Menu

100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία – Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Με πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία και επίδοση υπομνήματος στον Τούρκο πρέσβη κορυφώνονται την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στις 18:00, οι εκδηλώσεις των Αρμενίων στην Αθήνα, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία το 1915.

Ανήμερα της επετείου, θα γίνει στις 16:00 και η επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης και εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας. Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Θα προηγηθεί η τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά την Πέμπτη 23 Απριλίου, στις 15:00, και σε απευθείας δορυφορική σύνδεση με την Αγία Έδρα Ετσμιατζίν της Αρμενίας.

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα γίνει την Κυριακή 19 Απριλίου, στις 10:30, στο θέατρο Παλλάς με κεντρική ομιλήτρια την ευρωβουλευτή Κύπρου δρ. Ελένη Θεοχάρους. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το περιοδικό Αρμενικά δημιούργησε την ιστοσελίδα www.armeniangenocide100.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία.

Οι δράσεις της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος δεν θα σταματήσουν στις 24 Απριλίου, αλλά θα συνεχιστούν όλη τη χρονιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και άλλες πόλεις.

Ήδη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 18:30, στο κτήριο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) έκθεση με τίτλο «Η Γενοκτονία των Αρμενίων στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου της εποχής». Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την ΟΚΕ και την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Λίγες μέρες αργότερα, την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 3η Ποδηλατοδρομία Μνήμης της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων «Χομενετμέν», σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης. Η εκκίνηση θα γίνει από τον Πειραιά και ο τερματισμός στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης όπου βρίσκεται το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το περιοδικό Αρμενικά δημιούργησε την ιστοσελίδα www.armeniangenocide100.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς επίσης ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νταβούτογλου σε Πάπα: Ανάρμοστη η συμπεριφορά σου

Την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας προκάλεσαν τα όσα είπε ο Πάπας Φραγκίσκος για τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Πάπα για την αρμενική γενοκτονία είναι «μεροληπτικές» και «ανάρμοστες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστο εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση, αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις Βατικανό και Άγκυρα

Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο Ποντίφικας», τόνισε ο νώρίτερα ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλλο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Ο πρέσβης (νούντσιος) του Βατικανού είχε κληθεί νωρίτερα από τις τουρκικές αρχές στο υπουργείο των Εξωτερικών στην Άγκυρα μετά από τις σημερινές δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος χαρακτήρισε την σφαγή των Αρμενίων ως «την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα La Repubblica στην διαδικτυακή της πύλη, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές δηλώσεις του ποντίφικα πρόκειται να προκαλέσουν πρόβλημα στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την Αγία Έδρα.

Ο ποντίφικας, στο τέλος του σημερινού του μηνύματός ευχήθηκε «ο Θεός να επιτρέψει να ξαναρχίσει η πορεία επανασυμφιλίωσης του αρμενικού και του τουρκικού λαού και να μπορέσει να ανθίσει η ειρήνη και στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ», υπενθυμίζοντας ότι «πρόκειται για λαούς που στο παρελθόν, παρά τις εντάσεις και τις διαφορές, έζησαν μακρές περιόδους ειρηνικής συνύπαρξης» και πως ακόμη και μέσα στην δίνη της βίας, υπήρξαν περιπτώσεις αλληλεγγύης και αμοιβαίας βοήθειας».

Σε δηλώσεις του, τέλος, προς το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν τόνισε: «Διαχωρίζω την τουρκική κυβέρνηση από τον λαό της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι τα λόγια του πάπα θα επηρεάσουν τις καρδιές και την σκέψη πολλών Τούρκων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και να ελευθερωθούν από το βάρος της Ιστορίας».

 

 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Pope Francis Reaffirms Armenian Genocide During Historic Vatican Mass (english subtitles)

  • Κατηγορία VIDEOS

The Holy Father Pope Francis offers this powerful greeting to the faithful the unprecedented mass held marking the centennial of the Armenian Genocide held at St. Peter's Basilica on April 12, 2015.

In remarks delivered at the opening of the commemorative mass, Pope Francis noted, "In the past century our human family has lived through three massive and unprecedented tragedies. The first, which is widely considered “the first genocide of the twentieth century”, struck your own Armenian people, the first Christian nation, as well as Catholic and Orthodox Syrians, Assyrians, Chaldeans and Greeks. Bishops and priests, religious, women and men, the elderly and even defenceless children and the infirm were murdered."

Pope Francis went on to state that, "It is necessary, and indeed a duty, to honour their memory, for whenever memory fades, it means that evil allows wounds to fester. Concealing or denying evil is like allowing a wound to keep bleeding without bandaging it!"

Armenian National Committee of America (ANCA) Executive Director Aram Hamparian offered the following comment regarding Pope Francis' remarks.

"Turkey underestimates, at its own risk, the power of our worldwide movement - a profoundly moral movement inspired by truth and driven by our shared hope for a fair and enduring peace based on a just international resolution of the Armenian Genocide," stated Hamparian.

At the end of the mass, His Holiness Aram I, Catholicos of the Great House of Cilicia, thanked Pope Francis for his reaffirmation of truth, and stated, "International law spells out clearly that condemnation, recognition and reparation of a genocide are closely interconnected." He went on to note that the Armenian cause is a cause of justice, and that justice is a gift of God. "Therefore, the violation of justice is a sin against God."

In his remarks, His Holiness Karekin II, Supreme Patriarch and Catholicos of All Armenians, stated “Our ancient people were uprooted from their cradle and historic homeland and scattered around the world. Our centuries-old Christian heritage was torn down, destroyed and seized. However, nothing — neither suffering, nor persecution or even death — forced our people to renounce their sacred faith."

 

 

Source: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου: Έκανε λόγο για «γενοκτονία» των Αρμενίων από τους Τούρκους

O πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια, μια δήλωση που απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε στο περιθώριο της κυριακάτικης λειτουργίας στο Βατικανό ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το 2000 στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».

 

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Βατικανό:Δείτε live τη Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στην 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Πάπας Φραγκίσκος σηματοδοτεί την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση την Θεία Λειτουργία τώρα από το Βατικανό.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι