Menu

Τουρκία: Εκλογή Έλληνα ως επικεφαλής συμβουλίου για μειονοτικά ιδρύματα

Η Hürriyet Daily News αφιέρωσε χθες δημοσίευμά της στην εκλογή του Λάκη Βίγκα, μέλους της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης στη θέση του εκπροσώπου των μειονοτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.
Ο κ. Λάκης Βίγκας θα αντιπροσωπεύει το συμβούλιο που εκπροσωπεί τα αρμενικά, συροχαλδαίικα και ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι μειονότητες κατά το παρελθόν φοβόντουσαν ακόμη και να διαβούν το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης αλλά τώρα χάρη στην προσπάθεια εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα πράγματα αλλάζουν. Προσέθεσε τέλος, ότι πρέπει να δοθεί σημασία στο μέλλον των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρες εκλογές στα Κατεχόμενα;

Το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στα Κατεχόμενα, ώστε να επιστρέψει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής πλευράς φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν δει το φως τόσο του τουρκοκυπριακού όσο και του ελληνοκυπριακού τύπου.

Το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύεται μετά την χθεσινή συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τον Ταλάτ, την ίδια ώρα που οι τουρκοκύπριου έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων οικονομικής λιτότητας που τους έχει επιβάλει η Άγκυρα δια της ηγεσίας τους.

Επίσης, στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για "ξεκάθαρη ρήξη" μεταξύ ΑΚΡ και με το κόμματος Εθνικής Ενότητας του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ωστόσο, ο Νίκος Μούδουρος, συνεργάτης του Δημήτρη Χριστόφια δεν εκτιμά ότι είναι πιθανό ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ταλάτ διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις. Επίσης, διαμορφώνεται στα Κατεχόμενα ένα κίνημα τουρκοκυπρίων που προβάλλουν ξεκάθαρα τις διεκδικήσεις τους, ζητώντας παράλληλα την απαγκίστρωσή τους από την τουρκική κηδεμονία.

Η στάση του Ερντογάν

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, όπως και το Αρμενικό και το Κουρδικό αναμένεται να «παγώσουν» από τον Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί να κερδίσει ψήφους επερεθνικιστικών πολιτών, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Το στοίχημα του Τούρκου πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της «Χουριέτ» Τζουνέϊτ Ούλσεβερ είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα και να εκλεγεί με τους όρους του στην προεδρία της χώρας.

Ο τούρκος δημοσιογράφος θεωρεί ότι στόχος του Ερντογάν είναι να γίνει ισχυρός πρόεδρος της Τουρκίας και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Μέσης Ανατολής.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι