Menu

Ποια η θέση του Τραμπ για τη Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής

Σπαζοκεφαλιά αναμένεται να αποδειχθεί το επόμενο διάστημα η στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο αντιπρόεδρος του Μάικλ Πενς στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πολλά είναι τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης που επιχείρησαν πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ να εκτιμήσουν τη στάση του Τραμπ.

Ωστόσο όπως ανέφερε το Armenian Weekly τον περασμένο Ιούλιο, ο 45ος πρόεδρος της Αμερικής δεν έχει εκφράσει ποτέ τις απόψεις του για το θέμα.

Βέβαια, πολλοί αμερικανοαρμενικής καταγωγής ψηφοφόροι έσπευσαν τότε να υπενθυμίσουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χτίζει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, έχει δανείσει το όνομά του σε κτήριο της Κωνσταντινούπολης και γενικότερα κάνει δουλειές με τους εχθρούς της Αρμενίας, άρα αποκλείεται να προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας. Μάλιστα σημειώνουν ότι «οι δουλειές» συνεχίζονταν ακόμα και τότε που ο νέος πρόεδρος έκανε αρνητικά σχόλια για τη στάση της Άγκυρας έναντι του ISIS και την καλούσε να πολεμήσει στο πλευρό της Δύσης, αλλά και σε βάρος των μουσουλμάνων.

Ντόναλντ Τραμπ και Μάικλ Πενς (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Οι θέσεις του αντιπροέδρου

Πιο σαφής είναι η στάση του νέου αντιπροέδρου Μάικλ Πενς, ο οποίος ενώ έχει πολλάκις μιλήσει για γενοκτονία των Αρμενίων όσο ήταν γερουσιαστής αλλά και κυβερνήτης της Ιντιάνα, καταψήφισε τα σχετικά κείμενα για την αναγνώριση της γενοκτονίας το 2007 και το 2010, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να βλάψει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«... Πιστεύω ότι στο πρώτο κομμάτι του προηγούμενου αιώνα, διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος του αρμενικού λαού και πως δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστεί... Το γεγονός ότι χάθηκαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο χριστιανοί κάνει την απώλεια ακόμα πιο προσωπικό θέμα για μένα. Ενώ δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτή τη γενοκτονία και τις ζωές που χάθηκαν, δυστυχώς δεν μπορώ να στηρίξω αυτό το Ψήφισμα... Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν» είχε πει τότε μεταξύ άλλων στο Κογκρέσο.

Κλείνοντας είχε καλέσει τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν όπως κι εκείνος.

Το 2012, την τελευταία χρονιά του στο Κογκρέσο, ο Πενς βαθμολογήθηκε από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή με Γ’ (C) για τη συνεισφορά του στον αγώνα των Αρμενίων για αναγνώριση.

Αρμενικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, είχαν συνταχθεί υπέρ της ενδυνάμωσης της άσκησης πιέσεων μέσω λόμπι στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι έστω κι αν κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ξεστομίσει τη λέξη «γενοκτονία» όντας στον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό κράτος το έχει κάνει με άλλους τρόπους:

  • Κατάθεση επίσημου εγγράφου στο Διεθνές Δικαστήριο το 1951.
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε δύο Ψηφίσματα Αναγνώρισης το 1975 και το 1984.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι