Menu

Η Φαρμακευτική Βιομηχανία της Αρμενίας

Στον κλάδο παραγωγής φαρμάκων δραστηριοποιούνται 17 βιομηχανίες, που έχουν λάβει μόνιμη άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας. Επίσης δραστηριοποιούνται 20 εμπορικές εταιρείες χονδρεμπόρων και υπάρχουν 800 σημεία λιανικών πωλήσεων και 4 μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων. Στην Αρμενία 170 επιχειρήσεις απασχολούνται με τις εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η εγχώρια παραγωγή ανέρχεται σε 2.3 δις AMD (περίπου 7.6 εκ. δολ). Οι εξαγωγές ανέρχονται σε 3.7 εκ. δολ. και οι εισαγωγές σε 100 εκ. δολ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 61% κατά τα έτη 2003-2011 φτάνοντας τα 5.7 εκ. δολ. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι η Ρωσία, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία και Λευκορωσία. Το επιστημονικό δυναμικό των εταιρειών που παράγουν φάρμακα (κυρίως με τη μορφή cluster) ανέρχεται σε 4.800-5.000 υπαλλήλους. Ο μέσος όρος ανά μονάδα είναι 600 εργαζόμενοι.

Ο μέσος μισθός στον κλάδο ανέρχεται σε 600 δολ. τον μήνα., ενώ για τους εξειδικευμένους (Pharmacist/Engineer/Technologist) κυμαίνεται σε $450 - $600. Για το λοιπό διοικητικό προσωπικό της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι $200-300.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα περιλαμβάνει 6 Σχολές στις οποίες είναι ενταγμένα και τα σχετικά Ινστιτούτα Έρευνας και Ανάπτυξης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το κράτος βέβαια ελέγχει και διαμορφώνει τη διοίκηση σε όλους αυτούς τους οργανισμούς.

Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν κατά μέσο όρο 10% σε έρευνα (R&D). Λειτουργούν 18 εργαστήρια των εταιρειών αυτών που είναι πιστοποιημένα με ISO και έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες αιχμής. (ExLab - Laboratory of the Scientific Center Of Drug And Medical Technology Expertise). Ενώ 3 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για να λάβουν επίσης ISO και πιστοποιητικό για GSM. Η ένωση των παραγωγών και εισαγωγέων φαρμάκων έχει δέκα μέλη.

Η Αρμενική Ένωση Φαρμακοποιών περιλαμβάνει 1.500 μέλη, τα οποία έχουν λάβει την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση κυρίως σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρμενίας.

Βασικά προϊόντα που παράγονται

Η παραγωγική αλυσίδα της φαρμακοβιομηχανίας παράγει ευρεία γκάμα γενοσίμων φαρμάκων και συμπλέγματα προβιοτικών σκευασμάτων.

  • Αποστειρωμένα υγρά παρασκευάσματα (συμπεριλαμβανομένων ενδοφλέβιων διαλυμάτων έγχυσης).
  • Αντισηπτικά παρασκευασμάτων (σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση)
  • Καρδιοαγγειακά φάρμακα
  • Εκχυλίσματα βοτάνων και υγρών σκευασμάτων
  • Οφθαλμολογικά παρασκευάσματα
  • Προβιοτικά σκευάσματα
  • Βιοδραστικά πρόσθετα τροφίμων

Η φαρμακευτική βιομηχανία παράγει σκευάσματα σε μορφή δισκίων, κάψουλας, αλοιφών και λοιπών σύγχρονων μορφών.

Δύο φαρμακευτικές βιομηχανίες και μια αλυσίδα λιανικής αποτελούν τις εταιρείες υποδοχής των άμεσων ξένων επενδύσεων στον κλάδο. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Μη κυβερνητική Οργάνωση Αρμενική Διασπορά.

Βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κλάδου

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους των επιχειρήσεων στην Αρμενία. Οι πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης και οι τρέχουσες επενδύσεις των εταιρειών έχουν δημιουργήσει μια στερεά βάση για τη διασφάλιση της περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς οφείλονται τόσο στη μεγέθυνση της εγχώριας αγοράς όσο και των εξαγωγών εντός της ζώνης των χωρών μελών της ΚΑΚ οι οποίες επίσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο τα έτη 2005-2009.

Η ισχυρή βάση των χημικών βιομηχανιών έχει προσδώσει πλεονέκτημα στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης της βιομηχανίας, καθώς πολλά στελέχη με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση αλλά και υψηλά επίπεδα ασφαλείας, έχοντας υιοθετήσει τα σοβιετικά πρότυπα ποιότητας του κλάδου (GHOST).

Κάθε χρόνο το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού δυναμικού εμπλουτίζεται από νέους αποφοίτους των διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων της Αρμενίας που έχουν επίσης υιοθετήσει πολιτική εξωστρέφειας μέσω σύναψης συνεργασιών με γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού (συνολικά 19 συνεργασίες έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα και είναι σε ισχύ).

Οι εγκαταστάσεις των εργαστηρίων παρότι το 1993, με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση, υπέστησαν σημαντική υστέρηση σε συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, μετά το 2000 έχουν καλύψει εν πολλοίς το χαμένο έδαφος. Οι νέοι επιχειρηματίες του κλάδου είναι συνάμα και νέοι επιστήμονες που επιθυμούν να υλοποιήσουν στον ιδιωτικό τομέα τις γνώσεις τους, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της ασφάλειας τροφίμων και των δομών υγείας της χώρας τους.

Η χημική βιομηχανία αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό μέρος της αρμενικής οικονομίας καθώς από την δεκαετία του 1980 περίπου 10% της μεταποιητικής παραγωγής προέρχονταν από το χημικό κλάδο, στον οποίο σημαντικό μερίδιο κατέχουν τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία της Αρμενίας, ήταν η Yerevan-Chemical-Pharmaceutical Firm που είχε ιδρυθεί το 1967. Ένα χρόνο αργότερα, η επιχείρηση είχε αρχίσει την παραγωγή δέκα διαφορετικών ιατρικών σκευασμάτων. Η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 1995. Ένα νέο κύμα εκτεταμένης ανάπτυξης της φαρμακευτικής βιομηχανίας άρχισε με την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν επικράτησε στην Αρμενία η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ήταν σε αυτό το διάστημα όταν η Αρμενία υποδέχτηκε την πρώτη ξένη επένδυση στη φαρμακευτική μεταποιητική βιομηχανία.

Σήμερα υπάρχουν 17 φαρμακευτικές εταιρείες με κρατική άδεια για παραγωγή φαρμάκων στην Αρμενία. Το σημαντικό είναι ότι όλες έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, αν και μερικοί (π.χ. Liqvor, Pharmatech, Arpimed και Vitamax-Ε) παράγουν και επώνυμα προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στις άλλες χώρες (εξαγωγικές αγορές).

Σημαντικό μερίδιο κατέχει και η παραγωγή φαρμάκων με σύμβαση παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του διεθνούς ανταγωνισμού (π.χ. Arpimed, Pharmatech).

Σε όλες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις πάντως είναι διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός των μετόχων που συμμετέχουν στην κεφαλαιακή δομή τους και μάλιστα παρά τις παραδοσιακές προσπάθειες της ολιγαρχικής δομής της οικονομίας της Αρμενίας να διαμορφώσει και την συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο η διαδικασία συγχωνεύσεων είναι επιλογή των περισσοτέρων παραγωγικών μονάδων στην πορεία ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της προοπτικής διαμόρφωσης περισσότερο εξωστρεφών πολιτικών.

Μέχρι τον Ιούλιο 2008 υπήρχαν περισσότερα από 170 εισαγωγείς φαρμάκων, 10 χονδρέμποροι και περίπου 800 σημεία λιανικής πώλησης με άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Υπάρχουν επίσης 4 μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης φαρμάκων : AlfaFarm, NataliFarm, 911 και Esculap.

Η ποιότητα των προϊόντων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα μεταξύ των Αρμενίων κατασκευαστές. Οι περισσότερες πρώτες ύλες εισάγονται από την ΕΕ και από προμηθευτές στις ΗΠΑ, γεγονός που διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των παραγομένων σκευασμάτων, αλλά επιδρά στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία τελικώς διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα ένεκα των λοιπών στοιχείων διαμόρφωσης του κόστους.

Επιπλέον, το ανεπτυγμένο και διεθνώς αναγνωριζόμενο για την εξειδίκευσή του στον κλάδο ανάπτυξης φαρμακευτικών προτύπων (πατεντών) Drug & Medical Technology Expertise Center of Armenia, με τεχνολογία αιχμής εξασφαλίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή των ιδανικών μεθόδων ελέγχου τόσο στα παραγόμενα όσο και στα εισαγόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η παρουσία αυτής της ικανότητας στη χώρα είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του κλάδου. Η εφαρμογή των διεθνώς αποδεκτών προτύπων ποιότητας, η οποία είναι σε διαδικασία, θα υποστηρίξει την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας και τη μείωση του κινδύνου των κατώτερης ποιότητας προϊόντων που εισάγονται στην αγορά. Τρεις μεγάλοι παραγωγοί έχουν επιτυχώς ελεγχθεί από δυτικές εταιρείες και μία έχει ήδη αναδιοργανώσει τις δομές της εταιρείας της στη βάση υιοθέτησης των διαδικασιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές GMP και πρόκειται να πιστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις επιχειρήσεις και στα clusters του κλάδου εκτιμάται σε 4.800-5.000 εργαζομένους εκ των οποίων 550-600 απασχολούνται άμεσα στον τομέα της φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας και παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας είναι εξειδικευμένο δυναμικό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία και κυμαίνεται από 30 έως 100 ανά παραγωγική μονάδα. Σε σύγκριση με άλλους παραγωγικούς τομείς στην Αρμενία, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για περαιτέρω ανάπτυξη που απορρέουν από: την υψηλή προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς στις χώρες ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών), οι διαθέσιμες γνώσεις και τεχνολογική βάση, η δυνατότητα της υποκατάστασης των εισαγωγών, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η διαφάνεια στον τομέα, η διαφάνεια για τις επενδύσεις και ένα καλά αναπτυγμένο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαφάνεια που επικρατεί στη λειτουργία του εν λόγω κλάδου αποτελεί υπόδειγμα για την αναμόρφωση και των λοιπών τομέων της αρμενικής οικονομίας. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το υψηλό επίπεδο των εμπλεκομένων στην παραγωγική βάση της φαρμακοβιομηχανίας έχει οδηγήσει σε ευθύγραμμες λύσεις σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων.

Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) είναι περιορισμένη. Η έρευνα αναλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από το δημόσιο τομέα και τα χρηματοδοτούμενα από αυτό ιδρύματα (πανεπιστημιακοί φορείς). Υπάρχουν πέντε επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα, που αναλαμβάνουν μελέτες για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου και τους συναφείς τομείς, αν και διαπιστώνεται υστέρησή τους σε τεχνολογική αναβάθμιση, γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε διαμόρφωση πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με επενδυτές του εξωτερικού.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι