Menu

Θεματοφύλακας του παρελθόντος το ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Το βράδυ του Σαββάτου η Αλεξανδρούπολη απέκτησε ένα ακόμη σημείο αναφοράς, τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της πόλης, Έλληνες και ξένους. Στο Ιστορικό Μουσείο, που φιλοξενούσε επί χρόνια περιοδικές εκθέσεις, εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση με θέμα τη σύντομη μεν, αλλά τόσο σημαντική ιστορία της Αλεξανδρούπολης.

Αποστολή: Κώστας Μαρίνος


Ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και ομαδικής δουλειάς του προεδρείου και των μελών του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νομού Έβρου, μιας δουλειάς που άρχισε πριν από αρκετά χρόνια. Τελικά, με ενίσχυση από τις τοπικές αρχές, στον όροφο του κτιρίου, το οποίο ανήκει στον Σύλλογο, στήθηκε ένα σύγχρονο μουσείο που παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τα κεφάλαια της ιστορίας όχι μόνο της πόλης, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.
Ένα μουσείο που μπορεί να αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό για τους κατοίκους της πόλης αλλά και ένα παράδειγμα για την πόλη του αύριο.
“Έχει αλλάξει αρκετά η πόλη”, συμφωνεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Πινάτσης, ο οποίος είχε και την ιδέα δημιουργίας αυτού του μουσείου, και προσθέτει: “Πιστεύω ότι η δημιουργία του μουσείου αυτού θα συνδέσει τους τωρινούς κατοίκους με το παρελθόν της, που πολλοί δεν το γνωρίζουν, κι έτσι οι νέοι θα αντιληφθούν και το πώς γεννήθηκε αυτή η πόλη με τον τόσο έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και την έντονη κοινωνική και πολιτιστική κίνηση. Και νομίζω πως ο επισκέπτης του μουσείου θα το νιώσει αυτό”.

Ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας και λαμπρά κτίσματα
Η μόνιμη έκθεση στον όροφο του κτιρίου αρχίζει με την παρουσίαση κάποιων ενδείξεων παρουσίας ανθρώπων από την αρχαιότητα, που ανακαλύφθηκαν σε θεμελιώσεις οικιών, αλλά και με μια αναφορά στους αρχαιολογικής σημασίας τόπους στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια αρχίζει η αναφορά στον ρόλο που έπαιξε ο σιδηρόδρομος για τη δημιουργία της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα, με την ονομασία τότε Δεδέ Αγάτς. Επρόκειτο αρχικά για ένα σύνολο παραπηγμάτων με σκοπό τη στέγαση των εργατών και τεχνικών που απασχολούσε η Εταιρεία Εκμετάλλευσης των Σιδηροδρόμων της Ανατολής, όταν κλήθηκε επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας να συνδέσει τη Δύση με την Ανατολή.
Σύντομα τα παραπήγματα άρχισαν να δίνουν τη θέση τους σε λαμπρά κτίσματα, έγιναν τα πρώτα σχέδια πόλης, ενώ τονώθηκε η κοινωνική και πολιτιστική ζωή σε μια κοινωνία όπου ζούσαν Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι και Ευρωπαίοι από πολλές διαφορετικές χώρες.
Οι εξελίξεις αυτές παρουσιάζονται στα επόμενα “κεφάλαια” της έκθεσης, με φωτογραφίες και αντικείμενα που δώρισαν κάτοικοι της περιοχής. Ανάμεσά τους πολύτιμα σερβίτσια και μουσικά όργανα, έντυπα της εποχής και γραμματόσημα ιδιαίτερης αξίας.

Παιδευτικός αλλά και ερευνητικός χαρακτήρας
Ακόμη, ο εξοπλισμός του μουσείου επιτρέπει στον επισκέπτη να αναζητήσει μέσα από οθόνες αφής τις επιπλέον λεπτομέρειες για τους τομείς που τον ενδιαφέρουν, ενώ ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης τού αποκαλύπτει την πόλη, τις γειτονιές της και τα σημαντικότερα σημεία με ενδιαφέρον που θα πρέπει να αναζητήσει στη συνέχεια. “Θέλουμε να λειτουργήσει και παιδευτικά για τους μαθητές που θα επισκέπτονται το μουσείο αλλά και ως ερευνητικό κέντρο για τους μελετητές της ιστορίας της πόλης” αναφέρει ο Νικόλαος Πινάτσης, ο οποίος είδε να υλοποιείται η ιδέα που είχε για να γίνει ένα μουσείο για την πόλη.
Τη μουσειολογική μελέτη έκανε η Ελένη Βρετζάκη και την επιστημονική ευθύνη είχε ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Βεβαίως το μουσείο, ως ζωντανός οργανισμός, θα εξελίσσεται διαρκώς. Όμως για τη λειτουργία του και κυρίως για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων απαιτείται προσωπικό, και σίγουρα τα οικονομικά του συλλόγου δεν επιτρέπουν την πρόσληψή του. Επομένως τι θα συμβεί; “Το μουσείο με τον τρόπο που θέλουμε να λειτουργεί έχει ανάγκη υποστήριξης”, παραδέχεται ο Νικόλαος Πινάτσης και προσθέτει: “Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να το αγκαλιάσει και να βοηθήσει ώστε να μην αναγκαστούμε να το κλειδώσουμε στο μέλλον και να παραδώσουμε τα κλειδιά του”.

 

Πηγή: makthes.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι