Menu

Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής ζητούν τμήμα αρμενικής γλώσσας στο Δ.Π.Θ.

Ξανά στο προσκήνιο ήρθε η δημιουργία Τμήματος Αρμενικής Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με αφορμή τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της αρμενικής κοινότητας –αυτής του Αγίου Ιακώβου. «Σημασία έχει ότι είναι μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της αρμενικής εβδομάδας που είχε γίνει πέρυσι με πρωτοβουλία του ΔΠΘ αλλά η δημιουργία του τμήματος δεν είναι κάτι που γίνεται αύριο, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία πρωτοβουλία της αρμενικής δημοκρατίας να λειτουργήσει υποστηρικτικά», σχολίασε ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, επί του σχεδιασμού για το ακαδημαϊκό τμήμα.

Υψηλή εκπροσώπηση στη γιορτή του Αγίου Ιακώβου
Όπως είπε ο κος Ματεοσιάν η γιορτή του Αγίου Ιακώβου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Αρμένιους καθώς θεωρείται ότι ο Άγιος Ιάκωβος έσωσε δις τον αρμενικό πληθυσμό από λιμό και ως εκ τούτου ο εορτασμός της μνήμης του είναι πάντοτε ιδιαιτέρως πανηγυρικός.

Στην Κομοτηνή, λόγω του εορτασμού βρέθηκαν επίσης ο μητροπολίτης των ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόεδρος των Αρμενίων Ελλάδας Παύλος Τσολακιάν και ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα. Επίσης τις ευχές τους στην αρμενική κοινότητα έδωσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων και αρχών. 

Στο ψυχαγωγικό μέρος των εκδηλώσεων, την παράσταση έκλεψε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, που παρουσίασε ένα πρόγραμμα το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαστεί και σε ευρύτερο κοινό, ενώ κέντρισε και ενδιαφέρον του Αρμένιου πρέσβη, που εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε το συγκρότημα στην Αρμενία. 

Σύμμαχος στο αίτημα ο Δ. Χαρίτου
Τις εορταστικές εκδηλώσεις της Κομοτηνής παρακολούθησε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας «είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραβρεθώ με σεβασμό σε αυτή την σημαντική θρησκευτική λειτουργία της πίστης στις παραδόσεις των Αρμενίων. Αισθάνομαι διπλή χαρά που βρίσκομαι με τα μέλη της αρμενικής κοινότητας που είναι ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και με την πολιτιστική τους δραστηριότητα και τις όμορφες παραδόσεις κοσμούν και αποτελούν πλούτο στην πολυπολιτισμική κοινωνία του τόπου μας».

 

 

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι