Menu

Αρμένιοι τέλεσαν λειτουργία ύστερα από 95 χρόνια στην Τουρκία

Εκατοντάδες Αρμένιοι από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία που τελέστηκε στο ναό, για πρώτη φορά ύστερα από 95 χρόνια. Η κίνηση παρουσιάζεται από την Άγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με πλοιάρια μεταφέρθηκαν το πρωί οι προσκυνητές, που κατέφθασαν στην περιοχή από την Αρμενία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μέχρι το νησάκι Ακνταμάρ της λίμνης Βαν, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, "ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της κάποτε μεγάλης αρμενικής κοινότητας της οθωμανικής Τουρκίας", όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει συντηρηθεί και λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

"Δεν έχω λόγια για να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Ήρθα εδώ πριν από δύο χρόνια για τα εγκαίνια της εκκλησίας, μόλις ολοκληρώθηκε η συντήρησή της. Ήλπιζα ότι μια μέρα θα ήταν δυνατόν να τελεστεί λειτουργία εδώ", δήλωσε η 47χρονη Αναχίτ Μισετσιάν, η οποία ξεκίνησε με πούλμαν από την Αρμενία, μαζί με άλλους 40 συμπατριώτες της, και έφτασε στην περιοχή μέσω της Γεωργίας, αφού τα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία παραμένουν κλειστά.

Η Τουρκία ελπίζει η λειτουργία αυτή να αποτελέσει μια ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, ενώ στην Αρμενία, ορισμένοι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία αυτή ως άσκηση δημοσίων σχέσεων και ζήτησαν από τους πιστούς να μποϊκοτάρουν την τελετή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι διαφωνίες προήλθαν κυρίως από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν τοποθέτησε εγκαίρως για τη λειτουργία ένα σταυρό στην κορυφή του τρούλου της εκκλησίας. Οι υπεύθυνοι απέδωσαν την καθυστέρηση στη διοικητική γραφειοκρατία. Ο μεταλλικός σταυρός, ύψους δύο μέτρων και βάρους 110 κιλών, στήθηκε τελικά σε μια ξύλινη βάση, στην είσοδο του ναού, εν αναμονή της τοποθέτησης του στη στέγη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: Enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι