Menu

Σχεδόν ένας αιώνας Αρμενική!

H Ιστορία της Ένωσης Αρμενίων Αθλητών ( Αρμενικής - Χομενετμέν) αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη το 1918 και σιγά σιγά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους διωγμένους Αρμενίους που αναζήτησαν νέες πατρίδες. Mέσα στο χρόνο η Αρμενική θα γίνει συνώνυμο του τρόπου ζωής ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν από την προσφυγιά.

Το Χομενετμέν είχε ως σκοπό την ηθική και φυσική εκπαίδευση των νέων Αρμενίων της διασποράς. Οι “οικογένεια” της Αρμενικής προσπάθησε να συγκεντρώσει όλους τους κατατρεγμένους Αρμενίους και παράλληλα να τους δώσει μία διέξοδο στα προβλήματά τους.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των Αρμενίων αθλητών, καθώς και η διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την κοινωνία και την οικογένεια», αναφέρει μεταξύ άλλων το καταστατικό.

Στην Ελλάδα η ομάδα ιδρύθηκε το 1924 με ποδοσφαιρική και προσκοπική δραστηριότητα και παραρτήματά της ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα, όπως στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, στη Μυτιλήνη, στην Κοκκινιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Καρέα, στη Νέα Σμύρνη, στη Θεσσαλονίκη. Με το πέρασμα των χρόνων τα παραρτήματα ενώθηκαν στα τρία που υπάρχουν ως σήμερα, σε αυτά της Αθήνας- Νέας Σμύρνης , της Κοκκινιάς και της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές της Αθήνας, καθώς συμμετέχει στα πρώτα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ μαζί με συλλόγους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Σουπερ Λίγκα, όπως ο Ατρόμητος Αθηνών, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Η Αρμενική αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία του πρωταθλήματος της ΕΠΣΑ το 1924. Το πρωτάθλημα είχε δυο ομίλους και η Αρμενική αγωνίστηκε στον πρώτο, μαζί με τον Ατρόμητο Αθηνών, τον Αθηναϊκό, τη Λένορμαν τωρινό Αττικό Κολωνού και τον Αίαντα Αθηνών. Η ομάδα κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στον όμιλο και να περάσει στα ημιτελικά. Εκεί στις 1/3/1925 θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, από την οποία όμως θα χάσει με 1-0 και έτσι θα χαθούν οι ελπίδες για τον τίτλο, τον οποίο πήρε τελικά ο Παναθηναϊκός. Την επομένη χρονιά 1925-1926, το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ενιαίο όμιλο επτά ομάδων. Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών, ΑΕΚ, Ατρόμητος Αθηνών, Αθηναϊκός Α.Σ., Αρμενική Ένωση, Α.Π.Ο. Αττικός θα πάρουν μέρος. Νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν με 14 β. Οι ομάδες αγωνίστηκαν σε τουρνουά ενός γύρου (6 αγώνες) και η τελευταία υποβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία, από την οποία ανέβηκε το Γουδί. Η διοργάνωση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1925 και τελείωσε στα τέλη Μαΐου 1926. Η Αρμενική τερματίζει προτελευταία και σώνεται.

Το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1926-27 διεξήχθη σε δύο φάσεις, προκριματική και τελική. Μετείχαν επτά (7) ομάδες. Νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Η διοργάνωση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1926 και τελείωσε στις 20 Ιουνίου 1927. Η Αρμενική Ένωση υποβιβάστηκε, αλλά τελικά αγωνίστηκε και την επόμενη σεζόν στην Α΄ κατηγορία λόγω αποχώρησης των ομάδων του ΠΟΚ. Η περίοδος 1927-28 ήταν επεισοδιακή, αφού δεν έλαβαν μέρος οι τρεις καλύτερες ομάδες των προηγουμένων σεζόν: Παναθηναϊκός, Απόλλων Αθηνών και ΑΕΚ. Έτσι νικητής αναδείχθηκε απροσδόκητα ο Ατρόμητος Αθηνών για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του, ενώ οδηγήθηκαν σε αγώνα κατάταξης για την αποφυγή
της τελευταίας θέσης και του υποβιβασμού η Αρμενική και ο Αίας. Τελικά, υποβιβάστηκαν και οι δύο, λόγω της επανόδου των τριών (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Απόλλωνα) στο επόμενο πρωτάθλημα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχε και έχει να αντιμετωπίσει, η Αρμενική κατάφερε να επιβιώσει συμπληρώνοντας έτσι φέτος 93 χρόνια ζωής, παραμένοντας σύμβολο όλων των Αρμενίων. Το σωματείο συνέχισε να έχει αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες πήρε μέρος. Την δεκαετία του 2000 πανηγύρισε δύο ανόδους από την Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΑ στη Β΄. Φέτος τερμάτισε στη 10η θέση του τρίτου ομίλου της Γ’ Κατηγορίας και του χρόνου παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα προσπαθήσει να βάλει τις βάσεις για να έρθει στο εγγύς μέλλον η άνοδος.

Το σωματείο πέρα όλων των άλλων, δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια του αθλητισμού, διατηρώντας ακαδημίες ποδοσφαίρου με περίπου 50 παιδάκια. Επίσης διατηρεί τμήματα Κολύμβησης, Μπάσκετ, Σκάκι, έχει προσκόπους και απασχολεί περίπου 400 παιδιά.

Υ.Γ. Προσφυγιά. Πρωταθλήματα. Διχόνοια. Άποψη. Ρομαντισμός. Κόκκινο- μπλε. Ιστορία. Πάθος. Οικογένεια. Καρδιά. Ψυχή. Αντίδραση. Όραμα. Παρελθόν. Παρόν. Μέλλον. Όνειρο. Εφιάλτης. Ιδέα που δεν αποθνήσκει. Εκδρομές. Κυριακές, με χιόνια και βροχές, σε δύσκολες στιγμές. Όλοι μαζί. Ο καθένας μόνος του. Αγκαλιά. Φίλοι. Εχθροί. Αναγέννηση. Ζωή. Τελικά Αρμενική!
Πηγή: balleto.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι