Menu

Hovig: Η μουσική ήταν η μοίρα μου

Υπάρχουν κάποιοι που η σχέση τους με τη μουσική ξεκίνησε σχεδόν τυχαία (αξιομνημόνευτη η φράση της Αρλέτας «στο τραγούδι μπήκα τυχαία και έμεινα από αφηρημάδα), κάποιοι που την αγάπησαν θαυμάζοντας έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη, και κάποιοι άλλοι που φαίνεται πως γεννήθηκαν με το γονίδιο της μουσικής. Ασφαλώς, ο Hovig ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Πήρε μέρος στο X - factor εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή και το τηλεοπτικό κοινό, και στη συνέχεια ηχογράφησε το τραγούδι «Ξανά» σε στίχους Βάγιας Καλαντζή και μουσική Γιάννη Κυφωνίδη. Τώρα ετοιμάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, προάγγελος της οποίας είναι το single «Στη ζωή να τολμάς» (μουσική: Παύλος Ρεμπής, στίχοι: Σταύρος Ζαχαρίας) που έχει ήδη αγαπηθεί από πολλούς ακροατές. Αν και είναι μόλις 22 ετών, φαίνεται πως θα διαγράψει μία σημαντική πορεία στο χώρο του τραγουδιού, κάνοντας προσεχτικά και σταθερά βήματα.
Άρχισες να ασχολείσαι με τη μουσική από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από την ηλικία των έξι ετών, όταν, αν δεν κάνω λάθος, σου έκαναν δώρο μία κιθάρα.
Hovig: Από πολύ μικρός ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική, νομίζω είναι μία από αυτές τις σχέσεις που δε διαλέγεις εσύ, αλλά κάποιος έχει προκαθορίσει για σένα. Έξι χρονών μου κάνανε δώρο μια κιθάρα, κι επειδή δεν ήξερα ότι είναι δεξιόχειρα κι εγώ είμαι αριστερόχειρας, την κρατούσα αριστερά γιατί τα πρώτα χρόνια ήμουνα αυτοδίδακτος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου συμμετείχα σε σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις, ενώ στα ωδεία άρχισα στα 12 να κάνω φωνητικά και στα 15 μαθήματα κιθάρας. Και σιγά - σιγά άρχισα ν' ανακαλύπτω ότι μπορώ να γράφω κιόλας μουσική.

Με τους γονείς σου τι μουσική ακούγατε στο σπίτι; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαύμαζες από παιδί και αποτελεί πρότυπο για σένα;
Hovig: Κανείς απ' την οικογένεια δεν είναι μουσικός, αλλά συνέχεια είχαμε μουσική στο σπίτι, γι' αυτό και έχω πολλά ελληνικά και αγγλικά ακούσματα. Πάντα θαύμαζα τον Michael Jakson, έχω μεγαλώσει μαζί του, άκουγα πολύ Stevie Wonder, αλλά και Πάριο και Διονυσίου.

Ώστε άκουγες και λαϊκά.
Hovig: Φυσικά και άκουγα λαϊκά, είναι στο αίμα μας, όποιος λέει ότι δεν είναι ψεύδεται, πιστεύω η λαϊκή μουσική είναι η πιο ελληνική. Είχα διάφορα ακούσματα, αυτό φαίνεται από τον τρόπο που τραγουδάω. Μ' αρέσουνε ξένα τραγούδια (ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά) και βέβαια ελληνικά.
Αμφιταλαντεύτηκες καθόλου πριν αποφασίσεις να γίνεις τραγουδιστής; Οι γονείς σου πώς αντιμετώπισαν την επιθυμία σου;
Hovig: Πάντα ήθελα να γίνω τραγουδιστής και μουσικός και πάντα οι γονείς μου πίστευαν στο ταλέντο μου και με προτρέπανε, αυτοί με ώθησαν να πάω στο ωδείο. Η μουσική ήτανε η μοίρα μου, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ένα ταλέντο. Το θεωρώ τύχη κι εγώ είχα αυτό το ταλέντο. Όταν αρχίζεις και ασχολείσαι μ' αυτό γίνεται πιο συνειδητοποιημένο, όσο μπαίνεις πιο βαθιά ανακαλύπτεις πόσα πρέπει να μάθεις κι αυτό λειτουργεί ως πρόκληση. Η μουσική δεν είναι κάτι που κάνω, αλλά που είμαι, αν βγάλεις τη μουσική από μένα είναι κάποιος άλλος, όχι εγώ. Δεν είναι κλισέ αυτό, όποιος ασχολείται με τη μουσική το καταλαβαίνει, με τη μουσική δεν μπορείς να ασχολείσαι μόνο 20%, αλλά 100%. Κι όταν κάνεις το χόμπι σου δουλειά, δεν χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα της ζωής σου.

Από το X- factor τι αποκόμισες; Θα ξαναπήγαινες;
Hovig: Ήτανε από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μου, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, γνώρισα προσωπικότητες, δηλαδή την κριτική επιτροπή και το Σάκη Ρουβά, που είναι πολύ ενδιαφέρουσες και κέρδισα εμπειρίες που είναι προίκα για μια ζωή. Έμαθα την τηλεόραση, πήρα πολλά σημαντικά εφόδια για μία καριέρα του 2011, γιατί η τηλεόραση είναι το πιο καλό μέσο για να προβάλλεις τον εαυτό σου. Σίγουρα θα ξαναπήγαινα.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως στα talent shows δίνεται έμφαση στο εικαστικό μέρος και όχι στις φωνητικές ικανότητες των παικτών. Πιστεύεις πως η συμμετοχή σου μπορεί να έχει ως συνέπεια να αμφισβητηθείς από μια μερίδα του μουσικού κοινού;
Hovig: Αυτό το λένε όσοι έχουν κόμπλεξ, όποιος αγαπάει η μουσική γενικότερα δεν έχει τέτοια θέματα. Αυτά είναι μικρά κολλήματα, στο εξωτερικό χτίζονται πολύ καλές βάσεις από τέτοια παιχνίδια. Το θέμα είναι να ξέρεις ότι δεν βγαίνεις και κάνεις καριέρα. Σ' αυτή τη δουλειά υπάρχει μία ιεραρχία, δε γίνεται να βγαίνεις κι επειδή σε ξέρει ο κόσμος τρεις μήνες να περιμένεις την ίδια αντιμετώπιση με κάποιον τραγουδιστή πολύ πιο «παλιό» από σένα. Το φταίξιμο το έχουμε εμείς που πάμε στα talentshows, εσύ διαλέγεις πώς θα σε αντιμετωπίσει ο κόσμος.

Επομένως, ποτέ δε θεώρησες πως συμμετέχοντας στο X - factor έχεις ήδη κάνει καριέρα.
Hovig: Δεν πήγα με το σκεπτικό ότι θα κάνω καριέρα, η καριέρα είναι η σχέση που χτίζεις με το ακροατήριό σου πάρα πολλά χρόνια. Ζει σε μια ψευδαίσθηση όποιος πιστεύει ότι βγαίνοντας κάνει ή ξεκινάει καριέρα, τα talent shows είναι η αρχή για να χτίσεις ένα όνομα, όχι μια δουλειά. Βγαίνοντας θέλησα ν' ακουστεί το όνομα Hovig μέσα απ' τη δουλειά του Hovig.

 

 

Φέτος συμμετέχεις στο φιλανθρωπικό show του Mega TV - Κύπρου «DanSing for you». Με ποια κριτήρια αποφάσισες να πάρεις μέρος;
Hovig: Με εκφράζει σαν άνθρωπο, πιστεύω στις φιλανθρωπίες και θεωρώ πως πρέπει να βοηθάμε μ' οποιονδήποτε τρόπο τους συνανθρώπους μας. Πιστεύω ότι όταν έχεις ένα ταλέντο δεν ανήκει σε σένα, αλλά στο ευρύ κοινό. Εσύ είσαι ο τυχερός που στο 'δωσε ο Θεός. Τι πιο ωραίο από το να δίνεις στον κόσμο χαρά, ιδίως σε τέτοια σημαντικά γεγονότα και να 'ρχεται πίσω αυτή η χαρά σε σένα. Είναι το πιο όμορφο πράγμα να εισπράττεις χαρά από τον κόσμο!
Επίσης, το concept είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν είμαι τραγουδιστής, αλλά διδάσκω την ηθοποιό Ηλέκτρα Φωτιάδου πώς να τραγουδάμε και να παρουσιάζουμε ένα καινούριο κομμάτι κάθε εβδομάδα. Είναι ενδιαφέρον το να προσπαθείς να χτίσεις μία παρουσίαση, είναι μία πρόκληση, και η καλύτερη εκμάθηση είναι όταν μαθαίνεις σε κάποιον άλλον γιατί μέσα απ' αυτό μαθαίνεις κι εσύ.


Παράλληλα με τη συμμετοχή σου στο «DanSing for you» ετοιμάζεις το νέο σου δίσκο, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει το single «Στη ζωή να τολμάς» σε
μουσική Παύλου Ρεμπή και στίχους Σταύρου Ζαχαρία.
Hovig: Συνέχεια ηχογραφώ και δοκιμάζω κομμάτια με τον παραγωγό μου και στιχουργό Σταύρο Ζαχαρία. To CD-single κυκλοφορεί σε digital μορφή σε ψηφιακά δισκοπωλεία, και παίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο τραγούδι, ένα κομμάτι με ουσία, που σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δίνεις απλόχερα χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα, όπως λέει και το κομμάτι. Όποιος το ακούει έχει ένα χαμόγελο στο στόμα.  Με εκφράζει σαν άνθρωπο, γιατί είμαι αισιόδοξος και πιστεύω στη ζωή. Η μαγκιά είναι να ταυτιστεί το κοινό με τη δική σου ιστορία, κι αυτό το τραγούδι το καταφέρνει. Το τραγούδι έχει πολύ βαθύ νόημα, δε σου δίνει την απάντηση, σου θέτει όμως ερωτήματα.

Ο δίσκος θα περιέχει και τραγούδια που υπογράφεις εσύ ως συνθέτης;
Hovig: Παραπάνω από τραγουδιστή, θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό. Στο δίσκο θα έχω και δικά μου κομμάτια, σε στίχους του Σταύρου Ζαχαρία. Ταυτίζεται με τις απόψεις μου και μουσικά και σε όλα τα θέματα, η καλύτερη μουσική βγαίνει μέσα απ' τη συζήτηση. Τα κομμάτια μου ταιριάζουν στο ύφος που θέλουμε να δώσουμε στο δίσκο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη του στίχου, ο στίχος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, κυρίως στην Ελλάδα, λόγω του πλούτου της ελληνικής γλώσσας.

Ποιες είναι οι συνθετικές σου επιρροές και κατά πόσο καθορίζουν τις μελωδίες σου;
Hovig: Πιστεύω πως η μουσική έχει τρία στάδια: πρώτα ακούς, μετά μιμείσαι, μετά το χωνεύεις και βάζεις τη δική σου πινελιά. Έχω επηρεαστεί από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όχι μόνο από τους μύθους που σου ανάφερα στην αρχή, αλλά και από καινούριους, όπως Jamie Woon, Amy Winehouse, Corinne Bailey Rae, Dadid Gray, καθώς και απ' τους Χάρη Βαρθακούρη, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Νίκο Τερζή, Γιώργο Θεοφάνους... Η μουσική που γράφω κινείται και στα ακούσματα της jazz, δέχεται όμως τις επιρροές συνθετών που ανέφερα.

Θα σ' ενδιέφερε η συνεργασία με καταξιωμένους συνθέτες, που μετρούν είκοσι και πλέον χρόνια καριέρας;
Hovig: Κάθε καλλιτέχνες θέλει να τραγουδήσει μελωδίες αναγνωρισμένων, αλλά θέλω να φτάσω στο σημείο να μ' εμπιστευτούν, όχι να πω ένα τραγούδι για να το βάλω στο δίσκο και να πω ότι τραγούδησα τον τάδε. Θέλω να έχω προσωπική επαφή με τους συνεργάτες μου. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί νέοι αξιόλογοι συνθέτες, που δεν τους ξέρει ο κόσμος ίσως και λόγω δικής τους επιλογής.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η συνήθεια να κατατάσσουμε τους τραγουδιστές ανάλογα με το ρεπερτόριό τους -π.χ. ποπ, λαϊκός, έντεχνος κλπ- παρόλο που οι περισσότεροι πειραματίζονται με πολλά μουσικά είδη, ή ακόμα χειρότερα να τους στιγματίζουμε με τους όρους «εμπορικός» και «ποιοτικός»,  τους οποίους προσωπικά θεωρώ ασαφείς και καταχρηστικούς. Ως νέος καλλιτέχνης, πώς αντιμετωπίζεις αυτά τα φαινόμενα; Θεωρείς πως υπηρετείς κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος;
Hovig: Εγώ πιστεύω στην καλή και στην κακή μουσική. Δε μ' αρέσουν οι ταμπέλες, αλλάζουν οι καιροί, οι καλλιτέχνες ερχόμαστε πιο κοντά στο κοινό και δεν του επιβάλλουμε τι πρέπει ν' ακούει, όπως παλιότερα. Ο κόσμος έχει κριτήριο, γι' αυτό η νέα γενιά διαλέγει καλύτερα κομμάτια απ' τους προηγούμενους. Ναι μεν βγαίνουνε χιτάκια, αλλά βγαίνουνε και πολλά καλά κομμάτια. Είμαι καλλιτέχνης της νέας γενιάς, θέλω να χτίσω την καριέρα μου μέσω της νέας γενιάς, χωρίς να σνομπάρω οποιοδήποτε άλλο κοινό. Μ' αρέσουνε όλα τα είδη της μουσικής, αρκεί να σέβονται την τέχνη που υπηρετείς.

Ποια είναι η σχέση σου με το Internet; Έχεις σκεφτεί να προωθήσεις τα τραγούδια σου μέσω του διαδικτύου; Σε ρωτάω επειδή τα πρώτα δισκογραφικά σου βήματα γίνονται σε μία περίοδο παρακμής των δισκογραφικών εταιριών.
Hovig: Ασχολούμαι πάρα πολύ, πιστεύω στο internet, αν το χρησιμοποιείς σωστά και ο δημιουργός και το κοινό επωφελούνται με νόμιμο τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να κλέβεις μουσική, είναι θέμα χαρακτήρα, αν σέβεσαι τη μουσική και το δημιουργό δεν το κάνεις! Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να κατεβάσεις νόμιμα. Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε δύο μορφές: άλμπουμ ψηφιακής μορφής και σε κανονική μορφή στα δισκοπωλεία. Και το «Στη ζωή να τολμάς» κυκλοφορεί και σ' αυτή τη μορφή.

Είχες δηλώσει συμμετοχή για να εκπροσωπήσεις την Κύπρο στη Eurovision, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον Κυπριακό τελικό. Για ποιους λόγους θέλησες να πάρεις μέρος; Πιστεύεις πως ο εν λόγω διαγωνισμός είναι η αρχή για μια διεθνή καριέρα;
Hovig: Για μένα είναι η Eurovision είναι ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός, μπορείς να το αντιμετωπίσεις με κακό μάτι και να το δεις ως ριψοκίνδυνη κίνηση, αλλά για μένα είναι μία απίστευτη εμπειρία. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για διεθνή καριέρα, αλλά κανείς δε μπορεί να με κάνει να συμβιβαστώ με τα όνειρά μου. Τα όνειρα είναι πολύ μεγάλα, και δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι να τον αφήνεις να ονειρεύεται.

Πώς ονειρεύεσαι λοιπόν τον εαυτό σου σε είκοσι χρόνια;
Hovig: Θέλω να 'χω κάνει μια σωστή και σταθερή πορεία στη μουσική, να εξελίσσομαι σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος, γιατί όποιος ασχολείται με τη μουσική έχει μία διαφορετική νοοτροπία και ψυχοσύνθεση.

Έχεις σκεφτεί καθόλου το γάμο και την οικογένεια;
Hovig: Είμαι πολύ μικρός και δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, αλλά πιστεύω πως είμαστε φτιαγμένοι για να μοιραζόμαστε πράγματα. Η οικογένεια ολοκληρώνει ένα κεφάλαιο της ζωής σου.

Εκτός από το δίσκο που ετοιμάζεις, ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα;
Hovig: Ξεκινάμε 3 Νοεμβρίου στο Ghost House στο Ψυρρή με τον Νίκο Σαπουντζάκη κάθε Πέμπτη και ήδη συζητάω με νυχτερινά μαγαζιά, για να συμμετάσχω σε ένα σχήμα. Ο δίσκος θα είναι έτοιμος πριν τα Χριστούγεννα, στο ενδιάμεσο θα κυκλοφορήσει άλλο ένα κομμάτι σε single, και θα κάνω διάφορες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Πηγή: e-orfeas.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φωνή λαού Σημάδια σήψης στην «ισχυρή» Τουρκία »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι