Menu

Μαρίκα Νίνου: Τι παράξενη κοπέλα είσ’ εσύ…

ΠΕΜΠΤΗ  10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»


Δείτε την ΠΕΜΠΤΗ  10 Δεκεμβρίου 2009 στις 21:00 την εκπομπή της ΕΤ1 «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που είναι αφιερωμένη στη Μαρίκα Νίνου με τίτλο:

"ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ: Τι παράξενη κοπέλα είσ’ εσύ…"

Το πέρασμά της σύντομο και φλογερό από το πάλκο, από την δισκογραφία και από την ζωή. Ο μύθος της, αξεπέραστος μέχρι σήμερα.

Η εκπομπή καταθέτει φόρο αγάπης στην Μαρίκα Νίνου, ψάχνοντας 52 χρόνια μετά το θάνατό της, για τους τρόπους που αυτή η ευλογημένη όσο και καταραμένη «παράξενη κοπέλα», λειτούργησε πάνω στην τέχνη της, τόσο ασυνείδητα και τόσο παθιασμένα αλλά και για τους λόγους που αυτή η μοναδική εκφραστική δύναμη, είναι πάντα στην καρδιά μας.


Πλούσιο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, εξαίρετες ερμηνείες της σε σπουδαία τραγούδια του Τσιτσάνη, του Χιώτη κλπ. καθώς και το μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό που διασώζεται με την Μαρίκα Νίνου, πλαισιώνουν τους καλεσμένους αυτού του αφιερώματος.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, η τραγουδίστρια Μελίνα Κανά, μιλούν για μια κλασσική πλέον με απόλυτα κριτήρια φωνή.

Η Νούνια Γεραμιάν, μέλος της Αρμενικής Παροικίας της Ελλάδος, μιλά για το κοριτσάκι που έψελνε κάθε μεγάλη εβδομάδα για τους συμπατριώτες της στην Αρμένικη εκκλησία τους στην Κοκκινιά κερδίζοντας από τότε τη θέση της στους εκλεκτούς τους.


Ο Γιάννης Σταματίου ή Σπόρος, ο σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού, θυμάται την Μαρίκα της τελευταίας πικρής περιόδου της.


Η πιανίστα κυρία Βαγγελιώ Μαργαρώνη, μόνιμη και πολύτιμη συνεργάτης του Βασίλη Τσιτσάνη και στενή φίλη της Μαρίκας, θυμάται και διηγείται για σημαντικές περιόδους της κοινής τους διαδρομής.

Και η Γκιούλα Αταμιάν, ανιψιά της Μαρίκας Νίνου που μεγάλωσε μαζί της, ξεδιπλώνει από την αρχή το παραμύθι μιας παθιασμένης μικρής ζωής. Της νεαρής Αρμένισσας ακροβάτισσας που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια της εποχής της.

 


Μοντάζ – σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar

Παραγωγή: Ελληνική
Παραγωγή: Cinetic 2009

 

Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ συμπληρώνει τριάντα τέσσερα χρόνια παρουσίας στη δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση.


Από τον Φεβρουάριο του 1976, το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ κατέγραψε και διέσωσε σημαντικές στιγμές από την πολιτιστική, και όχι μόνον, ζωή του τόπου. Συναντήθηκε με προσωπικότητες του πολιτισμού αλλά και με καθημερινούς ανθρώπους. Μίλησε μαζί τους, παρακολούθησε τη δουλειά τους, άκουσε την ιστορία τους.


Οι συνεργάτες της εκπομπής, σκηνοθέτες και τεχνικοί, παλιοί και νέοι, προσπάθησαν να φωτίσουν θέματα και πρόσωπα από την αθέατη πλευρά τους. Όχι από αυτή που αφορά τον εντυπωσιασμό και το εφήμερο, αλλά από την πλευρά της δημιουργίας και της ευθύνης. Σεβάστηκαν τους ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν και δεν τους χρησιμοποίησαν ως αναλώσιμο υλικό της τηλεοπτικής χοάνης.


Συνέβαλαν με την κινηματογραφική τους εμπειρία, αλλά και τη γνώση του τηλεοπτικού μέσου, στη διαμόρφωση μιας αφήγησης που επιχειρεί να αναδείξει το θέμα που πραγματεύεται και όχι τους δημιουργούς της εκπομπής.
Η ιστορία του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ δημιούργησε τον κανόνα πως το αποτέλεσμα κάθε εκπομπής εξαρτάται από το πάθος, την ευθύνη, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των δημιουργών της. Αυτόν τον κανόνα προασπίζονται οι παλιοί συνεργάτες, αυτόν καλούνται να υπερασπιστούν οι νεότεροι.


Δημιουργοί και παραγωγοί της εκπομπής είναι ο Λάκης Παπαστάθης και ο Τάκης Χατζόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι