Menu

Η Τουρκία λογοκρίνει γερμανική συναυλία για τη γενοκτονία

Πιέσεις επί γερμανικού εδάφους εξακολουθεί να ασκεί η Άγκυρα για να αφανίσει οτιδήποτε θυμίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ προσφάτως έβαλε στο... παιχνίδι της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μην επιχορηγήσει προγραμματισμένο για τις 30 Απριλίου, κονσέρτο της Συμφωνικής Ορχήστρας Δρέσδης επειδή έχει τίτλο που παραπέμπει στη μεγάλη σφαγή του 1915. Η θρασύτατη στάση της έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Όπως καταγγέλλει η Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης, η τουρκική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιχορηγεί τη συναυλία της «Aghet» να μην προχωρήσει με τη χορηγία και να αποσύρει τη σχετική αναγγελία της από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. επειδή ο τίτλος της παίρνει θέση για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Συγκεκριμένα, «Aghet» σημαίνει «καταστροφή» και είναι όρος που χρησιμοποιείται από τους Αρμένιους για να περιγράψει τα αιματηρά γεγονότα του 1915.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δρέσδης

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αποσύρει την χορηγία των 200.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί στους Γερμανούς μουσικούς, αλλά απέσυρε «προσωρινά λόγω διατύπωσης του προγράμματος» την αναγγελία της εκδήλωσης από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Ο διευθυντής της ορχήστρας Μάρκους Ράιντ κατηγόρησε την Τουρκία για ωμή παρέμβαση και για «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

«Πρέπει να αποκαλέσουμε το γεγονός αυτό που ακριβώς ήταν. Δεν μπορούμε να υπεκφεύγουμε όταν πρόκειται για γενοκτονία» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το κονσέρτο ήταν ιδέα του Ράιντ και του γερμανικής καταγωγής κιθαρίστα Μαρκ Σινάν. Οι δύο καλλιτέχνες σχεδιάζοντας τις παραμέτρους του πρότζεκτ το Νοέμβριο του 2015, είχαν κατά νου μια εκδήλωση συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετείχαν μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία και τη Γερμανία και σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Γερμανία και ΕΕ επιρρεπείς στον εκβιασμό

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Συμβουλίου Γερμανίας Όλαφ Ζίμερμαν σχολιάζοντας στην Deutshe Welle το περιστατικό, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για επιχείρηση φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πει στον Ερντογάν να μη χώνει τη μύτη του στις δουλειές του Βερολίνου και να ασχολείται με τα της χώρας του.

Όλαφ Ζίμερμαν

«Υπήρχαν τέτοιες παρεμβάσεις και στο παρελθόν, αλλά έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι πιστεύει πως η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά είναι ευάλωτες σε τέτοιο εκβιασμό μια και χρειαζόμαστε τη βοήθειά του για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Για αυτό φαίνεται ότι νιώθει ελεύθερος να παρέμβει στα εσωτερικά μας θέματα. Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν άγχος και φοβούνται και αυτό είναι κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται» τόνισε ο Όλαφ Ζίμερμαν.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Απειλεί ανοιχτά την Αρμενία ο Ερντογάν και δηλώνει πως η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει!

Ο Ερντογάν ξαναχτυπά απειλώντας ανοιχτά την Αρμενία και τον Αρμένιο πρόεδρο προσωπικά, αλλά και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Μόσχας.

Ο Ερντογάν δεν άντεξε στον πειρασμό να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρμένιου ομολόγου του Σερζ Σαργκασιάν, ο οποίος είχε πει ότι η Αρμενία, αν χρειαστεί, είναι έτοιμη να πολεμήσει κατά του Αζερμπαϊτζάν.

«Η Αρμενία παίζει με τη φωτιά», απεφάνθη ο νέος Πορθητής. «Πάνω από 100.000 Αρμένιοι ζουν στην Τουρκία, μερικοί χωρίς άδεια παραμονής. Τους ανεχόμαστε. Επίσης προσέχουμε τους αρμενικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας. Αυτά δείχνουν πόσο φιλικά αντιδρά η Τουρκία. Ωστόσο η Αρμενία δεν τα βλέπει όλα αυτά», είπε ο Ερντογάν.

«Όμως η κατάσταση είναι τώρα ξεκάθαρη. Το Αζερμπαϊτζάν επικράτησε στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν και ακόμα και η Ρωσία δεν μπορούσε να υποστηρίξει, ανοικτά, την Αρμενία. Παρά τις αρμενικές δηλώσεις, οι απώλειες των Αρμενίων ήταν μεγάλες και τους έχουν προκαλέσει φόβο», τόνισε.

«Το Αζερμπαϊτζάν υπερέχει στρατιωτικά και πληθυσμιακά της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ούτε Γεωργία, ούτε Ουκρανία. Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτύχει εκεί τα αποτελέσματα που πέτυχε στην Ουκρανία. Ουσιαστικά πέτυχε μόνο στην Κριμαία γιατί οι Τάταροι εκεί είναι λίγοι», είπε ο σουλτάνος επιτιθέμενος και στη Μόσχα, σημάδι ίσως πως οι απόπειρες επαναπροσέγγισης δεν εξελίχθηκαν θετικά για αυτόν.

 

Με πληροφορίες από www.yenisafak.com

 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι