Menu

Μήνυμα Πούτιν για σεβασμό της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον αζέρο ομόλογο του Ιλάμ Αλίεφ, ο κ. Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ευρείας κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τις στιγμή που το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών Αρχών της διαφιλονικούμενης περιοχής καταγγέλλει σειρά παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον αζέρικο στρατό.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον αζέρο ομόλογο του Ιλάμ Αλίεφ, ο κ. Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ευρείας κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις, που οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και κάλεσε και τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν επειγόντως μια πλήρη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα όμως
, ο Σενόρ Χασρατιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο - Καραμπάχ δήλωσε πως: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν επανειλημμένως την εκεχειρία μετά την έναρξη εφαρμογής της στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Οι βομβαρδισμοί που σαφώς δεν είχαν την ίδια ένταση, σημειώθηκαν κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές, με κατεύθυνση το Μαρτακέρτ».

«Οι μονάδες του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν απάντησαν στις επιθέσεις του εχθρού, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία», πρόσθεσε ο κ. Χασρατιάν.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου από το βράδυ της Παρασκευής.

 

 

Πηγή: skai.gr από ΑΜΠΕ/Sputnik/Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε περισσότερα...

Αζερμπαϊτζάν - Αρμενία: Τουλάχιστον 64 νεκροί από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Οι συγκρούσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις τελευταίες 4 ημέρες, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιώτες, αλλά και αμάχους.

Παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν η Μόσχα και η Δύση, τίποτα δεν δείχνει να σταματά τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο κρατών.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις αζέροι άμαχοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν μετά την επανάληψη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι μάχες, που είναι οι πιο σφοδρές των τελευταίων είκοσι χρόνων, συνεχίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κατά μήκος των συνόρων.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών σε συγκρούσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των εμπολέμων πλευρών.

"Η Αρμενία συνέχισε να πλήττει θέσεις του αζερικού στρατού και στόχους αμάχων με πυρά πυροβόλων και όλμων 120 χιλιοστών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι "συνέχισε την επίθεσή του καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας".

"Χρησιμοποίησαν πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch στον νότιο τομέα της γραμμής του μετώπου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Βιέννη αναμένεται να φιλοξενήσει σήμερα, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, μια συνάντηση της ομάδας του Μινσκ για το Καραμπάχ στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία και έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση μιας λύσης σε αυτή τη σύγκρουση που παραμένει "παγωμένη" εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από το Γερεβάν, πήραν τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Παρά την υπογραφή, το 1994, μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα καμία συμφωνία ειρήνης.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα τις αρμενικές επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να τάσσεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση αυτή.

 

 

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε περισσότερα...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Προς νέα ανάφλεξη στον Καύκασο;

Χρόνια τώρα, οι αναφορές γύρω από το ευαίσθητο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην εύφλεκτη περιοχή του Καυκάσου, συνήθως, συμπεριλαμβάνουν το χαρακτηρισμό 'η παγωμένη σύγκρουση'. Η αναζωπύρωση, προ ημερών, της ένοπλης αντιπαράθεσης -η χειρότερη από το 1994 και την εκεχειρία που σταμάτησε τον εξαετή πόλεμο- υπενθυμίζει ότι συγκρούσεις δίχως λύση και οριστικό τέλος παγώνουν μεν αλλά στο βάθος σιγοκαίνε.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμενικός θύλακος μέσα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Ναγκόρνο -ή Ορεινό- Καραμπάχ, κατά κυριολεξία 'ορεινός μαύρος κήπος', είναι ένας αρμενικός θύλακος 150.000 κατοίκων και έκτασης 4.400 τ.μ. στο νότιο Αζερμπαϊτζάν δίπλα στα σύνορα με την Αρμενία. Επί ΕΣΣΔ, η Μόσχα το είχε ενσωματώσει, ως αυτόνομη περιοχή, στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και όχι στο Γιερεβάν παρότι οι περισσότεροι κάτοικοί του ήταν Αρμένιοι. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο, εν εξελίξει από το 1988, ακήρυχτος πόλεμος για την απόσχισή του από το Μπακού πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις: στις συγκρούσεις μεταξύ των, υποστηριζόμενων από το Γιερεβάν, Αρμενίων του Καραμπάχ και των Αζέρων, 30.000 έχασαν τη ζωή τους, περί το ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν. Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε το Μάιο του 1994, με τη μεσολάβηση των Ρώσων, βρήκε τους Αρμενίους να έχουν όχι μόνο τον πλήρη έλεγχο του θυλάκου αλλά και περιοχών γύρω από αυτόν.

Με μωβ χρώμα, ο θύλακος του Ναγκόρνο Καραμπάχ / με κίτρινο, οι περιοχές γύρω απ' αυτόν που ελέγχουν οι Αρμένιοι / με κόκκινο, η γραμμή επαφής - Πηγή: Stratfor

 

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών

Σε όλη τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών της κατάπαυσης του πυρός, περιστατικά παραβίασής της σημειώνονταν ανά διαστήματα -πιο συχνά και πιο έντονα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρών πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές, από το 2013 και μετά.

Αιφνιδιαστικά, δίχως προσώρας να έχει δοθεί απάντηση στο πώς και από ποιόν, ξέσπασαν σφοδρές μάχες μεταξύ αρμενικών και αζέρικων δυνάμεων, στις 2 Απριλίου 2016, κατά μήκος της 'γραμμής επαφής' με επίκεντρο τα χωριά Μαρτακέρτ, Μαρτούνι και Χαρντούτ στα οποία ζουν 14.400 άνθρωποι. Επισήμως από το Γιερεβάν και το Μπακού ανακοινώθηκε πως τουλάχιστον 30 στρατιώτες και 3 πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Με κόκκινο χρώμα, οι περιοχές των συγκρούσεων κατά τη νέα έκρηξη της βίας - Πηγή: OCHA

Γιατί;

Ποιος έχει συμφέρον να αναζωπυρωθεί το μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Ποιος ευθύνεται για το νέο ξέσπασμα της βίας που απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή που βρίσκεται πάνω σε 'σταυροδρόμι' αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στην οποία ένας πόλεμος αναπόφευκτα θα συμπαρέσυρε αφενός τη Μόσχα που έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία αφετέρου την Τουρκία που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν;

Μπακού και Γιερεβάν αλληλοκατηγορούνται.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τα σενάρια για τον υπαίτιο της αναζωπύρωσης

Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, υπογραμμίζει η Μαγκνταλένα Γκρόνο, ειδική σε θέματα συγκρούσεων στον πάλαι ποτέ σοβιετικό χώρο και ειδικότερα στον Καύκασο, Γιερεβάν και Μπακού ξεκίνησαν κούρσα εξοπλισμών. Ο Αζέρος Πρόεδρος καυχάτο ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας του ήταν, το 2014, δυο φορές μεγαλύτερος από τον κρατικό της Αρμενίας. Το Γιερεβάν, από την πλευρά του, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μη μείνει πολύ πίσω. Τα περιορισμένα οικονομικά του δεν του επέτρεπαν οπλικά συστήματα και πολεμικά μέσα ισάξια με του Μπακού, όμως το πλεονέκτημα που του έδινε ο έλεγχος στρατηγικών υψωμάτων εντός και γύρω από το Ορεινό Καραμπάχ επέφερε ισορροπία ισχύος. Αυτό θ’ αλλάξει, αν, όπως λέει το Μπακού, έχει ανακαταλάβει κάποια απ’ αυτά τα τελευταία 24ωρα. Η Γκρόνο υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Μόσχα -παρότι η Αρμενία είναι παραδοσιακός της εταίρος- πωλούσε όπλα και στις δύο χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τα έδινε ακριβότερα στο Αζερμπαϊτζάν 'επιδοτώντας' κατ’ αυτόν τον τρόπο τη χαμηλότερη τιμή στην οποία τα διέθετε στο Γιερεβάν.

Στο μέτωπο του Μαρτακέρτ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Πηγή: REUTERS/Vahram Baghdasaryan/Photolure

Ο ερευνητής του Κέντρου Κάρνεγκι, Τόμας ντε Βάαλ, υποστηρίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν, ως ο ηττημένος του πολέμου, έχει περισσότερους λόγους να σπάσει την εκεχειρία, προσδοκώντας σε νέες εχθροπραξίες έτσι ώστε ν’ αλλάξει υπέρ του την κατάσταση με μια στρατιωτική εκστρατεία περιορισμένης έκτασης. Τονίζει ότι, αμέσως μετά την αναζωπύρωση, τα αζέρικα ΜΜΕ άρχισαν να δίνουν έμφαση σε παλαιότερα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καλούσαν τις αρμενικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τη ζώνη των συγκρούσεων, εν είδει υπενθύμισης προς το διεθνές ακροατήριο ότι το Μπακού έχει δικαίωμα να προσφύγει σε στρατιωτική βία.

Στρατιώτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο μέτωπο του Μαρτακέρτ - Πηγή: REUTERS/Vahan Stepanyan/PAN Photo

Η Γκρόνο τονίζει, ότι ανέκαθεν διακαής πόθος του Αζερμπαϊτζάν ήταν να ανακτήσει αν όχι τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ τουλάχιστον εκείνον στις εφτά περιοχές γύρω από το θύλακο (με κίτρινο χρώμα στο χάρτη) τις οποίες ελέγχουν από τη δεκαετία του '90 οι Αρμένιοι. Με δεδομένο, συμπληρώνει, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλη δυσαρέσκεια, η οποία εκφράζεται με διαμαρτυρίες στους δρόμους, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ίσως θέλει να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από τη σημαία. Επιπροσθέτως, το Μπακού είναι πεπεισμένο ότι, δια της διπλωματικής οδού, τα δεδομένα επί του εδάφους δεν θ’ αλλάξουν.

Αρμένιος εθελοντής στο μέτωπο του Ασκεράν - Πηγή: REUTERS/Hrayr Badalyan/PAN Photo

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μάχες και απειλές εκατέρωθεν

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η κατάσταση, συνέρχεται σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου 2016, στη Βιέννη, η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ -η οποία μεσολαβεί για να διευθετηθεί το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η βία, όμως, καλά κρατεί· οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της 'γραμμής επαφής'.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος, Σαρκισιάν, προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου ενώ ο Αζέρος υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγορεί τους Αρμενίους ότι στοχοποιούν αμάχους, απειλεί με επίθεση κατά της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ.

Όπως επισημαίνει ο ντε Βάαλ, στον ευρύτερο χώρο του Καυκάσου, η ιστορία έχει δείξει, ότι οι ένοπλες αντιπαραθέσεις εύκολα τίθενται εκτός ελέγχου καθώς η κρατούσα 'μάτσο' πολιτική κουλτούρα της περιοχής αντιλαμβάνεται ως σημάδι αδυναμίας τον συμβιβασμό. Ή άλλως, με τα λόγια μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα, του Χέλμουτ φον Μόλτκε, στρατάρχη του πρωσικού στρατού, «ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της». Κοντολογίς, ακόμη κι αν το Μπακού -εφόσον ευσταθεί το σενάριο που το θέλει να ευθύνεται για την αναζωπύρωση- άναψε το φυτίλι στοχεύοντας σε αλλαγή των δεδομένων επί του εδάφους με μια μικρής κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, ουδέν εγγυάται ότι αυτή δεν θα εξελιχθεί σε επικίνδυνα μεγάλη. Τουναντίον μάλιστα.

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι