Menu

Η Κύπρος μας - Θρησκευτικές Ομάδες - Αρμένιοι

Η γενική εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η αρμενική κοινότητα στην Κύπρο συγκροτήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όμως εάν ανατρέξει κάποιος σε βυζαντινές, αρμενικές, λατινικές και άλλες πηγές, θα ανακαλύψει ότι η παρουσία Αρμενίων στο νησί χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η Αρμενία, ως χώρα, βρίσκεται μεταξύ του μικρασιατικού και του ιρανικού πεδίου. Οι Αρμένιοι ανήκουν στην ομάδα των ινδοευρωπαϊκών λαών. Η Αρμενική Εκκλησία είναι αποστολική και ανήκει στην ομάδα των παλαιών Ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Η πρώτη εγκατάσταση των Αρμενίων στην Κύπρο έγινε στα 578 μ.Χ. Η επόμενη γνωστή αναφορά σε μεταφορά και εγκατάσταση Αρμενίων στην Κύπρο έγινε το 1136, όταν με εντολή του Ιωάννη Β του Κομνηνού μεταφέρθηκε ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης Τελ Χαμντούν στην Κύπρο. Αργότερα υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες που εισηγούνται την παρουσία Αρμενίων παραλιακών φρουρών στην Κύπρο κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο.

Κατά την εισβολή των Οθωμανών στην Κύπρο το 1570-1571, ήρθε μαζί τους και μεγάλος αριθμός Αρμενίων (περίπου 40.000) που είχαν στρατολογηθεί από την Μικρά Ασία και πολέμησαν στο πλευρό του Σουλτάνου. Αν και οι Αρμένιοι αναγνωρίστηκαν ως μιλλέτ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η αρμενική κοινότητα της Κύπρου είχε μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταλαάτ εφέντη, κυβερνήτη της Κύπρου κατά το 1841, ο συνολικός πληθυσμός του νησιού ανερχόταν στις 108-110.000 ως εξής: Έλληνες 75-76.000, Τούρκοι 32-33.000, Μαρωνίτες 1.200-1.300, Ευρωπαίοι 500, Αρμένιοι 150-160.

Ο αριθμός των Αρμενίων στην Κύπρο αυξήθηκε σημαντικά ως επακόλουθο των μαζικών απελάσεων, των τρομερών σφαγών και της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι και τη μαζική φυγή των διασωθέντων από την πατρική τους γη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Η αρμενική κοινότητα απόκτησε μια πιο οργανωμένη διάταξη, με την άφιξη στην Κύπρο των Βρετανών αποικιοκρατών το 1878. Η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Κιλικία, στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1920, έδωσαν στην κοινότητα την αναγκαία νέα πνοή, η οποία μετά από συνεχείς κατακτήσεις και κατακτητές είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται.

Με βάση το Σύνταγμα του 1960, οι Αρμένιοι – μαζί με τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους – αναγνωρίστηκαν ως θρησκευτική ομάδα. Μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, οι Αρμένιοι επέλεξαν δια της ψήφου τους, με συντριπτική πλειοψηφία, να αποτελούν θρησκευτική ομάδα εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Τους παρασχέθηκαν μια σειρά από συνταγματικά και νομικά δικαιώματα, και είχαν έναν εκλελεγμένο Εκπρόσωπο με δικαίωμα ψήφου στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση. Το 1965, με την κατάργηση της Κοινοτικής Συνέλευσης, η έδρα του Εκπροσώπου μεταφέρθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο. Ο Εκπρόσωπος αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος, ο "liaison", μεταξύ κοινότητας και κράτους.

Από της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Εκπρόσωποι της κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων διετέλεσαν ο Μπερτζ Τιλμπιάν (1960-1970), ο οποίος αρχικά ήταν μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, ο Δρ. Αντρανίκ Αστζιάν (1970-1982), ο Αράμ Καλαϊτζιάν (1982-1995), ο Πετρός Καλαϊτζιάν (1995-2005) και ο Δρ. Βαχάκν Αταμιάν (2005-2006), ενώ από το Μάιο του 2006 το αξίωμα κατέχει ο Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η κοινότητα έχει τη δομή της, την ιεραρχία της, αλλά και τα διάφορα συστατικά που της δίνουν την αναγκαία ζωτικότητα, τόσο σε πνευματικό, όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι Αρμένιοι στην Κύπρο αριθμούν περίπου 3.500 άτομα. Η πλειοψηφία των Αρμενίων ζουν στη Λευκωσία, κατά δεύτερο λόγο στην Λάρνακα και υπάρχει ένας μικρότερος αριθμός στην Λεμεσό και στην Πάφο.

Οι Αρμένιοι της Κύπρου ανήκουν σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, κατανεμημένοι με παρόμοιο τρόπο όπως και η υπόλοιπη κοινωνία της Κύπρου.

Στην κοινότητα δραστηριοποιούνται εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτικά κόμματα, σωματεία, και άλλα ιδρύματα. Εκδίδονται οι μηνιαίες αρμενικές εφημερίδες Αρτσακάνκ και Αζατ Τσάιν, το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Κεγάρτ (Αρμενική Μητρόπολη) και το τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Λραντού (Γραφείο Εκπροσώπου) και κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη το ηλεκτρονικό μαγκαζίνο gibrahayer.com. Επίσης, εκπέμπεται καθημερινά ραδιοφωνική εκπομπή από το β’ πρόγραμμα του ΡΙΚ (17:00-18:00) και υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας (www.cyprusarmenians.com). Γενικά η κοινότητα, αν και ενσωματωμένη πλήρως με την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, διατηρεί και την ιδιαιτερότητα της ως μια διαφορετική οντότητα.

Show details for Εκκλησιαστικά ΙδρύματαΕκκλησιαστικά Ιδρύματα
Show details for Εκπαιδευτικά ΙδρύματαΕκπαιδευτικά Ιδρύματα
Show details for Πολιτική ΔραστηριότηταΠολιτική Δραστηριότητα
Show details for ΣωματείαΣωματεία
Show details for ΠολιτισμόςΠολιτισμός
Show details for ΑθλητισμόςΑθλητισμός
Show details for Οργανώσεις ΝεολαίαςΟργανώσεις Νεολαίας
Show details for Σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με Αρμενισμό/ΑρμενιάΣχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με Αρμενισμό/Αρμενιά
 
 
Πηγή:cyprus.gov.cy

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι