Menu

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αρμενίων έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα (φωτο-βίντεο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αρμενίων πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τις επιθέσεις των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έγιναν το περασμένο διήμερο.

Εκατοντάδες μέλη της Αρμενικής Κοινότητας της Αθήνας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην ελληνική πρωτεύουσα, απαιτώντας από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν:

  • Τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
  • Το σεβασμό των ισχυουσών αποφάσεων και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ.

Οι συγκεντρωμένοι, στο υπόμνημά τους προς τον πρέσβη, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η «Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την συνεχόμενη και διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του ειρηνικού πληθυσμού της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ».


Παράδοση του υπόμνηματος διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν
(φωτ.: facebook/Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του αρμενικού σχολείου Ζαβαριάν)

Επίσης τονίζεται ότι κατά τις πρόσφατες επιθέσεις, υπήρξαν θύματα αθώοι άμαχοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά. «Ο αρμενικός λαός ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστός υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με βάση τις αρχές της αυτοδιάθεσης των λαών και του διεθνούς δικαίου. Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει από το 1991 αποφασίσει για το μέλλον του, να ζήσει ελεύθερα και να αναπτυχθεί ειρηνικά στο δικό του κράτος, την Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ», υπογραμμίζεται ακόμη στο υπόμνημα.

Επιπλέον, απευθύνεται κάλεσμα στο Αζερμπαϊτζάν «να αποδεχτεί την ιστορική πραγματικότητα και να συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης των λαών της περιοχής». Επισημαίνεται η πρόθεση για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος, όμως παράλληλα γίνεται ξεκάθαρο ότι «σε κάθε περίπτωση που ο αρμενικός λαός θα προκληθεί από τις επιθετικές ενέργειές σας, η απάντηση θα είναι σκληρή και ολοκληρωτική». Οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν ειρηνικά αφού πρώτα έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Αρμενίας.

 

 

Πηγή: www.pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Πούτιν αποφάσισε να "κοντύνει" τον Ερντογάν;

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

 

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών Αρμένιων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Παρατηρητές που γνωρίζουν καλά την περιοχή εκτιμούν πως η Ρωσία ανοίγει νέο μέτωπο στην Τουρκία, με την ανοχή των ΗΠΑ.  Φαίνεται ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να "κοντύνει" τον Ερντογάν χτυπώντας τον ακριβώς εκεί που πονάει: στην ηγεμονική του εικόνα.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ένα συμβολισμό. Είναι η περιοχή που έχει "σπάσει τα μούτρα της" η Τουρκία και δεν κατάφερε να αποδειχθεί κυρίαρχη στις τουρκογενείς περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ εχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την Ρωσία όσο και για την Τουρκία. Πολύ μεγαλύτερη σημασία, από όσο έχει η Συρία, στην οποία ήδη συγκρούστηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι η μεγάλη φιλότουρκη - τουρκογενής δημοκρατία της περιοχής, Οι Αζέροι είναι Τούρκοι, στην καταγωγή και στη συνείδηση. Η διαχείριση της εικόνας που τίθεται για την Τουρκία είναι πολύ πιο βαθιά, καθώς, σε αντίθεση με την Συρία και τους Άραβες συμμάχους της, οι Αζέροι έχουν το "ομόαιμο" πέραν του "ομόθρησκου" με την Τουρκία.

Η Τουρκία λοιπόν καλείται τώρα να διαχειριστεί τη δημόσια ηγεμονική της εικόνα στην περιοχή.

Σε μια περιοχή που βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία προασπιζόμενη την ομόθρησκη Αρμενία στον προηγούμενο πόλεμο, είχε δηλώσει πως τα αρμενικά σύνορα είναι και ρωσικά.

Το τραύμα στην εικόνα της Τουρκίας ήταν τεράστιο και η ταπείνωσή της ισχυρή.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, δείχνει να είναι πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, αλλά εάν γιγαντωθεί, δεν αποκλείεται να εμπλακούν και οι δυο μεγάλες δυνάμεις και να οδηγηθούμε σε μια αναμέτρηση Ρωσίας - Τουρκίας στην περιοχή, εκτιμούσαν αναλυτές.

Ο χρόνος θα δείξει...

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία που συγκλονίζει επιζώντα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Είναι 105 ετών

 

Μια ζωή με τη σκέψη του πολέμου και του θανάτου. Ο Μόφσες Χανεσιγιάν επέζησε της γενοκτονίας των Αρμενίων και στα 105 του, πλέον, χρόνια κρατά μια φωτογραφία από το χωριό που εγκατέλειψε και ρίγη συγκίνησης τον διαπερνούν.

H νεαρή φωτογράφος, Νταϊάνα Μαρκοσιάν, τον συνάντησε πριν από δύο χρόνια στην Αρμενία και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που έκανε απαθανάτισε μέσα από τον φακό της τον τόπο του.

Έκλαιγε και τραγουδούσε. «Το σπίτι μου», έλεγε και ξανάλεγε καθώς κοιτούσε τη φωτογραφία και την άγγιζε. Ένωνε τα χέρια του και τα φιλούσε για να θυμηθεί το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε ο Μόφσες όταν είδε φωτογραφημένο το χωριό που εγκατέλειψε στην Αρμενία, έναν αιώνα μετά τη γενοκτονία.

Ήταν, μόλις, πέντε ετών το 1915 όταν στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό του. Οι μνήμες από την ημέρα εκείνη παραμένουν ζωντανές. «Οι στρατιώτες αφού μας συγκέντρωσαν σε ένα σημείο, έστρεψαν τα τουφέκια τους προς το μέρος μας . Η μητέρα μου βρισκόταν την περίοδο εκείνη σε γειτονική πόλη για επίσκεψη. Ποτέ δεν μάθαμε τι απέγινε», σημειώνει στον Guardian ο Μόφσες με τη συγκίνηση να τον κυριεύει.

Κατάφερε να ξεφύγει με τον πατέρα του ο οποίος του κρατούσε το χέρι. Θυμάται που οι δρόμοι είχαν τη μυρωδιά του θανάτου, πτώματα βρίσκονταν σε κοινή θέα, και η βιαιότητα δεν μπορούσε να περιγραφεί.

«Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Γενοκτονία . Εάν δεν την αναγνωρίσουν, αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για άλλη μια αντίστοιχη πράξη», σημειώνει με το βλέμμα στο παρελθόν.

Σήμερα ο Μόφσες έχει έξι παιδιά, 20 εγγόνια και τόσα δισέγγονα που δεν μπορεί να τα μετρήσει. Από τη μεγάλη του οικογένεια όμως απουσιάζει η σύζυγός του Ισκουί, που στα 99 της χρόνια έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα μεγάλο κενό.

Η συνάντηση με τη φωτογράφο

Η φωτογράφος Νταϊάνα Μαρκοσιάν συνάντησε το 2013 στην Αρμενία τον Μόφσες και άλλους εννέα επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Μετά από πολύωρες συζητήσεις με τρεις από αυτούς, τον Μόφσες, την Υεπραξία Μπαρσετζιάν Τζεβοντριτζιάν και την Μάριαμ Σαχακιάν, ταξίδεψε στα παλιά τους μέρη.

Ο Μόφσες έδωσε έναν χάρτη στην Νταϊάνα για να βρει το χωριό του, και όταν η δεύτερη έφτασε εκεί είδε όλα όσα της είχε περιγράψει. Από τη θάλασσα από την οποία αντλούσε δύναμη, το δέντρο από όπου έκοβε φρούτα για να φάει, μέχρι τα κατσίκια που συνόδευαν την αγνότητα των παιδικών του χρόνων και την εκκλησία της περιοχής που κατέληξε να είναι ερείπιο.

Η Νταϊάνα περιπλανήθηκε και στο παρελθόν της Υεπραξία που είναι 108 ετών σήμερα και σώθηκε από τη γενοκτονία διασχίζοντας ένα ποτάμι. Έγινε μάρτυρας εκτελέσεων καθώς με τρόμο έβλεπε συγχωριανούς της να αφήνουν την τελευταία τους πνοή και τα άψυχα κορμιά τους να καταλήγουν στο ποτάμι.

Παρόμοια, αλλά και τόσο ξεχωριστή η ιστορία της Μάριαμ, που έχει συμπληρώσει τα 102 χρόνια, και διέφυγε με τη μητέρα και τον αδερφό της, τον οποίο έντυσαν κορίτσι για λόγους ασφαλείας, στη Συρία. Κρύφτηκαν στο γρασίδι όταν είδαν τους στρατιώτες να πλησιάζουν, και περπατούσαν για τρεις ολόκληρες ημέρες μέχρι να φτάσουν στη Συρία. Έφτασαν μαζί, μετά από λίγο καιρό όμως ο καθένας αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Παρακολουθώντας τις ιστορίες, η Νταϊάνα αποφάσισε να τραβήξει φωτογραφίες από το χωριό του καθενός από τους τρεις υπεραιωνόβιους, και την περασμένη χρονιά τους έφερε σε επαφή με τις εικόνες του παρελθόντος τους. Μόλις είδαν τις φωτογραφίες, και οι τρεις τις άρπαξαν συγκινημένοι θέλοντας να γυρίσουν πίσω στα παιδικά τους χρόνια.

Ο Μόφσες ζήτησε από την Νταϊάνα να αφήσει τη φωτογραφία στην παλιά του εκκλησία, η οποία όμως δεν υπάρχει πια.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

 

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι