει μεθαύριο Τετάρτη, 1η Απριλίου, στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου. Η επίσκεψη του κ. Sahakyan συνδυάζεται με εκδηλώσεις μνήμης για την 100η Επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, που συνδιοργανώνονται, κατά κύριο λόγο, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Θρησκευτική Ομάδα των Αρμενίων στην Κύπρο.

Τον κ. Sahakyan συνοδεύουν η σύζυγός του, κα Zhanna Aghababyan, ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης και Συμπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας /Ομάδας Φιλίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, κ. Eduard Sharmazanov, ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα), κ. Gagik Ghalatchian, οι βουλευτές κ.κ. Vahram Baghdasaryan, Armen Mkhitaryan, Mikayel Manukyan και κα Lyudmila Sargsyan, καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.  Τον κ. Sahakyan και τη συνοδεία του θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, ο Κοσμήτορας της Βουλής, βουλευτής, κ. Σοφοκλής Φυττής.

Κατά την εδώ παραμονή τους, ο κ. Sahakyan και η αντιπροσωπία θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β’, ενώ θα πραγματοποιήσουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Αρμενίας στη Βουλή, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων στην Κύπρο, κ. Nareg Alemezian, από κοινού με εκπροσώπους οργανώσεων και σωματείων της Αρμενικής κοινότητας. Μετά από τη συνάντηση αυτή, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Ο κ. Sahakyan θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ από κοινού με τον κ. Ομήρου και τον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, θα εγκαινιάσουν έκθεση φωτογραφίας, με θέμα την Αρμενική Γενοκτονία, έκθεση την οποία συνδιοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Αρμενική Εθνική Συνέλευση, με τη συνεργασία του Μουσείου-Ινστιτούτου Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Οι δύο Πρόεδροι και ο κ. Μαχτεσιάν θα χαιρετίσουν εξάλλου την επίσημη τελετή, που διοργανώνεται από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, για την παρουσίαση κοινής έκδοσης αναμνηστικού γραμματοσήμου Κύπρου-Αρμενίας, αφιερωμένου στην εκατονταετηρίδα της Αρμενικής Γενοκτονίας. Ο κ. Sahakyan, η κα Aghababyan και η αντιπροσωπία θα επισκεφθούν επίσης χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Λευκωσία και στη Λάρνακα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα παραθέσει, τέλος, επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Sahakyan και της συνοδείας του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

 

 

Πηγή: parliament.cy

Διαβάστε περισσότερα...

Επιμένει ο Ομήρου για τους Αρμενίους

Προεδρεύει της Επ. Νομικών με στόχο να πείσει για το ορθό της θέσης του
Να προωθήσει άμεσα την πρότασή του για ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων θέλει ο Πρόεδρος της Βουλής, παρά τις ενστάσεις και αντιδράσεις


Χρυσή τομή, ώστε από τη μια να εκδηλωθεί, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια επιπρόσθετη στήριξη προς την Αρμενία ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία, αλλά από την άλλη να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα, τα οποία αναδεικνύουν κυρίως βουλευτές του ΔΗΣΥ, θα αναζητήσει στη σημερινή συνεδρίασή της, στις 10 το πρωί, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, την οποία συγκάλεσε και θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Σώματος και εισηγητής της πρότασης, Γιαννάκης Ομήρου.

Πλήρης επιβεβαίωση
Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Σ» το περασμένο Σάββατο για σκιές στις σχέσεις Βουλής - Εκτελεστικής Εξουσίας επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς επιπρόσθετες πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία του, όχι για την πρωτοβουλία του Γιαννάκη Ομήρου να προωθήσει την πρόταση νόμου, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκε η Κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο τούτο ήταν άλλωστε και η γραπτή δήλωση του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την οποία η Πινδάρου, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούσε τον Πρόεδρο της Βουλής να καλέσει στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Και αυτό γιατί, όπως αρμοδίως μας λέχθηκε, «δεν μπορεί η Βουλή να εγκρίνει προτάσεις νόμου χωρίς τη γνώμη της Κυβέρνησης, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα κληθεί να υπογράψει τον νόμο, θα πρέπει πρώτα να έχει τη σύμφωνο γνώμη του αρμόδιου με το θέμα Υπουργού». Η ίδια πηγή μάς υπογράμμισε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, είτε η αναπομπή του νόμου είτε η έγκριση του, όχι με ομοφωνία από τη Βουλή, θα έπληττε την κοινή προσπάθεια στήριξης του Αρμενικού αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας.

Επιμένει ο Ομήρου
Αν και πολλά απ' όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο δεν γίνονται γνωστά, αυτό που ξεκάθαρα φαίνεται είναι η επιμονή του Προέδρου της Βουλής για έγκριση της πρότασης, πριν από την προσφώνηση της Ολομέλειας της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης (Βουλής) της Αρμενίας, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσημα το νησί. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σ», σε ιδιωτική συνομιλία του με βουλευτές, ο Γιαννάκης Ομήρου έριξε και την ιδέα έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας το πρωί της Πέμπτης, ώστε κατά την προσφώνηση του Αρμένιου αξιωματούχου, να είναι ήδη γνωστή η έγκριση του νόμου. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με το ταξίδι του κ. Ομήρου στην Αρμενία, τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται να υποσχέθηκε στον ομόλογό του την έγκριση του νόμου ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όπως έπραξαν, ήδη, η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα.

Ελευθερία άποψης
Ως γνωστόν, όπως πρωτοσέλιδα έγραψε η «Σημερινή», η αρχική ομοφωνία στην Επιτροπή Νομικών ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ενστάσεων που κατέθεσαν σχεδόν οι μισοί βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πέραν και πάνω από το επιχείρημα, όπως αυτό προβλήθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, περί πιθανής ενόχλησης των Τουρκοκυπρίων, αυτό που απασχόλησε έντονα τους αντιδρώντες βουλευτές, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν περιορίζονται στο κυβερνών κόμμα, είναι το κατά πόσον πλήττεται, μέσω μια τέτοιας νομοθεσία, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

«Μήπως θα πρέπει να ποινικοποιήσουμε και τη μη αναγνώρισης της εισβολής, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά την χαρακτηρίζει ως ειρηνευτική επιχείρηση;», επιχειρηματολόγησε μιλώντας στη «Σ» αξιωματούχος από το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα, από αριστερά μέχρι δεξιά εκδηλώνονται ενστάσεις σε σχέση πάντα με το κάποια άλλα ιστορικά γεγονότα να χαρακτηριστούν με ευκαιριακές πλειοψηφίες της Βουλής ως εγκλήματα πολέμου (που εμπίπτουν στην προτεινόμενη νομοθεσία), και ως τέτοια, η μη αναγνώρισή τους να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Συγκεκριμένος βουλευτής με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων υπέδειξε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει π.χ. με τα εγκλήματα κάποιων στη Σοβιετική Ένωση.

Σκιές
Αν και αυτήν τη στιγμή δεν αποτελούν ουσία, αφού το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ως προς το πώς εξελίχθηκε το όλο θέμα και πού κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στην πρόταση νόμου που συνυπογράφουν όλα τα κόμματα, υπάρχει υπογραφή εκπροσώπου μεγάλου κόμματος, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Επίσης μείζον ερώτημα παραμένει το πώς κυκλοφόρησε η ομόφωνη έκθεση της Επιτροπής Νομικών αφού, όπως καταγγέλλουν κάποιοι, δεν υπήρξε σχετική συνεδρίαση λόγω και της απουσίας του Προέδρου της, Σωτήρη Σαμψών, στο εξωτερικό. Βεβαίως, όλα αυτά παραμένουν αναπάντητα, καθότι πολλοί από τους εμπλεκομένους κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό, κάτι που εντάθηκε μετά τη γνωστοποίηση παρασκηνιακά και όχι επίσημα, ότι έντονη υπήρξε η αντίδραση του Προεδρικού για την προώθηση της πρότασης εν αγνοία του.

Αγκάθι η αναγνώριση μέσω ψηφίσματος
Το αγκάθι στην προτεινόμενη νομοθεσία είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου, την οποία (οφείλουμε να το πούμε) συνυπέγραψαν αρχικά όλα τα κόμματα, ώστε η ποινικοποίηση να αφορά όχι μόνο τη μη αναγνώριση γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου, που έχουν διαπιστωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου που αναγνωρίστηκαν απλώς με ψήφισμα ή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτουν, όπως ξαναγράψαμε, η Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αμφότερες, σημειώνεται, δεν έχουν ακόμη (δυστυχώς) αναγνωριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, άρα δεν θα εμπίπτουν στις πρόνοιες του «περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου» όπως αυτός συζητήθηκε, χωρίς τη συμπερίληψη της πρότασης Ομήρου για διαζευκτική αναγνώριση από τη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα...

Θυσία οι Αρμένιοι στην επανέναρξη των συνομιλιών;

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία ανεξάρτητου θεσμού

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση και, κυρίως, το Προεδρικό, παρεμβαίνουν σε υποθέσεις που αφορούν ανεξάρτητους θεσμούς και ανατρέπουν, ή προσπαθούν να επηρεάσουν, την ανεξάρτητη λειτουργία τους. Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ακούονται απ' όλους φωνές, ν' αφεθούν απερίσπαστοι και ανενόχλητοι οι θεσμοί να λειτουργήσουν σωστά και προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας.

Η τελευταία παρέμβαση του Προεδρικού σε θέματα λειτουργίας της Βουλής και η ανατροπή της απόφασης του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, να υποβάλει πρόταση νόμου, διά της οποίας θα ποινικοποιείται η άρνηση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια. Και ως προς την πτυχή της παρέμβασης στη λειτουργία και στις αποφάσεις ενός ανεξάρτητου θεσμού και ως προσπάθεια διεμβολισμού μιας εθνικής προσπάθειας συμπαράστασης προς τον φίλο Αρμενικό λαό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνάδελφου Χρίστου Χαραλάμπους, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας το περασμένο Σάββατο, βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, προφανώς "κουρδισθέντες" από την Κυβέρνηση, έθεσαν θέμα "πιθανής αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων", εναντίον ενδεχόμενης έγκρισης τέτοιας πρότασης. Ποιων Τουρκοκυπρίων; Διότι δεν νομίζουμε ότι οι μάζες των Τουρκοκυπρίων θα εκδηλώσουν οποιαδήποτε αντίδραση σε τέτοια απόφαση. Μάλλον, όταν μιλούν για "Τουρκοκυπρίους", θα εννοούν την κατοχική ηγεσία. Αλλά από πότε η νόμιμη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνει αποφάσεις, υπό την αίρεση της έγκρισης, ή της αποδοκιμασίας, του ψευδοκράτους; Οποίο κατάντημα...

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι βουλευτής του ΔΗΣΥ δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι, "παρασκηνιακά, ακούστηκε ότι έγιναν προς το Προεδρικό τηλεφωνήματα από συγκεκριμένες πρεσβείες", προφανώς για να παρέμβει, ώστε να μην προχωρήσει η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής.

Είναι εξόφθαλμο ότι ορισμένες πρεσβείες, αλλά και η Κυβέρνηση, κινούνται πλέον στη λογική της διατήρησης του "ηπίου κλίματος", ενόψει της προαποφασισθείσας επανέναρξης των συνομιλιών και δεν επιθυμούν να υπάρξει οτιδήποτε που να παρεμποδίζει την επανέναρξη. Φοβούνται πως ενδεχόμενη απόφαση για ποινικοποίηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και θα δυσχεράνει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το άλλο απαράδεκτο, είναι ότι η Κυβέρνηση επικαλείται "θέμα διάκρισης εξουσιών" και υποστηρίζει ότι έπρεπε να ενημερωθεί εκ των προτέρων για θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής! Μα, είμαστε καλά; Θα καλύπτουμε τώρα τις γενοκτονίες της Τουρκίας, και θα τις εντάσσουμε στα θέματα "εξωτερικής πολιτικής"; Η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα έχουν περάσει τη σχετική νομοθεσία και σχετικό ψήφισμα υιοθέτησε εσχάτως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Κύπρος, η οποία έχει υποστεί το 1974 εθνοκάθαρση, επικαλείται διάκριση εξουσιών και θέμα εξωτερικής πολιτικής;

Πρωτίστως τη διάκριση εξουσιών όφειλε να τη σεβαστεί η Κυβέρνηση, και να μην εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν τον ανεξάρτητο θεσμό της Βουλής. Αλλά είπαμε. Τώρα η έγνοια είναι πώς θα διατηρηθεί "ήπιο κλίμα", μέχρι να ξαναρχίσει ο διάλογος κωφών με στόχο τη λύση δύο κρατών. Σε αυτόν τον βωμό θυσιάζεται και ο φίλος Αρμενικός λαός και απο-ενοχοποιείται για άλλη μια φορά η Τουρκία.
Αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε πάντοτε δεκτική σε υποδείξεις και πιέσεις ξένων. Δεν εκπλήττουν, συνεπώς, τα τηλεφωνήματα προς το Προεδρικό...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Χάμμοντ-Στρο

Το αν θα έλθει εδώ την 31η Μαρτίου ή την 1η Απριλίου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμμοντ, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι ότι θα δει τον Έρογλου στο "προεδρικό" του και ακολούθως θα συναντηθεί με τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση; Αλλά, γιατί να την ενοχλήσει; Εδώ ο ΔΗΣΥ υπήρξε ο φανατικότερος υποστηρικτής του Τζακ Στρο, όταν, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη στο "προεδρικό". Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί και η ηγεσία του ΔΗΣΥ εξεμάνη και έβαλλε κατά του τότε Προέδρου, ότι "εξόργισε φίλους και δημιουργεί εχθρούς". Πόσο "φίλος" αποδείχθηκε αργότερα ο Στρο, φαίνεται και από τη φιλοτουρκική πορεία του και τη στήριξη των τουρκικών θέσεων...

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος ο Σαλάντ από Αρμενία

Παρελθόν από τον πάγκο της Αρμενίας ο Μπερνάντ Σαλάντ μετά και τη νέα ήττα της ομάδας στην Αλβανία.

Η Αρμενία γνώρισε την ήττα και στην Αλβανία, έμεινε στον πάτο της βαθμολογίας και ο προπονητής της αποτέλεσε παρελθόν. Ο Ελβετός προπονητής, Μπερνάρντ Σαλάντ παραιτήθηκε ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του «Δέχθηκα την πρόταση γιατί είχαμε ως επιθυμία την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ηταν μια μεγάλη πρόκληση» τόνισε ο Σαλάντ.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Βουλή: Προς ποινικοποίηση η μη αναγνώριση γενοκτονίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κατέθεσε πρόταση νόμου, κατέληξε σε τροποποίηση του σχετικού εδαφίου της νομοθεσίας, η οποία ποινικοποιεί τις εκδηλώσεις ρατσιμού και ξενοφοβίας ώστε να καθιστά τη μη αναγνώριση γενοκτονίας, που ομόφωνα αναγνώρισε η Βουλή των Αντιπροσώπων με απόφαση ή ψήφισμά της, ποινικό αδίκημα.

Η πρόταση νόμου, που προέβλεπε την ποινικοποίηση μη αναγνώρισης της αναγνωρισμένης γενοκτονίας από τη Βουλή, βρισκόταν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο μετά από παρασκήνιο μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων επέτρεψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που κατέληξε ότι η ποινικοποίηση θα αφορά μόνο ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματα της Βουλής.

Η Βουλή μέχρι τώρα έχει αναγνωρίσει με ψηφίσματα ή αποφάσεις τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι συζητήθηκε εκ νέου η πρόταση νόμου που τροποποιεί το εδάφιο 3 του άρθρου 3 του νόμου για την ποινικοποίηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και σε αυτό προστίθεται μετά τη φράση αναγνωρισμένης γενοκτονίας από διεθνές Δικαστήριο, ή με ομόφωνη απόφαση ή ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εξήγησε ότι ο υφιστάμενος νόμος στο άρθρο 3 προνοεί ξεκάθαρα ότι οποιοδήποτε πρόσωπο, εκ προθέσεως και κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη, κατά τρόπο προσβλητικό ή υβριστικό, δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα επιδοκιμάζει εγκλήματα γενοκτονίας όπως αυτά ορίζονται στο καταστατικό του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, κατά τρόπο που πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μίας ομάδας ή μέλους της, είναι ένοχο αδικήματος.

Το εδάφιο 3 αναφέρει ότι άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση συνιστά ποινικό αδίκημα μόνο εάν τα εγκλήματα έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και σε αυτό προστίθεται ή με ομόφωνη απόφαση ή ψήφισμα της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών διευκρίνισε ότι η διαφοροποίηση από την πρόταση νόμου που βρισκόταν στην Ολομέλεια την Πέμπτη είναι η λέξη “ομόφωνη”.

Κληθείς να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση του νόμου, ο κ. Σαμψών είπε πως υπάρχουν περιπτώσεις γενοκτονιών που δεν έχουν κριθεί ως τέτοιες από το διεθνές δικαστήριο.

Είπε ακόμα πως κρίθηκε σκόπιμο ότι για αναγνώριση μιας γενοκτονίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που δύναται να δημιουργεί ποινικό αδίκημα πρέπει να είναι ομόφωνη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι έγινε πολλή φασαρία στη Βουλή για το θέμα και παρατήρησε με λύπη, όπως ανέφερε, ότι πολλές φορές οι πολιτικοί αυτο- εγκλωβίζονται και αυτο- βραχυκυκλώνονται.

Περαιτέρω εξέφρασε ικανοποίηση επειδή, όπως ανέφερε, υπήρξε κατάληξη επί της πρότασης των Οικολόγων για ομόφωνη απόφαση ή ψήφισμα της Βουλής.

Παρατήρησε ότι έγινε μεγάλη φασαρία, “εκτεθήκαμε ως Βουλή και δημιουργήθηκαν πολλές αμφιβολίες για λόγους που ανάγονται στην ανωμαλία του πολιτικού μας βίου και την ψυχοσύνθεση των πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων”.

Ο κ. Περδίκης είπε περαιτέρω ότι “τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο ΔΗΣΥ την Πέμπτη και τα οποία αντέκρουσε το ΑΚΕΛ, σήμερα τα επικαλέστηκε το ΑΚΕΛ και τα αντέκρουσε ο ΔΗΣΥ” και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά αποτελούν απαξίωση της πολιτικής και της Βουλής.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι