Menu

Η αποστολή του τελευταίου Αρμένιου της Ντάκα

Ο αριθμός της άλλοτε ευημερούσας αρμενικής κοινότητας της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, στη Νότια Ασία, έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα περιορίζεται σε μία μοναδική παρουσία.

Ο κύριος αυτός, γνωστός με το αγγλοποιημένο του όνομα Michael Joseph Martin, είναι 73 ετών, κι όταν πεθάνει, θα σηματοδοτήσει όχι μόνο το τέλος μιας εποχής, αλλά και θα θέσει σε ενδεχόμενο κίνδυνο το μέλλον μιας από τις ομορφότερες εκκλησίες της Ντάκα.
Ελάχιστα είναι τα εναπομείναντα ίχνη από την παρουσία της άλλοτε ανθούσας αρμενικής κοινότητας της Ντάκα. Ένα από αυτά είναι η Αρμενική οδός (Armenian Street) σ’ ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Παλαιάς Ντάκα, κατάλοιπο της εποχής που οι Αρμένιοι βρίσκονταν στην καρδιά του εμπορίου γιούτας και δέρματος της Βεγγάλης.

Ένα λαμπρό μνημείο

 

Η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και περιγράφεται από τους επισκέπτες της ως ένα λιμάνι - καταφύγιο στη μέση του κυκλοφοριακού χάους των συνωστισμένων δρόμων που την περιτριγυρίζουν.
Παρόλα αυτά, το μέλλον της είναι αβέβαιο. Ο επιστάτης κύριος Martin, του οποίου το αρμενικό όνομα είναι Μικαέλ Χοβσέπ Μαρτιροσιάν, διατηρεί με αγάπη το κτίσμα εναντίον των καταστροφών που προκαλεί ο καιρός και η ρύπανση.
Κρατά το ηλικίας αιώνων αρχείο γεννήσεων και γάμων και προσέχει τις αρχαίες ταφόπετρες που περιγράφουν  την ιστορία της αρμενικής κοινότητας της Βεγγάλης.
Αλλά όταν ο κύριος Martin πεθάνει, δεν θα υπάρχουν άλλοι Αρμένιοι να φροντίζουν την εκκλησία.
“Ό,τι κι αν συμβεί, είμαι διατεθειμένος να μην αφήσω αυτή την εκκλησία να ερειπωθεί ”, δηλώνει.
“Μπορεί να είμαι ο τελευταίος αρμένιος κάτοικος στο Μπαγκλαντές, αλλά θα κάνω οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι κάποιος Αρμένιος από το εξωτερικό θα αναλάβει τη δουλειά που κάνω. Αλλιώς αιώνες παράδοσης θα εξαφανιστούν μέσα σε μια νύχτα”.

Πειρατικοί θάνατοι

 

Το νεκροταφείο της εκκλησίας μοιάζει με γιγάντιο βιβλίο ιστορίας, εξιστορώντας την ιστορία των Αρμενίων στην περιοχή. Οι Αρμένιοι, όπως οι Βεγγάλιοι, είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο εμπόριο και πιστεύεται ότι έφτασαν στην περιοχή το 12ο αιώνα.
“Αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν στο πέλαγος, σκοτώθηκαν από πειρατές”, λέει ο Martin, δείχνοντας δύο ταφόπετρες που φέρουν σκαλίσματα ενός κρανίου και διασταυρούμενων οστών.
“Ήταν Αρμένιοι και τα σώματά τους μεταφέρθηκαν και τάφηκαν εδώ το 1783”.
Δείχνοντας μια άλλη ταφόπετρα λέει: “Ο πατέρας αυτού του άντρα ήταν παντρεμένος με μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όπως και ο ίδιος.
Είχαν χρήματα και δύναμη, και ήταν επίσης οι μεγαλύτεροι έμποροι γιούτας (φυτική ίνα) στη χώρα. Αλλά τα παιδιά τους δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το θάνατο από διφθερίτιδα.
Το 18ο αιώνα ακόμα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν μπορούσαν να σώσουν τις ζωές των παιδιών τους”.

Πολυσύχναστη τοποθεσία

 

Το εσωτερικό της εκκλησίας δείχνει εγκαταλειμμένο από τις πολυάριθμες ληστείες, αλλά τα κύρια θέλγητρά της - τα πορτρέτα της Σταύρωσης και του Μυστικού Δείπνου -παραμένουν. Πιστεύεται ότι έχουν γίνει από έναν διακεκριμένο ευρωπαίο καλλιτέχνη. Καθώς η εκκλησία βρίσκεται σε μια   πολυσύχναστη συνοικία της πόλης, οι δρόμοι είναι τόσο συνωστισμένοι που η λειτουργία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς κανείς από την κοινότητα δεν θα έφτανε εκεί στην ώρα του.
Άλλα ακόμη κι αν δεν είναι πλέον δυνατό να γίνονται τακτικά  λειτουργίες, ο Martin λέει ότι το μέλλον αυτού του πολύτιμου κομματιού ιστορίας είναι εξασφαλισμένο.
Μέχρι να βρεθεί κάποιος από την αρμενική κοινότητα του εξωτερικού, ο ίδιος θα συνεχίσει τη δουλειά του ως επιστάτης.
“Ενώ οι περισσότεροι Αρμένιοι έχουν εγκαταλείψει το Μπαγκλαντές, ως ο τελευταίος κάτοικος θεωρώ χρέος μου να διασφαλίσω ότι αυτό το λείψανο μιας αλλοτινής εποχής δεν θα αφεθεί στην τύχη του”.
Πηγή: armenika.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι