Menu

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Hovic Abrahamyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Abrahamyan επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων συνοδευόμενος από διακομματική αντιπροσωπεία βουλευτών-μελών της Ομάδας Φιλίας της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και από τον Πρέσβη της Αρμενίας στη χώρα μας κ. G. Ghalatchian.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας κ. Φώτης Κουβέλης.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα υπογραμμίστηκαν οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, αλλά και οι ισχυροί μακραίωνοι δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς και έχουν σφυρηλατηθεί σε κοινούς αγώνες και σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες. Παράλληλα, έγινε αμοιβαία αναφορά στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας αυτής τόσο στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα όσο και στον οικονομικό και εμπορικό, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη από πλευράς ύψους επενδύσεων χώρα στην Αρμενία. Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη θέση της Αρμενίας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και τη στάση που τηρεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία εκσυγχρονισμού της Αρμενίας και στη διαδικασία προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του κ. Abrahamyan στη χώρα μας, αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας «θα συμβάλουν σε μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη των ήδη άριστων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία». Επισήμανε ακόμα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η αρμενική κοινότητα στη χώρα μας και η αντίστοιχη ελληνική στην Αρμενία, καθώς και η διασπορά των δύο λαών.

Απονομή χρυσού μεταλλίου



Στη συνέχεια ο κ. Πετσάλνικος απένειμε στον κ. Abrahamyan το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, συνοδευόμενο από τιμητικό πάπυρο, «σε αναγνώριση», όπως είπε, «των προσπαθειών που καταβάλλει ο αρμενικός λαός, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη εποχή, αλλά κυρίως σε αναγνώριση της προσωπικής άοκνης προσπάθειας του Προέδρου της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης για την ανοικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών της Αρμενίας και την ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Abrahamyan χαρακτήρισε τη βράβευση αυτή ως «εγγύηση άρρηκτης φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του ελληνικού λαού». Ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πετσάλνικο για τη διαχρονική υποστήριξή του στον αρμενικό λαό, θυμίζοντας τη συμβολή του ως Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αρμενία το 1988. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας προσκάλεσε τον κ. Πετσάλνικο να επισκεφθεί τη χώρα του.

Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κ. Πέτρο Ευθυμίου, καθώς και με μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας.

Πηγή: Ana.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι