Menu

Παρουσιάστηκε το βιβλίο των Αρμενίων της Κομοτηνής

Παρουσιάστηκε το Σάββατο (5/12) το βιβλίο των Αρμενίων της Κομοτηνής, στο οποίο περιγράφεται η ζωή των Αρμενίων από την εγκατάσταση τους στην πόλη στις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας.

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρμενίων Κομοτηνής και η επιμέλεια ανήκει στον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ, Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε πως «προσπαθούμε να αναδείξουμε την ζωή των ανθρώπων αυτών στην πόλη, τη συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή καθώς επίσης και πως εξελίχθηκε η παρουσία τους σε αυτή την πόλη.


Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στη θρησκευτική ζωή καθώς και στην εκπαίδευση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βέβαια καταλήγουμε προσπαθώντας να διερευνήσουμε την διασπορά των Αρμενίων της Κομοτηνής μετά από τον πόλεμο, γιατί όπως ξέρετε η κοινότητα τους, η παροικία τους μειώθηκε αισθητά επειδή έφυγαν πολλοί στην Αρμενία και πολλοί προς άλλες πόλεις της Ελλάδος και το εξωτερικό, προς τη Δυτική Ευρώπη».

Το υλικό προέρχεται από τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Όμιλο Αρμενίων, από το αρχείο του Ι.Ν. αλλά και από οικογενειακά αρχεία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι τρίγλωσσο, καθώς είναι γραμμένο στα ελληνικά, στα αρμένικα και στα αγγλικά.

«Υπάρχουν Αρμένιοι που έχουν φύγει από την Κομοτηνή, οι απόγονοι τους που δεν ζουν εδώ, δεν γνωρίζουν την αρμενική ή την ελληνική γλώσσα και έπρεπε κατά συνέπεια να καλύψουμε όλες τις ανάγκες» δήλωσε ο κ. Χατζόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ, η οποία αποτέλεσε τον κυριότερο χορηγό της πολυδάπανης έκδοσης, Γιώργος Μηνόπουλος, σημείωσε με τη σειρά του ότι «είχα πάντα μια συμπάθεια με τους Αρμενίους γιατί με τέτοιες παρέες μεγάλωσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Επομένως όταν μου ζήτησαν τη βοήθεια μου και τη συνδρομή της υπηρεσίας, τη δώσαμε χωρίς κανένα δισταγμό. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το βιβλίο είναι μια εξαιρετική έκδοση και το περιεχόμενο πολύ ενδιαφέρον».

Να σημειωθεί ότι στο βιβλίο υπάρχει πίνακας με τα ονόματα 121 Αρμενίων, αλλά ζούνε στην πόλη μας σήμερα γύρω στους 200 καθώς δεν είναι όλοι γραμμένοι στα μητρώα του Ιερού Ναού ενώ υπάρχουν και μερικοί πρόσφυγες από την Σοβιετική Αρμενία.

Χορηγοί της έκδοσης εκτός της ΝΑΡΕ ήταν η Νομαρχία Ροδόπης, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η Αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής ενώ τα αντίτυπα που τυπώθηκαν θα μοιραστούν σε φορείς και υπηρεσίες, καθώς δεν είναι μεγάλος ο αριθμός. Πάντως, ο κ. Μηνόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει και Β' έκδοση, για να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί το βιβλίο.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι