Menu

«ΓΚΟΜΙΤΑΣ» ένας ραδιοφωνικός σταθμός 74 ετών

Από τον υπεύθυνο του ραδιοσταθμού

Γκάρο Χεκιμιάν

Η Ουρουγουάη είναι μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής, που συνορεύει με την Αργεντινή και τη Βραζιλία και έχει πληθυσμό που μόλις ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια κατοίκους. Η χώρα απελευθερώθηκε το 1825 από την ισπανο-πορτογαλική κυριαρχία. Οι κάτοικοι είναι απόγονοι μεταναστών από την Ισπανία και την Ιταλία. Στη χώρα ζουν και πολλές μειονότητες , όπως Ρώσων, Ουκρανών, Ούγγρων, Εβραίων, Λιθουανών, Λιβανέζων, Γερμανών. Στην Ουρουγουάη ζουν και Αρμένιοι. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι πρώτοι αρμενικής καταγωγής μετανάστες ήταν δυο αδέρφια, που έφτασαν στη χώρα το 1897 και προχώρησαν στην ενδοχώρα με σκοπό την ενασχόλησή τους με τη γεωργία.

Η πολυπληθής αρμενική κοινότητα της Ουρουγουάης δημιουργήθηκε μεταξύ του 1920 και του 1930 από ορφανά Αρμενόπουλα, τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί με πλοία και βρήκαν φιλοξενία αμέσως μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το πρώτο κύμα των μεταναστών ανερχόταν στα 6.000 άτομα, ενώ ακολούθησε και δεύτερο κύμα εξίσου μεγάλο με το πρώτο, λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το οποίο ολοκληρώθηκε το 1950.

Έτσι, σήμερα η αρμενική κοινότητα αποτελείται από 15.000 περίπου άτομα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν εγκατασταθεί στο Μοντεβιδέο. Με άλλα λόγια, έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, μεταφέροντας μαζί μας τα κομμάτια των χιλιάδων χρόνων της ιστορίας μας, για να μην σπάσει η αιώνια αλυσίδα, αλλά και να διατηρηθεί στις καρδιές των νέων γενεών η γλώσσα, η γραφή και ο πλούσιος πολιτισμός μας.

Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει τα δικά μας μέσα μαζικής επικοινωνίας, είτε με ιδιωτική είτε με συλλογική πρωτοβουλία. Εξάλλου ο αρμενικός Τύπος ήρθε να ολοκληρώσει την κοινωνική ζωή των Αρμενίων της διασποράς.

Στη αρμενική κοινότητα της Ουρουγουάης την ευθύνη της ενημέρωσης ανέλαβε να διεκπεραιώσει το ραδιόφωνο. Κατά καιρούς υπήρξαν αρμενικές εφημερίδες οι οποίες κυκλοφόρησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όμως δεν ευδοκίμησαν.

Το ραδιόφωνο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και έγινε μέρος της καθημερινότητας των Αρμενο-ουρουγουανών. Από το 1930 μέχρι και σήμερα ένας σεβαστός αριθμός αρμενικών συλλόγων αλλά και ιδιωτών, απέκτησαν μέσα από τα ερτζιανά το δικό τους μέσο μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των συλλόγων λειτούργησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο παρελθόν και στα πλαίσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας λειτούργησε ο ραδιοσταθμός «Ράδιο Αρμένια», όμως το οικονομικό κόστος ήταν μεγάλο, μιας και ο ιδιοκτήτης του ήταν κάτοχος δυο ακόμα ραδιοσταθμών και λόγω οικονομικών ατασθαλιών τελικά η ουρουγουανή κυβέρνηση έκλεισε και τους τρεις ραδιοσταθμούς.

Τον Αύγουστο του 1935 εγκαινιάσθηκε ο ραδιοσταθμός «Γκομιτάς» ο οποίος είναι και πρωτοπόρος ανάμεσα στους αρμενικούς ραδιοσταθμούς της διασποράς, μιας και λειτουργεί επί 74 συναπτά έτη στη μακρινή Ουρουγουάη.

 

Πώς γεννήθηκε ο ραδιοσταθμός «Γκομιτάς»

 

Το 1935 μια ομάδα νεαρών Αρμενίων ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει έναν αρμενικό ραδιοσταθμό. Στόχος αυτών των νέων ήταν μέσα από τα ερτζιανά να «μπουν» στα σπίτια των Αρμενίων, να τα «γεμίσουν» με αρμενικές μελωδίες και τραγούδια, να κρατήσουν ζωντανή την αρμενική γλώσσα. Η ομάδα αυτή κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της και στις 18 Αυγούστου, αφού έγινε συμφωνία με έναν τοπικό ραδιοσταθμό, ξεκίνησε η αναμετάδοση της πρώτης εκπομπής. Μάλιστα, η πρώτη εκπομπή ονομάστηκε «Γκομιτάς», καθώς τα άτομα που απαρτίζαν την ιδρυτική επιτροπή ήταν μέλη της χορωδίας «Γκομιτάς». Εξάλλου πολλές χορωδίες ονομάζονται «Γκομιτάς», προς τιμήν του κορυφαίου αρμένιου μουσικού και λαογράφου.

Τα χρόνια εκείνα πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια συσκευή ραδιοφώνου. Έτσι, κάθε Κυριακή (διότι την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του ραδιοσταθμού η αναμετάδοση γινόταν μόνον τις Κυριακές) μαζεύονταν στο σπίτι κάποιου που είχε ραδιόφωνο.

Οι δίσκοι την εποχή εκείνη ήταν σπάνιοι. Για να πραγματοποιηθεί μια εκπομπή οι παραγωγοί προσκαλούσαν στο στούντιο μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, αλλά και τη χορωδία «Γκομιτάς». Έτσι, όλες οι εκπομπές ήταν ζωντανές αναμεταδόσεις.

Με την πάροδο των χρόνων και αφού η χορωδία «Γκομιτάς» επίσημα πλέον έπαψε να υφίσταται, η συγκεκριμένη εκπομπή μετονομάστηκε σε «Γκομιτάς ραδιοώρα».

Η 12η Δεκεμβρίου του 1987 ήταν μια ιστορική μέρα για τον ραδιοσταθμό. Με την ευγενή και πραγματικά γενναιόδωρη χορηγία του Αρμενο-αργεντίνου Εδουάρδου Σεφεριάν, έγινε η πρώτη αναμετάδοση εκπομπής μέσα από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του σταθμού μας.

Το 2005 εορτάστηκαν τα 70χρονα της ίδρυσης του σταθμού με αναμετάδοση των προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο, μέσω του Ίντερνετ το οποίο δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της επικοινωνίας μας. Ο «Γκομιτάς» παύει να είναι ένας τοπικός ραδιοσταθμός και μεταβάλλεται σε σταθμό διεθνούς και παναρμενικής εμβέλειας.

Όσοι συμπατριώτες μας το επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού μας (www.cx4radiorural.com) και να γίνουν ακροατές των εκπομπών μας.

 

Πηγή: armenika.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα ωραία θύματα Ο Αρμένιος της Καζαμπλάνκα »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι