Menu

Περί της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή Πρόδρομος αποκεφαλίστηκε με εντολή του βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη Αντύπα. Αργότερα, το κεφάλι του θάφτηκε στο Όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα και το σώμα του κοντά στην πόλη Σεβαστή (Σαμάρεια).

Ανά τους αιώνες έχουν υπάρξει πάμπολλοι θρύλοι σχετικά με τον τόπο ταφής της θαυματουργής, σύμφωνα με τους πιστούς, κεφαλής του Προδρόμου. Η μουσουλμανική παράδοση υποστηρίζει ότι φυλάσσεται σε τζαμί των Ουμαγιάδων στη Δαμασκό, ενώ οι Καθολικοί πιστεύουν ότι εκτίθεται σε κοινή θέα στη βασιλική του Αγίου Σιλβέστρου της Ρώμης. Υπάρχουν επίσης εικασίες, ότι βρίσκεται στην Αμιέν της Γαλλίας ή ότι είναι θαμμένος στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια αφήγηση (με τον τίτλο «Περί της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου») που συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη «Ιστορία του Αγβάνκ» του Μοβσές Καγανκατβατσί, το ιερό κειμήλιο έφτασε στο Καντσασάρ στις αρχές του 13ου αιώνα. Η αφήγηση αυτή

έχει ως εξής:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής εμφανίστηκε στο όνειρο ενός ταπεινού ζητιάνου και του ζήτησε να πάρει την κεφαλή, από τα χέρια δύο μοναχών που κοιμόντουσαν στη σπηλιά. Ο άνθρωπος αυτός πήρε το ιερό λείψανο με το οποίο ξεκίνησε να γιατρεύει αρρώστους. Αφού περιπλανήθηκε από το ένα μέρος στο άλλο, η κεφαλή του Βαπτιστή κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί κάποιος πρίγκιπας το μετέφερε στην Ιβηρία (Γεωργία) και το άφησε στον αδερφό του Χασάν Τζαλάλ. Το 1211, ο τελευταίος επισκέφθηκε τον αδερφό του και πήρε την τίμια κεφαλή για να την θάψει στον οικογενειακό τους τάφο στο Καντσασάρ, όπου και έχτισε τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Μια ακόμα αναφορά σε λείψανα του Προδρόμου σώζεται από τον 4ο αιώνα και τον ιστορικό, γραμματέα του βασιλιά Τιριδάτη της Αρμενίας, Αγαθάγγελο.

Σύμφωνα με αυτή, ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής έφερε από την Καπαδοκία λείψανα από το σώμα του μεγάλου Προφήτη. Μέρος τους θάφτηκε στην επαρχία του Μους, όπου χτίστηκε η εκκλησία του Σουρπ Καραμπέτ και τα υπόλοιπα φυλάγονται ως τις μέρες μας, σε μια σταυροειδή λειψανοθήκη στο Ετσμιατζίν.

 

Αρτίν Κρικοριάν

Περιοδικό Yerevan

 

Πηγή: armenika.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι